Akbabaları katlettiler...

IĞDIR'da 258 kuş türünün kayıt altına alındığı Aras Nehri Kuş Cenneti'nin de olduğu Tuzluca İlçesi'nde akbaba katliamı doğaseverleri üzdü. Bölgede son bir haftada zehirlenmiş 7 akbaba bulundu. Akbabalardan 3'ü olay yerinde, 2'si yolda telef olurken, 2'si

Akbabaları katlettiler...
IĞDIR'da 258 kuş türünün kayıt altına alındığı Aras Nehri Kuş Cenneti'nin de olduğu Tuzluca İlçesi'nde akbaba katliamı doğaseverleri üzdü. Bölgede son bir haftada zehirlenmiş 7 akbaba bulundu. Akbabalardan 3'ü olay yerinde, 2'si yolda telef olurken, 2'si ise KuzeyDoğa Derneği görevlilerince kurtarıldı.  
 
Iğdır'ın Tuzluca İlçesi'nde bir hafta önce bölge halkından gelen ihbar üzerine çok sayıda akbaba zehirlenmiş halde bulundu. KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, akbabaların zehirlendiği haberininin Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne ve Kafkas/Kuzey Doğa Rehabilitasyon Merkezi'ne bölge halkı tarafından bildirildiğini söyledi. Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu şöyle dedi:
 
"Tahminimiz bölgede köpek ya da tilkilerin zehirlendiği, bu leşleri de akbabaların yediği. Çok etkili bir zehir, bölge halkının durumu hemen bize bildirmesi sayesinde ikisi kurtarılabildi. KuzeyDoğa ekibi yine Kars'dan Iğdır'a gidiyor. Eğer bu ölümler devam ederse, yavaş üreyen ve zehirlenmeye son derece hassas olan akbabalar bölgeden yok olabilir. Bu daha önce Hindistan ve Afrika'da oldu." 
 
İLK ŞÜPHELER 'ZEHİRLİ ETLERİ YEDİKLERİ' YÖNÜNDE 
 
Akbabaların zehirlendiği haberini alır almaz KuzeyDoğa Derneği Birim Koordinatörü Emrah Çoban ve Yaban Hayatı Rehabilidatörü veteriner hekim Ayşegül Çoban bölgeye gitti. Toplam zehirlenmiş 7 akbaba bulduklarını belirten Ayşegül Çoban, 3'ünün olay yerinde, 2'sinin ise tedavi için laboratuvara götürüldüğü sırada telef olduklarını söyledi. Çoban, zehirlenen akbabalardan 2'sinin ise kurtarıldığını açıkladı. 
 
İlk tahminlere göre bölgede bir şey zehirlemek amacıyla kullanılan etlerden kalanın çöplüğe bırakıldığı ve akbabaların da zehirli etleri yediği yönünde olduğunu anlatan Çoban, "Birinin içinden 1.5 kilo ciğer çıkardık. Belki tahmin ettiğimiz gibi bir şey çıkmayabilir. Laboratuvar da incelemeler devam ediyor ve kesin sonuçlar incelemelerin tamamlanmasıyla belli olacak. Ancak standart bir fare zehir kullanılmamış, hayvanın içinde kanama meydana getirirdi. Böyle bir şeye rastlamadık" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler