Bir pil bakın neler yapıyor!

Kullanıldıktan sonra doğaya atılan bir pilin 600 bin litre suyu kirletme kapasitesine sahip olduğu, bunun da 11 kişinin yıllık su ihtiyacına denk geldiği bildirildi.Gümüşhane Çevre ve Şehircilik Müdürü Cemil Bayram, teknolojinin gelişimine paralel olarak

Bir pil bakın neler yapıyor!

Kullanıldıktan sonra doğaya atılan bir pilin 600 bin litre suyu kirletme kapasitesine sahip olduğu, bunun da 11 kişinin yıllık su ihtiyacına denk geldiği bildirildi.

Gümüşhane Çevre ve Şehircilik Müdürü Cemil Bayram, teknolojinin gelişimine paralel olarak pil kullanımının sürekli arttığını, Türkiye'de yılda 10 tona yakın pil kullanıldığını belirterek, "Bugün televizyonlar, uydu cihazları, fotoğraf makineleri, saatlerde olduğu gibi çok sayıda teknik cihazda çeşitli boyutlarda pil kullanılmaktadır. Bu piller içerisinde şarj edilenler ve edilemeyenler bulunmaktadır" dedi.

Nikel kadmiyum, nikel metal hidrit ve lityum içeren pillerin geri dönüşümünün yapılabildiğini ifade eden Bayram, dünyada rezervleri oldukça azalan kobaltın, atık pillerden kazanım yoluyla elde edildiğini söyledi.

cemil-bayram.jpgElektronik cihazlarda ve diğer araçlarda kullanılan pillerin sökülmemesi, atılmaması gerektiğini vurgulayan Bayram, "Pillerin çöpe, toprağa, denize, akarsu ve kanalizasyona atılması ya da yakılması durumunda içerdikleri ağır metaller çevrenin kirlenmesine yol açmaktadır. Kadmiyumlu pil, olimpik havuzun üçte birini doldurmaya yeterli 600 bin litre suyu kirletmektedir. Bu da gelişmiş ülkelerde yaklaşık 11 kişinin yıllık su ihtiyacına karşılık gelmektedir" diye konuştu.

Bayram, Avrupa Birliği'ne bağlı ülkelerde metal sanayinin, yüzde 80'den fazla oranda maden filizleri, maden alaşımları veya birinci metallerin ithalatına bağımlı olduğunu kaydederek, "Yapılan incelemeler pillerin, içerdikleri metaller bakımından maden filizleri ve alaşımlarından sonra en yüksek miktarda metal bulunduran kaynaklar olduğunu göstermiştir. Ayrıca metallerin atık pillerden geri kazanılma maliyetleri, özellikle enerji tüketiminde bu maden filizleri ve alaşımlarından çıkartılma maliyetlerinin çok daha düşük olduğu gözlenmiştir" ifadelerini kullandı.

Kullanım ömrünü tamamlamış pillerin geri dönüşüm amacıyla toplanması gerektiğini vurgulayan Bayram, "Pil kesinlikle atılmamalı, toplama kutularına bırakılmalıdır. Bu kutular, sokaklarda, okullarımızda, resmi kurum ve kuruluşlarımızda bulunmaktadır. Piller mutlaka muhafaza edilmeli, bertaraf edilmek üzere de müdürlüğümüze teslim edilmelidir" dedi.

Bayram, bu yıl okullar arası atık pil kampanyası yaptıklarını, birinci olan okula yazıcı hediye ettiklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler