138 günde Soma için yapılanlar

AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, 13 Mayıs tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği maden kazasının ardından yapılanları sıraladı.2 BİN 743 PERSONEL GÖREV ALDIManisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş tarafınd

138 günde Soma için yapılanlar

AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, 13 Mayıs tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği maden kazasının ardından yapılanları sıraladı.

2 BİN 743 PERSONEL GÖREV ALDI

Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş tarafından verilen bilgilere göre, Soma’da yaşanan maden kazasında arama kurtarma çalışmalarında 2 bin 743 personel, 258 kara aracı, dokuz hava aracı görev yaptı. Hastanelere sevk edilen 145 hastanın 85’i yatarak tedavi gördü ve tüm hastalar taburcu edildi.

AYLIK BAĞLANDI

Sosyal Güvenlik Kurumu, kişilerin başvurularına bakmaksızın tek tek her ilde ailelere ulaşarak çalışma ve emeklilik bilgilerini çıkardı. 27 Mayıs tarihi itibariyle kazada hayatını kaybeden madencilerden 234’ünün toplam 580 hak sahibine ölüm aylığı, 253’ünün toplam 630 hak sahibine ölüm geliri ve hayatını kaybeden 301 madencinin tamamı için 415 TL’lik cenaze yardımı işlemleri tamamlandı ve aylık ve gelire bağlanamayan 67 kişinin hak sahipleri ile ilgili yasal düzenleme yapıldı.

AİLELERE ACİL YAPILAN ÖDEMELER

Facianın ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kriz masası oluşturdu, ailelere tek tek ulaşılarak eş ve çocuklarının durumu, okul durumları, borçları, ihtiyaçları, kira ve benzeri durumları, sosyal durumları, sorun ve talepleri çıkartıldı. Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından gerekli kaynak planlaması yapılarak şehit ailelerine acil yardım olarak hane başına bin TL ve iaşe paketi dağıtılmak üzere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına toplam bin 300 TL aktarıldı. Ayrıca SGK tarafından her aileye 450 TL acil yardım yapıldı. Sosyal ve psikolojik destek amacıyla psikiyatrist ve psikolog ve sosyal çalışmacılar da ailelere gerekli desteği sağladı.

AFAD YARDIM HESABINDA 46.5 MİLYON TL TOPLANDI

Başbakanlık tarafından AFAD tarafından oluşturulan hesapta 46.5 milyon TL toplandı. Bu paraların 301 maden şehidinin yakınlarına ve maden faciasında mağdur olanlara harcanacağı belirtildi. Toplanan paralar madenci ailelerine 156 bin TL olarak verildi. Her maden şehidinin ailesi için Soma’da arsası Soma Belediyesi tarafından verilen alana ikişer daire yapılacak. Bu daireleri kişiler oturmak, satmak veya kiraya vermekte serbest olarak kullanabilecekler.

İŞÇİLERİN ÜCRETLERİ GARANTİ ALTINA ALINDI

Torba Yasa’da işçilerle ilgili düzenleme yapıldı. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak gerekli tedbirleri almayan kömür ocaklarında ise üretim durduruldu. Meclis’te yapılan düzenleme ile üretimi durdurulan ocaklarda çalışamayan işçilerin ücretleri işveren tarafından ödenmediği takdirde İşsizlik Fonu tarafından işçilere ödenecek ve işverenden faizi ile birlikte devlet tarafından tahsil edilecek.

SOMA MADEN KAZALARINI ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULDU

Meclis’te değişik siyasi partilerden oluşan 17 kişilik maden araştırma komisyonu kuruldu. Önce Soma ziyaret edildi, ardından Zonguldak Taşkömürü İşletmeleri’ne ait madenlerde incelemelerde bulunuldu. Yapılan çalışmalar hakkında Cumhurbaşkanı ziyaret edilerek bilgi verildi. Komisyon kurum ve kişileri Ankara’da dinlemeye devam ederken, 3-4 ay süre içinde sonuçların ortaya konacağı belirtildi.

ESNAF İÇİN FAİZSİZ KREDİ SAĞLANDI

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Soma ve Kırkağaç’ta yaşanan olumsuz ekonomiyi düzeltmek için KOSGEB vasıtası ile ihtiyaç duyan esnafın yararlanması için 50 bin TL’ye kadar sıfır faiz ile 12 ay ödemesiz, 36 ayda üçer ay ara ile ödemeli kredi vermek için çalışmaları başlattı.

Soma için diğer yapılanlar ve planlamalar ise şöyle; Soma Spor’a destek verilerek elinden tutulacak. Soma’da yapımı devam eden 300 yataklı devlet hastanesi kısa sürede bitirilerek hizmete açılacak ve bu hastane bünyesinde Yanık Ünitesi de bulunacak. Soma’da, Organize Sanayi Bölgesi kurulması kararı alındı. Okulların ve diğer kurumların iyileştirilmesi ve yapımı ile ilgili de çalışmalar yürütülüyor. Soma’ya bir fakülte kazandırılması planlanırken, Darkale köyünün turizme kazandırılması sağlanacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam