Recep Ergenç

Recep Ergenç

Trabzon’un üç hali

Trabzon nerdeyse bütünü ile kentsel dönüşüme uğramak üzere planlanıyor. Çömlekçi, Arilfilboy, Sotka ve bilmediklerimiz…

Daha güzel, ekonomik olarak yüksek katma değer üreten, marka bir şehirde yaşamayı hepimiz isteriz.

İsteriz de. . .

Yeni anılarımızın oluşacağı mekanlar için seçilmiş ve atanmışlara benden üç öneri: Sizlerin de önerileri olur ise hem bu köşe açıktır, hem de Kent Konseyi doğru adrestir.

BİR

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık "Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Bilim sevgisini çocuklarımıza sunmak istiyorum ve dünya çapında bilim insanlarının çıkmasını temenni ediyorum" dedi.

 O zaman "Tabakhane Kentsel dönüşüm alanını, bilim- teknoloji, sanat ve eğlence- alışveriş vadisi" olarak planlayalım. (Trabzon Kent Konseyi Kuruluş yılında Eğitim Komisyonu Başkanı olarak, KTÜ - Şehir ve Bölge Planlama ile bir rapor hazırlanmıştır.) Zağnos ve Tabakhane Vadilerini eski Valilik altından yapılacak bir tünelle birleştirelim. Hafif bir çekici ile iki vadide ring seferler düzenleyip ulaşımı kolaylaştıralım. İki vadiyi de yaşayan, cıvıl cıvıl hale getirmek için elbette paraya ama daha önce vizyona ihtiyacımız var.

 İKİ

karaca-icerik.jpgÇamoba (Polita’da) kurulması için planlaması yapılmış Arberetumu şiddetle destekliyorum. Bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla, türleri ve yaşları belli, ağaç ve diğer odunsu bitkilerinin uygun alanlarda yetiştirilip, sergilendiği tabiat parçalarına arberetum adı veriliyor. Arberetumlar, başka bir deyişle birer canlı bitki müzeleridir. Arberetumların diğer orman parçalarından farklı alanlardır: “Arberetumlarda bulunan bitki türlerinin hepsinin nereden, ne zaman, kim tarafından getirildiği, buraya getirildikten sonra nereye dikildiği gibi o bitkinin geçirdiği tüm aşamalar bellidir, bunlar arboretumları diğer tabiat parçalarından ayıran farklardır” .

Doğu Karadeniz evleri parkı (müzesi), tematik parklardan adrenalin park, tıbbi ve aromatik bitki parkı, deniz müzesi… gibi pek çok park ve müze kurabiliriz. Trabzon'u bilim, kültür ve sanat aktiviteleri ile marka şehir haline getirebilir, bunun için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ‘ ın "Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Bilim sevgisini çocuklarımıza sunmak istiyorum ve dünya çapında bilim insanlarının çıkmasını temenni ediyorum.” dileğini hayata geçirmek için desteğini alırız.

ÜÇ

dsc09460.jpgAlacahan ne olmalı?

Alacahamam unutulmadan, Bedesten- Kemeraltı ile birlikte ele alınarak önemli turistik – kentsel cazibe merkezi oluşturulabiliriz.

Alacahan’ın sürdürülebilir yönetimi ve kullanımı için: ilgili kişilerle bir toplantı yapılıp ortaya çıkan yaklaşım Valiye sunularak ortak karara dayalı bir planlama ve kullanım sağlanmalıdır.

Bedesten ile bütünleştirilmeli,  Alacahan’dan sonra Bedesten de sergi, yeme içme, gösteri merkezi olarak yeniden düzenlenebilir.

Şehirlinin temel görevi daha yaşanılır bir şehir yaratılmasına hemşerilik bilinci ile katkı sunmaktır.

Neden bilim insanı yetiştiremiyoruz, sorusunu boşa çıkarmanın bir yolu da çocuklarımızı gençlerimizi sanat ve bilim müzeleri ile yüzleştirmektir.

Trafiği düzenli,  yüksek katma değer üreten, marka bir şehirde yaşamanın özlemi ile…

Bu haftalık da budur.

Saygılarımla.
 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR