Beyaz ekmek devri bitiyor

Yarından itibaren beyaz ekmek tarihe karışıyor. Yeni Ekmek Tebliği’ne göre ekmekteki kepek oranı arttırılacak, ekmek tam buğdağ unuyla üretilecek ve tuz oranı da düşürülecek.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bu yıl içinde hazırlanan ve alınan

Beyaz ekmek devri bitiyor

Yarından itibaren beyaz ekmek tarihe karışıyor. Yeni Ekmek Tebliği’ne göre ekmekteki kepek oranı arttırılacak, ekmek tam buğdağ unuyla üretilecek ve tuz oranı da düşürülecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bu yıl içinde hazırlanan ve alınan görüşlerle son şeklini alan Ekmek Tebliği 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girdikten sonra ekmekteki kepek oranı artırılacak, tam buğday unuyla üretilmiş ürünlere yönelinecek. Ekmeklerde tuz oranı yüzde 1,75 yerine yüzde 1,5 olarak uygulanacak. Ekmek, tip 650 ve daha yüksek kepek içeren ekmeklik buğday unlarından yapılacak. Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50’şer gram artırılmak suretiyle piyasaya arz edilecek. 

Ambalajlı satılacak

Ekmek ve ekmek çeşitleri dışından bakıldığında iyi pişmiş ve kabarmış, kendine has görünüşte, kokuda ve kabuk rengi dağılımı olabildiğince homojen olacak, basık ve yanık olmayacak. Kesildiği zaman iç kısmı süngerimsi yapıda, gözenekler mümkün olduğunca homojen olurken, hamurumsu, yapışkan ve kabuk-iç ayrımı olmayacak. Yabancı madde ve karışmamış halde un, tuz, katkı maddeleriyle bunların topakları bulunmayacak. ”Ekmek” tanımına giren ürün, değişik şekil verilerek, üzerinde çeşni maddesi kullanılarak üretilmesi durumunda, ”ekmek çeşidi” ve ”diğer ekmek çeşitleri” olarak değerlendirilmeyecek. Ekmeğin kasap ve manav gibi her yerde satılamasına izin verilmezken, kesinlikle ambalajlı satış yapılacak. 

’Sağlığa zararlı’ yazılmalı

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, tam buğday unundan yapılmış ekmeklerin birçok hastalıktan koruduğunu, beyaz ekmeğin ise kanseri tetiklediğini, şeker hastalığına neden olduğunu dile getirdi.

Türkiye’de beyaz undan yapılmış ekmeklere ’Sağlığa Zararlıdır’ ibaresinin yazılması gerektiğini belirten Kaymakçı, Türkiye’nin, endüstriyel beyaz un ve beyaz ekmekle tanışmasının 1948 yılındaki Marshall yardımıyla olduğunu, evlerde tam buğday unundan yapılmış ekmek üretimi özendirilmesinin yararlı olacağını söyledi.

Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Genel Başkanı Petek Ataman da, tuz miktarının azaltılması, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek bulundurulması ve bunların tüketiminin özendirilmesinin olumlu olduğunu belirterek, daha önceki tebliğlerde zorunlu olup da uygulanmayan pek çok kural bulunduğuna dikkati çekti.

Bu olumlu özelliklere rağmen halk sağlığının sadece tuzu azaltmak, tam buğday unu kullanmakla sağlanamayacağını vurgulayan Ataman, kayıtdışı veya ilkel koşullarda üretim yapan fırınların da halk sağlığını tehdit ettiğini ve denetimlerin de sıkılaştırılması gerektiğini dile getirdi.

BEYAZ EKMEKTEKİ KİMYASALLAR 

Beyaz ekmeğe on kadar kimyasal madde konuluyor. İşte bunlardan bazıları:

- E 170 kalsiyum karbonat. Yüksek dozlarda zehirleyici. Safra, böbrek taşı, hemoroit, müzmin kabızlık, fistül kanaması gibi hastalıklara neden olabiliyor.

- E 471, E 477 mono ve di-gliseritler ve modifiye edilmiş fırkaları. Bitkisel ve hayvansal olabilir. Domuzdan elde edilenleri de var.

- E 280 propiyonik asit, E 281 sodyum propiyonat, E 282 kalsiyum propiyonat, E 283 potasyum sorbat. Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına neden olabilir. Ekmeklerde yaygın olarak kullanılıyor.

- E 200 sorbik asit. Cilt kaşıntılarını ortaya çıkartıyor.

- E 420 sorbital. Kıvam artırıcı, tatlandırıcı, nem tutucu... Bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanılması yasak. Fazla miktarlarda alınırsa baş ağrısı, susuzluk, bulantı ve kan şekerinin yükselmesine neden oluyor.

- E 920 sistain. İnsan saçından, başta domuz olmak üzere hayvan kılından, tavuk tüyünden elde edilir.

- E 924 potasyum: Un işleme ajanıdır. Fazla miktarda alınırsa bulantı, kusma, ishal ve sancı yapıyor.

- E 928 benzoil peroksit: Unu beyazlatmak için kullanılıyor.Ekmeklere bunları dışında çeşitli boyalar konuluyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler