Atatürk’ün bandosu hâlâ ayakta

1926 yılında İzmir’in Çeşme ilçesine yaptığı ziyarette zeybek oynayan Seferihisarlı Abdurrahim Koyuoğlu’nun oyununu çok beğenen Mustafa Kemal Atatürk’ün, 10 lira verip ‘Bunu gençlere öğretin, bando kurun’ demesi üzerine kurulan Seferihisar Bandosu halen y

Atatürk’ün bandosu hâlâ ayakta
1926 yılında İzmir’in Çeşme ilçesine yaptığı ziyarette zeybek oynayan Seferihisarlı Abdurrahim Koyuoğlu’nun oyununu çok beğenen Mustafa Kemal Atatürk’ün, 10 lira verip ‘Bunu gençlere öğretin, bando kurun’ demesi üzerine kurulan Seferihisar Bandosu halen yaşatılıyor.
 
Atatürk’ün 1926 yılında Çeşme ziyareti sırasında ‘Aranızda en iyi zeybek oynayan kim?’ sorusu üzerine Seferihisarlı Abdurrahim Koyunoğlu’nun ayağa kalkarak zeybek oynamış, ardından oyunu beğenen Atatürk’ün 10 lira vererek bando kurulması talimatı vermesiyle başlayan serüven, günümüze kadar uzandı. 10 lirayla kurulan Seferihisar Bandosu, Seferihisar Belediyesi bünyesinde görevine devam ediyor. 1926 yılından bu yana aralıklarla faaliyet gösteren ve son olarak 1980’li yıllarda kapanan Seferihisar Bandosu, 2012 yılında yeniden kuruldu. Üçü eğitmen olmak üzere 30 kişiden oluşan bando ekibi, Atatürk’ün 10 lira vererek kurdurduğu bandoda görev aldıkları için çok gururlu ve mutlu olduklarını belirtti.
 
50b45084-71d0-4dda-99c5-e848114a032e.jpg
 
“EN İYİ ZEYBEĞİ O OYNARMIŞ”
 
Çocukluk döneminin Seferihisar Bandosu hikayeleri dinleyerek geçtiğini belirten 68 yaşındaki Camikebir Mahallesi Muhtarı Refik Karaman, büyüklerinin anlattığı o hikayeyi şu sözlerle ifade etti: “Büyüklerimizin anlattığına göre Atatürk Çeşme’ye geldiğinde bütün ilçeler Çeşme’de toplanmış. Atatürk, toplanan halka ‘En iyi zeybek oynayan kim?’ diye sormuş. O sırada bizim Abdurrahim Koyunoğlu efemiz zeybek oynamış. Bu zeybek oyunu Atatürk’ün hoşuna gitmiş. ‘Zeybek oyununu neden ilerletmiyorsun?’ diye sormuş. Efe de ‘Bizim bandomuz yok’ demiş. Atatürk de Seferihisar Bandosu’nun kurulması için 10 lira para vermiş. Abdurrahim Koyunoğlu o dönemde en iyi zeybeği oynarmış. O zamanlar haki pantolon lacivert ceket ve köstek takarmış. Atatürk’ü görmediğimiz için bu hikayeyi duymak hoşumuza gidiyordu. Büyüklerimiz anlattıkça merakla ağızlarına bakardık. ‘Atatürk bu ülkeyi kurtarmış, bando kurulmasına kadar her yerde katkı göstermiş. Nasıl bir adamdı?’ diye merak ederdik. 65-70 arası bandoyu hatırlıyorum.”
 
“TEK HAYALİMDİ”
 
Bandonun eğitmenlerinden Hasan Bülbül ise, Tunç Soyer’in Seferihisar Belediye Başkanı olmasının ardından bazı kaybolan değerlerin yeniden ortaya çıktığını söyledi. Hayalinin, 1926 yılında kurulan ve daha sonra kaldırılan bandoyu yeniden kurmak olduğunu ifade eden Bülbül, “Bu hayalimi başkanımla paylaştım. Başkanım da onayladı. 2012 yılında start verdik. Seferihisar Belediye Bandosu’nu en üst seviyeye çıkarmak için çaba sarf ettik. Atatürk’ün kurdurduğu bandoda çalıştığım için çok mutluyum bildiğiniz gibi değil. Bu benim tek hayalimdi”dedi.
 
727437a3-b952-4e24-b892-0bd380c23f34.jpg
“GEÇMİŞİN İZLERİ VAR”
 
Bandolarında geçmişin izleri ve bugüne kattığı değerlerin olduğunu dile getiren eğitmen ve aynı zamanda bando şefi Fevzi Topuzlu ise şöyle konuştu: “Geçmişten gelen bir yapının tekrar gündeme taşınması, korunması büyük bir etken. Bizler de bunu günümüze taşıyıp geçmişteki duyguları bugünkü duygularla pekiştirebiliyorsak bizim için de ne mutlu. 30 Ağustos’ta her yerde törenler olduğu gibi Seferihisar’da da görevlerimiz olacak. Atatürk’ün kurmuş olduğu bir bandoyu yaşatan insanlar olarak son derece mutluyum ve gururluyum.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam