Çocuklar annelerinden daha çok şiddet görüyor

Hayatboyu Eğitim ve Şiddetle Mücadele Derneği (HEGEM) tarafından yapılan cumhuriyet tarihinin en büyük şiddet araştırmasında, kız çocuklarının anneden yüzde 76, babadan yüzde 69 oranında sözlü şiddet gördüğü, erkek çocuklarının ise daha çok fiziksel şidde

Çocuklar annelerinden daha çok şiddet görüyor

Hayatboyu Eğitim ve Şiddetle Mücadele Derneği (HEGEM) tarafından yapılan cumhuriyet tarihinin en büyük şiddet araştırmasında, kız çocuklarının anneden yüzde 76, babadan yüzde 69 oranında sözlü şiddet gördüğü, erkek çocuklarının ise daha çok fiziksel şiddet gördüğü öğrenildi.

Eğitim yoluyla şiddetin azaltılması ve suçun önlenmesi genel projesi kapsamında Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması düzenleyen Hayatboyu Eğitim ve Şiddetle Mücadele Derneği (HEGEM), Türkiye’deki şiddetin boyutunu açıkladı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimler Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nurten Sargın, lise öğrencilerinin yüzde 36’sının evde şiddet gördüğünü söyledi.

Öğrencilerle birlikte yapılan anket sonuçları kapsamında çocukların yüzde 68’inin evde gergin olduğunu öğrendiklerini belirten Sargın, “Bu şiddet görme oranı erkek çocuklarda, babadan daha çok şiddet görüyor. Bu şiddeti alan çocuk dışarıda da şiddetin uygulayıcısı olarak karşımıza çıkıyor. Evde anneler öfkeli. Öfkeye maruz kalan ise hem anneden hem babadan kız çocuklarıdır.

Genellikle öğrencilerimiz ağız kavgası yaparak sorunu çözmeye çalışıyorlar. Demokratik kültürün getirdiği konuşarak, anlaşarak ortak çözümün getirildiği herkesi memnun edecek çözümler ikinci derecede kullanıyor. Kardeş ilişkileri baktığımız zaman kız çocukları daha çok münakaşa ediyor. Kızın uyguladığı şiddetin daha çok sözel olduğunu görüyoruz. Erkek çocukları kardeşleriyle müzakere ederek konuşarak sorun çözme eylemindedir. Erkek çocuklarında dışarıda fiziksel şiddete başvurmak var.

Evde fiziksel şiddete maruz kalan çocuk akranlarıyla birlikte olduğu zaman sorun çözme konusunda fiziksel şiddeti kullanmaktadır. Öğrencilerimize evde gergin misiniz diye sorduk. Yüzde 68’inin gergin olduğunu, kızların ise yüzde 74 oranında gergin olduğunu görüyoruz. Mutlu musunuz diye sorduk ne yazık ki kızlarda gerginlik ve mutsuzluk oranı çok yüksek” dedi.

Öğrencilerin yüzde 52’sinin cinsel tacize tanık olduklarını dile getiren Sargın, “Çevrenizde cinsel tacize maruz kalma, buna tanık olmak durumunuz nedir diye sorduk bu oran yüzde 52 çıktı. Ne yazık ki erkek çocuklarında şiddete maruz kalma, tanık olma olayı kız öğrencilerden daha yüksek çıktı. Aslında sokağa yolladığımız erkektir bir şey olmaz dediğimiz çocuklarımız cinsel tacizde de erkek çocuklarımız aslında daha çok risk grubunda gözüktü bize.

Evde tuttuğumuz kızlarımız huysuz ve mutsuz buna bağlı olarak sözel şiddet uygulayarak, tartışarak bunu sergiliyorlar. Birbirinize ne kadar sıklıkla şiddet uyguluyorsunuz diye sorduk. Çok sık olarak şiddet uygulandığını söylediler. Öğrencilerin birbirlerine şiddet uygulama oranı ise yüzde 81.5 oldu. Gençlerimizde karamsarlık oranı ise yüzde 85’tir” ifadelerini kullandı.

Allah korkusunun yüzde 42 oranında şiddeti önlediğini kaydeden Sargın, “Aslında bizim gençlerimizde büyük bir vicdan gelişimi var. Gençler şiddete maruz kalıyor. En güvenliği gördüğümüz yani evlerde kalıyor. En çok sevdiğimiz, en çok bizi korur diye baktığımız anneler tarafından maruz kalıyor. Gençler cinsel tacize, öfkeye maruz kalıyor. Kız çocukları annelerden yüzde 76, babadan yüzde 69 oranında sözlü şiddet görüyor. Erkek çocukları daha çok fiziksel şiddet görüyor. Çok güvenli dediğimiz aileler aslında en büyük risk faktörü olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Keskin ise, siyasetçilerin televizyonlarda birbirlerine karşı gösterdikleri tavırlarından çocukları etkilediğini vurgulayarak, “Siyasetçilerin birbirlerine söyledikleri sözel şiddetler çocuklarda suç işleme eğilimini ne şekilde arttırıyor diye bir soru sorduğumuzda bayanların yüzde 85’i, erkeklerin yüzde 77’i rol model aldıkları etraflarındaki şiddet dilinde ve bu davranışlarından etkilendiklerini ve dolayısıyla onlarda da şiddet eğiliminin arttığını söylemektedirler. Sizi suç işlenmekten ne men eder diye sorduğumuzda yüzde 42 Allah korkusu, yüzde 25 kanun korkusu olduğu cevabını aldık ” diye konuştu.

Şiddetle Mücadele Vakfı Başkanı, HEGEN STK’lar Birliği Genel Başkanı Adem Solak, annelerin babalara göre yüzde 10 daha fazla fiziksel şiddet uyguladığını kaydetti. Solak, “Ülkenin her yerinde cinsel taciz haberleri geliyor. Suç, şiddet ve intiharlar konusunda devletin hafızası yok. Bunları almaya kalksanız ne bir valilikte ne de başka bir yerde bulma şansınız yok. Avrupa’da suç oranı en yüksek ülke İngiltere ve Galler yüz bin kişide 148 mahkum var. Bu oran Türkiye’de yüz bin kişide 185 mahkum var. 6-7 sene önce suç oranında daha geriydik. Bizim önümüzde batı ülkeleri olarak sadece Amerika var. Sağlık Bakanı, Gençlik ve Spor Bakanı ve Dışişleri Bakanlığı’na hazırladığım raporları göndereceğim. Mobbing bir insanlık suçudur. Mobbing batıda bir insanlık suçudur.

Orada hak, hukuk yeniyorsa onun ortaya çıkması lazım. 3 üniversitede çalışmamız sürüyor. Celal Bayar Üniversitesi, İstanbul Üsküdar Üniversitesi ve Ankara Gazi Üniversitesi 3 üniversitede çalışmalar sürüyor. Biz dayağın daha çok babaların işi olduğunu biliriz ama 104 bin genç 13 ilde cumhuriyet tarihinin en büyük çalışması yapıldı. Anneler, babalara göre yüzde 10 daha fazla fiziksel şiddet uyguluyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler