İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen yasa teklifine ilişkin konuşma gerçekleştirdi. Teklifin milli dayanışma ve toplumsal bütünleşme amacıyla hazırlandığı yönündeki değerlendirmelere itiraz eden Aydın, düzenlemenin terör suçları açısından özel bir hukuk sistemi oluşturduğunu ifade etti. Aydın, konuşmasında soruşturma ve kovuşturmaların ertelenmesinden kesinleşmiş cezaların infazına, hak yoksunluklarından geçmişte işlenmiş terör suçlarının soruşturulmasına kadar teklifin birçok başlığına tepki gösterdi.
“TERÖR SUÇLULARINA ÖZEL BİR HUKUK DÜZENİ GÖRÜYORUZ”
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın’ın konuşmasının tamamı şöyle: “Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, görüşmekte olduğumuz bu teklifin adına teklif sahipleri yani sizler ‘milli dayanışma ve toplumsal bütünleşme dediniz.’ Fakat metnin içine baktığımızda da milli dayanışmadan çok terör suçlularına özel bir hukuk düzeni görüyoruz. Teröristlerin soruşturmalarını erteliyorsunuz, kovuşturmaları durduruyorsunuz, kesinleşmiş cezaların infazını erteliyorsunuz. Sürelerin sonunda davaların düşmesinin, çekilmemiş cezaların infaz edilmiş sayılmasının yolunu açıyorsunuz. Ancak teröristlerin hak yoksunluklarını ortadan kaldırabilecek hükümler getiriyorsunuz.
"Daha da ileri gidip Cumhuriyet Savcısının geçmişte işlenmiş terör suçlarını soruşturmasını siyasi ve idari bir kurulun iznine bağlıyorsunuz. Bir tarafta teröristin önündeki hukuki engelleri birer birer kaldırıyor, diğer tarafta Türk devletinin adalet mekanizmasının elini kolunu bağlıyorsunuz. Sonra da çıkıp buna af değildir diyorsunuz. Adını ne koyarsanız koyun. Teröristin davası düşüyorsa, çekmediği ceza çekilmiş sayılıyorsa, devlet suçun hesabını sormaktan vazgeçiyorsa Türk milletinin gördüğü hakikat değişmeyecektir."
“AYNI SUÇUN FAİLİNE İKİ FARKLI HUKUK UYGULANAMAZ”
"Burada esas mesele Türkiye Cumhuriyeti hukuk düzeninin belirli bir terör örgütünün mensupları için yeniden şekillendirilmesidir. Aynı suçun faili sıradan bir vatandaş olduğunda başka hukuk, PKK-KCK mensubu olduğunda başka bir hukuk uygulanamaz. Kanun, örgüte göre, siyasi sürece göre, günün şartlarına göre fail seçemez. Hukuk devleti dediğiniz şey tam da budur. Kanun genel olur ve eşit uygulanır. Siz ise belirli bir örgütün mensuplarına özel başvuru, özel erteleme, özel infaz, özel hak iadesi, özel soruşturma rejimi getiriyorsunuz. Bunun adı normalleşme değildir. Bunun adı terör suçları için istisnai hukuk düzeni kurmaktır."
“DEVLETİN HUKUKU PAZARLIK MASASININ GÜNDEMİNE GÖRE DEĞİŞMEZ”
"Üstelik devletin yıllardır terörle mücadele ederek verdiği mahkeme kararlarına, kesinleşmiş hükümlerine ve ceza hukukunun sonuçlarına siyasi bir takvime bağlıyorsunuz. Bugün süreç dediğiniz için hukuk değişiyorsa şayet, yarın başka bir siyasi ihtiyaç doğduğunda hangi örgüt için hangi kanunu çıkaracaksınız? Devletin hukuku pazarlık masasının gündemine göre değişmez. Türkiye Cumhuriyeti, terör örgütlerine göre hukuk üretmez. Terör örgütleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin hukukuna tabi olur. Bizim temel itirazımız da budur. Bu teklif birkaç maddenin düzeltilmesiyle kabul edilebilir hale gelecek bir teklif değildir. Yanlış olan ayrıntıları değil, teklifin üzerine kurulduğu anlayıştır. Bu millete yalan söylemeyin. Bunun adı milli dayanışma değildir. Milli dayanışma teröristin hukukunu genişletmek değildir."
“NEDEN DAHA BUGÜNDEN SORUMSUZLUK ZIRHI HAZIRLIYORSUNUZ?”
"Şimdi teklifin 10. maddesine geldiğimizde bütün bu düzenlemenin zihniyetini daha açık görüyoruz. Bu sürecin amaç ve faaliyetleri kapsamında görev yapanlara hukuki, idari ve cezai sorumluluk getiriyorsunuz. Şimdi size soruyoruz. Madem yaptığınız iş hukukidir, madem anayasaya uygundur, madem milletin menfaatinedir, neden daha bugünden yarının hesabından kaçacak bir sorumsuzluk zırhı hazırlıyorsunuz? Teröriste güvence, süreci yönetene güvence, ancak şehit ailesine gelince yine hiçbir güvence yoktur. Kanuna istediğiniz kadar sorumluluk dolmaz yazabilirsiniz. Siyasi sorumluluğu ortadan kaldıramazsınız. Vicdani sorumluluğu ortadan kaldıramazsınız. Tarihi sorumluluğu hiçbir zaman ortadan kaldıramazsınız."
“TÜRK MİLLETİNİN HAFIZASINA HÜKMEDEMEYECEKSİNİZ”
"Bugün çoğunluğunuzla kanun çıkartabilirsiniz. Fakat Türk milletinin hafızasına hükmedemeyeceksiniz. Çünkü hukukta bazı suçların zaman aşımı olabilir. Ancak milletin vicdanında ihanetin zaman aşımı olmaz. Bakın bu teklifin altında duran da, savunan da, uygulayan da yarın Türk milletinin ve tarihin huzurunda nerede durduğunun hesabını verecektir diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”