150 yıllık tarih ateşe verildi!

zmit'te bulunan 150 yıllık tarihi Portakal Hafız Konağı, çıkan yangında kül oldu. Çevreciler, konağın kundaklanarak yakıldığını iddia ederek, savcıları göreve çağırdı. İtfaiye ekipleri de konaktaki çalışmalarını sürdürüyor. Kocaeli İzmit İlçesinde bulunan

150 yıllık tarih ateşe verildi!
zmit'te bulunan 150 yıllık tarihi Portakal Hafız Konağı, çıkan yangında kül oldu. Çevreciler, konağın kundaklanarak yakıldığını iddia ederek, savcıları göreve çağırdı. İtfaiye ekipleri de konaktaki çalışmalarını sürdürüyor.
 
Kocaeli İzmit İlçesinde bulunan 150 yıllık tarihi Portakal Hafız Konağı, önceki akşam çıkan yangında tamamen yanarak kül oldu. Sabah saatlerinde yanan konak önünde toplanan bazı Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri yangının doğal nedenlerden çıkmadığını ve konağın bilerek yakıldığını iddia etti. Çukurbağ Mahallesi'ndeki tarihi konakta henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Yolların dar ve konağın da ahşap olması nedeniyle yangını söndürmede güçlük yaşadı. Yaklaşık 1,5 saat süren müdahalenin ardından yangın kontrol altına alındı. Konaktaki soğutma çalışmaları uzun sürede tamamlanabildi. İtfaiye ekipleri, konaktaki çalışmalarını bugün de sürdürdü. 
 
Öte yandan, çevreciler de yanan konağın önüne gelerek tepkilerini dile getirdi. Çevreciler konağın kundaklandığını ileri sürerek, suç duyurusunda bulunduklarını söyledi ve savcıları göreve çağırdı. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Kocaeli Temsilcisi Numan Gülşah, "İzmit'in, Osmanlı Dönemi'nin en önemli eseri, elmas değerindeki bir eser Portakal Hafız Rüştü Konağı, bizlere göre dün, gündüz vakti kundaklanarak yakıldı." iddiasında bulundu.
 
Nedenini bilmediklerini belirten Gülşah, şunları kaydetti: "Nedenini bilemiyoruz? Onun nedenini de bilebilmek için savcılığı göreve çağırıyoruz. Bu olaya sebebiyet veren yetkili yetkisiz kim varsa bu olayın içerisinde hepsi hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Cumhuriyet savcılarını bu nedenle göreve çağırıyoruz." 
 
Gülşah, 1908-1912 yılları arasında II. Meclisi Mebussan görevi yapan Osmanlı Milletvekillerinden Portakal Hafız Rüştü Bey'in bu konağının bugüne kadar muhafaza edildiğini ifade etti. Gülşah, "Restorasyon için 1 Mayıs'ta müteahhit firmaya verildiği söyleniyor. Kapıda bir moba var, mobada güvenliğin olması lazım. Ancak ne güvenlik var, ne bir şey var. Biz kimseyi suçlamak istemiyoruz ama vatandaşların çektiği görüntüler var aynı anda iki yerden yangın çıkması çok düşündürücü bir şey. Büyük üzüntümüz var, bu olaya kim sebebiyet verdiyse peşini bırakmayacağız" diye konuştu.
 
Nikomedya Akademi Derneğinden Sedat Tuna Yalıncan ise yangının kendiliğinden çıkmasını mümkün görmediklerini söyledi. Yalıncan, "Benim de çok ciddi şüphelerim var. Burada ciddi bir bilirkişi incelemesi yapılmalı. Bu kişiden menfaati olacak kişiler başta olmak üzere ciddi bir şekilde soruşturulmalı." ifadelerini kullandı. 
 
Çukurbağ Mahallesi eski muhtarı İbrahim Sarı ise "Burası mı yandı içimiz mi yandı bilemiyoruz." diyerek üzüntüsünü dile getirdi. Sarı, şunları söyledi: "Burası bizim doğduğumuz, büyüdüğümüz yer. Buralar oyun alanlarımızdı. Burada böyle bir olayın yaşanması gerçekten içimizi burktu. Bu hem Çukurbağlılara hem Kocaelilere acı ve ızdırap dolu bir anı gibi kalacak. En azından bu yangının hafifletilebilmesi için bunun eski haliyle daha da güzelleştirmek için bir fırsat olursa yaramızı biraz hafifletir diye düşünüyorum. Yoksa hakikaten bu kentin en değerli hazinelerinden bir tanesi yandı. Sadece bir konak, bir ev gibi düşünmeyin. Böyle algılanmasını da istemiyoruz. Tarih yanmıştır." Sarı, konakta Atatürk'ün de bir gün konakladığını belirterek, "Böyle bir onurumuz gururumuz vardı, gururumuz da yandı." dedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam