Balda rekolte düştü!

Yüksek rakımı ve zengin bitki örtüsüyle bal üreticilerinin gözde yerlerinden olan Kars'ta bu yıl rekoltenin önceki yıla göre yüzde 40 azaldığı bildirildi.Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en soğuk bölümünde yer a

Balda rekolte düştü!

Yüksek rakımı ve zengin bitki örtüsüyle bal üreticilerinin gözde yerlerinden olan Kars'ta bu yıl rekoltenin önceki yıla göre yüzde 40 azaldığı bildirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en soğuk bölümünde yer alan Kars'ta iklim şartları nedeniyle bal üretiminde birtakım zorlukların sürekli yaşandığını ifade etti.

Bölgede kış mevsiminin uzun ve sert, yaz mevsiminin ise çok sıcak geçmediğini belirten Düzgün, bu iklim şartları nedeniyle bitkisel üretimin ekonomik ve verimli geçmediğini söyledi.

Düzgün, mart ayında beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle bitkilerin çiçeklenmesinin bundan olumsuz olarak etkilendiğini vurgulayarak, bal akışında 2013'te elde edilen bin 224 ton üretimin, bu yıl yaşanan sıkıntılar nedeniyle yüzde 30-40 oranında azaldığını kaydetti.

Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök de rekoltenin düşüklüğünün yanı sıra sahte ve kaçak balın üreticileri olumsuz etkilediğinin altını çizerek, bal reklamlarında ucuz ve glikozlu bal satılmasının, İran'dan gelen kaçak balların piyasada yer bulmasının, arıcıları oldukça mağdur ettiğini kaydetti.

Vatandaşlardan sahte bal reklamlarına inanmamalarını isteyen Gök, idarecilerden de kaçak balın durdurulmasını ve bal fiyatlarının uygun hale getirilmesini beklediklerini söyledi.

Sarıkamış Karaurgan bölgesinde gezginci bal üreticisi Fatih Kılıç ise üretimden kazandıklarının giderlerini karşılamadığını ve zarar ettiklerini savunarak, yetkililerden banka ödemelerini bir süre dondurmalarını, aksi takdirde üretici olarak zor duruma düşeceklerini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler