Çanakkale UNESCO listesinde!

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Kumkale beldesindeki alan ve Gelibolu Yarımadası, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı. Kriterlerin yerine getirilmesi durumunda asıl listeye girecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yıl UNESCO'ya 13 dosyayla başvu

Çanakkale UNESCO listesinde!
Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Kumkale beldesindeki alan ve Gelibolu Yarımadası, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı. Kriterlerin yerine getirilmesi durumunda asıl listeye girecek.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yıl UNESCO'ya 13 dosyayla başvurdu. Dünya Mirası Merkezi'nce yapılan değerlendirme sonucunda hepsi kabul edildi. Bunlar arasında Çanakkale ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı da bulunuyor. Anadolu tarafında sadece Kumkale’deki bölge listeye girerken Rumeli tarafında milli parkın tamamı dahil edildi. Çanakkale’deki bu alanların, bu yıl 100. yılı dolayısıyla 1. Dünya Savaşı alanlarının korunması görüşü üzerine kabul edildiği öğrenildi.
 
Çanakkale Deniz ve Kara muharebelerinin yapıldığı yerler, Gelibolu Yarımadası içinde. Ayrıca batık gemiler, toplar, siperler, kaleler, burçlar ve savaşla ilgili yüzlerce başka kalıntıdan oluşan geniş bir yelpazenin yanısıra 60 bini aşan Türk şehidi, 250 bini aşan Avustralya, Yeni Zelanda, İngiliz ve Fransız askerlerinin mezarları ve anıtları yer alıyor. 33 bin hektarlık alan, 1973 yılında Birleşmiş Milletler Milli Parklar ve Koruma Alanları listesine girmişti. Muharebe alanları, savaş mezarları, anıtlar ve savaşla ilgili kalıntılar, tarihî sit alanı ve kültürel varlık olarak tescil edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler