450 yıllık gelenek sürüyor

Ramazan ayında camileri süsleyen 450 yıllık Osmanlı geleneği mahyalar, camilere asıldı.Osmanlı’dan günümüze kadar gelen Ramazan ayında camilerin vazgeçilmezi olan mahyalar Ramazan ayına az bir süre kala camilere asıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1

450 yıllık gelenek sürüyor

Ramazan ayında camileri süsleyen 450 yıllık Osmanlı geleneği mahyalar, camilere asıldı.

Osmanlı’dan günümüze kadar gelen Ramazan ayında camilerin vazgeçilmezi olan mahyalar Ramazan ayına az bir süre kala camilere asıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1’inci Bölge Müdürlüğü bünyesinde görev yapan mahya ustaları, hazırladıkları mahyaları İstanbul’un tarihi camilerine asmaya başladı. Eyüp Sultan Camii’ne de ‘Merhaba Ya Şehri Ramazan’ yazılı mahya ustalar tarafından büyük bir titizlikle asıldı.

“MAHYALAR CAMİLERİN BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE DEĞİŞİYOR”

38 yıllık mahya ustası Kahraman Yıldız, "Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın vermiş olduğu veciz sözler var. Bunun arasından seçmiş olduğumuz yazılar var. Bu da camilerin büyüklüğüne ve günün anlamına göre değişiyor” dedi.

Eyüp Sultan Camii’ye ‘Merhaba Ya Şehri Ramazan’ yazılı mahya astıklarını belirten Kahraman Yıldız, “Talep çok, Mahya bir Osmanlı sanatıdır. Dünyanın hiçbir yerinde gazetenin, televizyonun olmadığı zamanlarda mahyalar vardı. İki minare arasındaki mesafe önemli” diye konuştu.

Bir başka mahya ustası İlyas Tosyalı ise 35 yıldır bu işi yaptığını belirterek, her camide 4 kez yazıları değiştirdiklerini söyledi.

Ramazan’da mahya asılan 4 caminin minarelerini ‘Merhaba Ya Şehri Ramazan’, ‘Oruç Tut Sıhhat Bul’, ‘Hoşgeldin On Bir Ayın Sultanı’ ve ‘Ey Oruç Tut Bizi’ yazıları süsleyecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler