Artık Ehliyetsiz araç kullanılamayacak!

Amasya’da Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin iki öğrencisi, hazırladıkları projeyle elektronik ehliyet ve ehliyeti okuyan cihaz geliştirdi. Projeyle, cihaz elektronik ehliyeti tanıyınca araç çalışmaya başlayacak. Ehliyeti olmayan aracı çalıştıra

Artık Ehliyetsiz araç kullanılamayacak!

Amasya’da Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin iki öğrencisi, hazırladıkları projeyle elektronik ehliyet ve ehliyeti okuyan cihaz geliştirdi. Projeyle, cihaz elektronik ehliyeti tanıyınca araç çalışmaya başlayacak. Ehliyeti olmayan aracı çalıştıramayacak.

Amasya’daki Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar bölümü 10’uncu sınıf öğrencileri ikisi de 16 yaşındaki Hasan Erdin ve Enes Yıldız, ehliyetsiz kişilerin trafikte araç kullanmalarının önüne geçmek için proje hazırladı. Öğrenciler ilk olarak akıllı karttan elektronik ehliyet yaptı. Ürettikleri cihazı bir otomobile yerleştirdi. Akıllı kartın tanıtıldığı cihaz otomobilin çalışmasına izin verdi. Bu sayede elektronik ehliyet sahibi olmayan bir kişinin otomobili çalıştırması da engellendi. Öğrenciler cihazı ve akıllı karttan yaptıkları elektronik ehliyeti 800 TL’ye üretti.

Bugün okulu ziyaret eden İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Hüseyin Güneş, öğrencilerin hazırladıkları stantta proje hakkında bilgi aldı. Projeyi hazırlamalarının 4 ay sürdüğünü söyleyen öğrencilerden Hasan Erdin, "Ülkemizde meydana gelen önemli bir kısma ehliyetsiz araç kullananların kaynaklanıyor. Bu durumun önüne geçmek için çözüm yolu ürettik. Elektronik ehliyeti yapmak aklımıza geldi. Elektronik ehliyeti olmayan kişi cihaza tanıtamadığı için otomobili çalıştıramayacak. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün veri tabanında incelenecek. Eğer kişi araması varsa, trafiğe çıkmasına engel cezası varsa ya da ehliyet çeşitleri arasında kullanım hakkı olmayan bir taşıt kullanmaya girişimde bulunduysa kart buna izin vermeyecek. Cihaz bunu belirlediği için araç çalışmayacak" dedi.

Projenin danışmanı bilgisayar öğretmeni Bahadır Özen, seri üretim yapılması halinde cihaz ve elektronik ehliyetin 350 TL’ye üretilebileceğini belirterek proje ile ehliyetsiz sürücülerin yaptığı trafik kazalarının önüne geçilebileceğini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam