5 bin 406 kadın öldürüldü!

İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi, Baro Yönetim Kurulu üyesi Avukat Nuriye Kadan, '8 Mart Dünya Kadınlar Günü', nedeniyle düzenlediği basın toplantısında 2012 ile 2015 yılı arasında Türkiye'de 5 bin 406 kadının öldürüldüğünü açıkladı.     İzmir Barosu Ba

5 bin 406 kadın öldürüldü!
İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi, Baro Yönetim Kurulu üyesi Avukat Nuriye Kadan, '8 Mart Dünya Kadınlar Günü', nedeniyle düzenlediği basın toplantısında 2012 ile 2015 yılı arasında Türkiye'de 5 bin 406 kadının öldürüldüğünü açıkladı.  

İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Kadın Hakları Merkezi'nin 300'e yakın gönüllü avukatla çok başarılı çalışmalar yürüttüğünü, kadına şiddet konusunda büyük bir mücadele verdiklerini söyledi. Baro Yönetim Kurulu üyesi Avukat Nuriye Kadan da, Türkiye'de 2012- 15 yılları arasında 5 bin 406 kadın öldürüldüğüne dikkat çekti. Nuriye Kadan, şöyle dedi:

"Kadına yönelik şiddet adeta 'Kadın kırımı' boyutuna varmıştır. Kadın cinayetleri ve çıplak bedenleri üzerinden yürütülen iktidar politikaları hatıralarımızda korkunç fotoğraflar ve izler bırakmıştır. Bu yönü ile yaşanılan bir yıl kadına yönelik şiddet ve cinayetlerde utanç yılıdır. Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan Cinsiyet Eşitliği Raporu'nda, Türkiye, kadın erkek eşitliğinde 142 ülke arasında Tunus (123) ve Bahreyn'in (124) ardından 125'inci sırada yer alıyor. Yani dünyada tam 124 ülkede kadınlar Türkiye'den daha fazla hakka sahip. Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan raporda görüldüğü üzere Türkiye'nin cinsiyet eşitliği zayıflarla dolu. Türkiye ekonomik aktiviteye katılım ve fırsat eşitliği bakımından 142 ülke arasında 132'inci sıradayken, işgücüne katılımda 128, eğitim fırsatları bakımından 105, satın alma gücü paritesi bakımından 126'ıncı sırada. Yani Türkiye kadınlarına Nijerya'dan bile daha düşük standartlarda imkanlar sunuyor." 

Türkiye'deki her iki kadından birinin fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığını, Türkiye'de okuma yazma bilmeyen her 5 kişiden dördünün kadın olduğunu söyleyen Kadan şu bilgileri verdi: 

 "Türkiye'de parlamentoda kadın temsil oranı sadece yüzde 14,9. Türkiye'de 1381 Belediye Başkanı'nın Sadece yüzde 2,9'u kadın. Türkiye'de bürokraside üst düzey yöneticilerin yüzde 90,8'i erkek, yüzde 9,2'si kadın. Bürokrasinin önemli alanlarından biri olan ve bütün dünyada erkeklerin egemen olduğu diplomatik görevlerde Türk Dışişlerinde görev yapan 214 Büyükelçiden 26'sı kadın. HSYK, Eylül 2013 raporuna göre Adli yargıda görev yapan hakimlerin yüzde 39,2'si, idari yargıda görev yapan hakimlerin yüzde 19,5'i, savcıların ise yüzde 6,6'sı kadın. Türkiye'de 20 milyon kadın işgücü dışında. Kadınlar, sadece kadın olmalarından kaynaklanan nedenlerle ayrımcılığa uğruyor. Eğitim olanaklarından yoksun bırakılıyor, erken yaşta evlendiriliyor, aile içi cinsel ve fiziki şiddete maruz kalıyor. Hepsinden daha elim ve daha vahimi bu ülkede kadınlar yaşayamıyor. Boşanmak istediği için katlediliyor. Aşkına cevap vermediği için öldürülüyor. Cinsel istekleri reddedip direndikleri için öldürülüp yakılıyor. Dünyada kadınlara ayrımcılık uygulayan, temel haklarını gasp eden, hukukun yok edildiği ama gelişen, kalkınan, zenginleşen tek bir ülke bile yok. Kadın Hakları Merkezi olarak kadınların tüm sorunlarını çözmek için bizler buradayız." 

Basın açıklaması ardından Adliye içinde 8 Mart Dünya Kadnılar Günü nedeniyle resim ve heykel sergisi açıldı. Baro Başkanı Aydın Özcan, sergiye katkıda bulunanlara sertifika verdi. 


HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler