Bu köyden kız almanın tek yolu var

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Bademci köyünde damat adayları, evlenmek istedikleri gelin adaylarına sosyal güvenlik sigortası yaptırmadan evlenemiyorlar.Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Bademci köyünde Köy Muhtarı Yılmaz Akarsu tarafından baş

Bu köyden kız almanın tek yolu var

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Bademci köyünde damat adayları, evlenmek istedikleri gelin adaylarına sosyal güvenlik sigortası yaptırmadan evlenemiyorlar.

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Bademci köyünde Köy Muhtarı Yılmaz Akarsu tarafından başlatılan bir proje kapsamında damat adayları, bu köyden almak istedikleri gelin adaylarına ilk önce sigorta yaptırmaları gerekiyor. Damat adayları, gelin adayına sigorta yaptırdıktan sonra ancak evlenebiliyorlar.

Köylerinden gelin olup giden genç kızların yıllardır mağduriyetine tanık olduğunu belirten Köy Muhtarı Akarsu, buna son vermek için sigorta zorunluluğu uygulamasının başlatıldığını belirterek, “Bundan sonra Bademci köyünden evlenmek isteyen damat adayları kızlarımıza sigorta yapmadan köyümüzden gelin alamayacak. Bu uygulama köyümüzden ilçemize, ilçemizden ilimize, ilimizden de Türkiye’ye yayılacak hamle olacaktır. Bu önerimizi ilk olarak Sayın Kaymakamımız Zafer Coşkun’a ilettiğimde çok olumlu yaklaştı. Hatta ‘bana böyle fikirlerle gelin’ dedi. Daha sonra ben de bu uygulamayı başlatma kararı aldım. Ayrıca sigortasız bir kızımızın nikahını kıymak yasaya aykırı. Bu yüzden kıyanlarda görevi ihmal etmiş oluyor” dedi.

SİGORTA SİCİL KAĞIDI TAKI OLARAK VERİLDİ

Akarsu, ilk uygulamanın Hüseyin Atlı ve Müzeyyen Yıldız çiftinin düğünüyle başlatıldığını ifade ederek, “Artık gelin kızımız da sigortalı, sosyal güvencesi, hakları var. İlk sigorta ücretini biz yatırdık. Düğününde kızımıza sigorta sicil kağıdını takı olarak verdim. Bence en değerli takı da buydu çünkü Allah erdirirse 2034 yılında bu kızımız emekli olduğunda ne o düğünde takılan paralar ne de altınlar kalacak. Ellerinde kalan tek şey emeklilik olacak” diye konuştu.

Ölümün insanlar için olduğuna ve sigortalı olmanın önemine değinen Bademci Köyü Muhtarı Akarsu, “Bugün sigortasız bir anne vefat ettiğinde ardında sadece gözü yaşlı yetim çocuklar bırakıyor. Ama sigortalı olsa ardında gözü yaşlı çocukların yanında gelecekleri garanti altında çocuklar bırakmış olacak” şeklinde konuştu.

Kadınların her doğumda 2’şer yıl sigorta hakkı kazanıldığını anlatan Akarsu, “Örneğin 3 çocuk sahibi olsunlar. İkişer yıldan toplam 6 yıl, bu hakkı kazanmış olacaklar. Ama bu sigorta başlangıcı olmasaydı bu haklar boşa gidecekti” ifadelerini kullandı.

Hüseyin ve Müzeyyen çiftlerinin düğünü ile başlayan uygulamada esas amaçlarının köylerinden gelin giden kızların sosyal güvence altına alınmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Köy Muhtarı Yılmaz Akarsu, “10 dakikamı almadı bu kızı sigortalı yapmak. Artık gelin kızımızda 4/A’dan sigortalı. Sosyal güvencesi var, hakları var. İlk sigorta ücretini de ben yatırdık” şeklinde konuştu.

DAMAT ADAYINA, SİGORTA ŞARTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 çocuk isteğine atıfta bulunan Akarsu, “Ama bu kızlarımız, sigortalı olmazsa doğumdan kazandığı 6 yıl doğam hakkını kaybediyor. Bu haktan da yararlanabilmesi için kızlarımızın sigortalı olması gerekiyor” dedi.

Köylerine kız istemeye gelen aileye sigortanın öneminden bahseden Muhtar Akarsu, “Damat adayımız, gelin almak istediği kızımızı sigorta yaptırmadan köyümüzden kız alamaz. Bu yüzden ilk önce kızımızı sigorta yaptıracak. Bunun sözünü bize verdi. Bizde kızımızı kendisine verdik. Aksi taktirde sigorta yaptırmazsa gelinimize, nikahını kıydırmayacağız. Ayrıca Allah nasip eder düğün olursa kızımıza da, takı yerine ilk ödenmiş sigorta poliçesini düğün hediyesi olarak ben takacağım. Yani kızımızın ilk primini muhtar olarak ben ödeyeceğim” diye konuştu.

Erkek babasının çocuğu için birçok fedakarlıkta bulunduğunu hatırlatan Akarsu, “Baba, oğluna sigara alıveriyor. Çiftçi sigortası yaptırıp sigortasını ödeyiveriyor. Peki kızı için ne yapıyor. Köylerimizde damdaki hayvan, kızlarımızdan daha değerli. Bu çok yanlış bir düşünce. Bu benim içimde ukde oldu.Vicdan azabı duydum. Köyümüzdeki ilk düğünde de bu uygulamayı başlattım. İnşallah bu uygulamamız, köyümüzden ilçemize, ilçemizden de tüm Türkiye’ye yaygınlaşır. Basit bir konudan bahsetmiyoruz. Çünkü ülkemizde insan ayrımı yapılıyor. Erkek kadın ayrımı yapılıyor. Erkek için her türlü fedakarlıkta bulunurken, çamaşırımızı yıkayın, yemeğimizi yapan, hayvanlarımıza bakan, her türlü ihtiyacımızda yanımızda olar kızlarımız ise, sigorta hakkı bile olmuyor. Böyle bir şey olamaz” ifadelerini kullandı.

Muhtar Akarsu, bu kapsamda Taşköprü ilçesine bağlı Bademci köyünden kız istemeye gelen damat adayları ile kayınpederlerinin köylerinden alacakları her gelin için mutlaka sigorta yaptırmak zorunda olduklarını ve daha önceden olan kız parası, kuzu parası falan değil artık sigorta parası olacağını kaydetti.

“DÜĞÜNDEN ÖNCE SİGORTA YAPTIRACAĞIM”

Damat adayı Mehmet Demir de, hayırlısıyla kız istemeye geldiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Fakat muhtarımızın bir isteği oldu. Bunu da inşallah yerine getireceğiz. Çok güzel bir uygulama, bu yüzden muhtarımızı destekliyoruz. İnşallah bu uygulama ülkemizin her yerinde olur. Evlendikten sonra eşim, hem sigortalı olacak hem de doğum yapınca iki yıl sigorta hakkı kazanacak. Bundan sonra gelin adayı kızlarımız, inşallah sigortalı olarak evlenecekler ve ileride de emekli olacaklar”

İki kız babası Fatih Candemir ise, şunları kaydetti: “Bende, kızlarımı evlendireceğim anda sigortalı olmasını isterim. Kızlarımı sigortalı yapmak isterim. Muhtarımıza, böyle bir uygulamayı köyümüzde başlattığı için teşekkür ediyorum. Bu uygulamanın sadece köyümüzde değil, tüm Türkiye genelinde uygulanmasını temenni ediyoruz. Çünkü erkek çocuklarımız ne kadar değerli ise, kız çocuklarımıza da aynı değerin verilmesini istiyoruz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler