Özkan Sümer: Trabzonspor zincirleme kaza yaptı

Özkan Sümer Haber61 TV’de önemli açıklamalarda bulundu.

Özkan Sümer: Trabzonspor zincirleme kaza yaptı

Trabzonspor efsanesi Özkan Sümer Haber61 TV’de yayınlanan Şehrin Nabzı programının konuğu olarak önemli açıklamalarda bulundu.

Sümer şunları söyledi;

TRABZONSPOR ZİNCİRLEME KAZA YAPTI

Son yıllarda Trabzonspor zincirleme bir kaza yaşadı. Hasar kolay kolay düzelecek bir kaza değil. Bunun nedenleri irdelenmeli. Buna eğilen kimse yok. Trabzonspor’un asıl meselelerini görmediğimiz sürece iyileştirme söz konusu olmaz. Temel Yanlış. Kitle olarak Trabzonspor’un günlük başarılarının verdiği heyecanı kullanır hale geldik. Trabzonspor’un temel motifi kendi kaynaklarıdır. Trabzonspor’un dokusu bozuldu. Bu durum bir uyumsuzluk ortaya çıkardır. Bu uyumsuzluk da bir kayıp ortaya çıkardı ve kayıp sürüyor. Eğer Trabzonspor’u kendi değerlerine dönüştürülmesi kendi değerlerinden hareketle olur.

PROGRAMI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

TRABZONSPOR KENDİ KAYNAKLARINDAN YARARLANMAK MECBURİYETİNDEDİR

 Trabzonspor ile büyük kulüpler arasında fark açılıyor. Bu fark Trabzonspor’un gerçeğini tanımlamak yönünde üzerinde durulacak meseleler. Trabzonspor kendi kaynaklarından yararlanmak mecburiyetindedir. Oyuncu almayacak mı? Tabi ki alacak ama çok seçici davranmalıdır. Oyuncuların kariyerlerine bakarak sportif başarıya odaklı bir yanlış içindeyiz. Sportif başarıya ihtiyacı var. Ancak buna gidecek yol tıkalı. Bu yol Trabzonspor’un özgün yapısıyla açılır.  Bir takımın performansı doğrultusunda sadece kalite yetmiyor bir de ruh lazım. Bunu da kendi değerleri ile başarabilir. Bu yapılmadığında da sportif başarı ve ekonomik sıkıntıların çözümü daha da zorlaşıyor.

TRABZONSPOR KİTLEYE MUHTAÇTIR

Trabzonspor bilinçli bir sahiplenme içinde değildir. İki bağlılığı vardır. Bir taraftar bağlılığı diğeri ise müşteri bağlılığı. Biz hale müşteri bağlılığına odaklıyız. Trabzonspor sadece oyuncuya değil kitleye muhtaç. Taraftarın pozitif etkisini sağlayamıyoruz. Diğer kulüpler başka çareler bulabilir ancak Trabzonspor kitleye muhtaçtır. Başkanlık döneminde kritik dönemler geçirdik. Trabzonspor’un çıkar değilş gönül taraftarına ihtiyacı var. Takım o zor dönemlerden başarılı bir şekilde geçti. Ekonomisini düzeltti, kitlesiyle buluştu. O takımın bizden ayrıldıktan sonra da başarılı bir performans gösterdi. Biz ayrıldığımızda Trabzonspor kadrosunda 15 Trabzonlu futbolcu vardı. Trabzonspor kendine dönük olarak ilerlemeli. Yol belli ama başka etkiler sonu8cunda yine yol değiştirdi ve o değişiklik bugünkü sonuçları ortaya çıkardı.



ERKEN DAVRANMAK VE GEÇ KALMAK YOK ETMEKTİR

Bir oyuncunun gelişmesini bütünüyle değerlendirmek lazım. Trabzon’un bozulan dokusuna bakmamız lazım. Trabzonspor’un altyapısı oyuncunun yanında antrenör ve yönetici de yetiştirmesi lazım. Buna oyuncunun sağlığını, çalışma şartlarını, güvenliğini eğitimini katmamız lazım. Bu çok komplike bir durum. Rekabet yancı oyuncu ile olduğu için onları geçebilecek bir eğitime ihtiyacı var. Eğiticilerin ne kadar eğitilmiş olduğuna da bakmak lazım. Erken davranmak ve geç kalmak yok etmektir. Oyuncuyu katma dönemindeki hazırlık sürecini iyi yapmak lazım. Trabzonspor 1461 Trabzon’a muhtaç. Bu süreçte kullanılamadı. Trabzonspor’a çok iyi bir model haline gelmişti. Ama şimdi amacından çok uzaklaşmış durumda. Alt yapı 1461’e üretecek. 1461 Trabzon’da A Takıma üretecek. Ancak çok fazla oyuncu almak yanlışına düşmemek lazım.

FUTBOLDA ÇARPIKLIKVAR

Bir yöneticinin profesyonel futbolu bilmesi önemli değil. Bilse dahil etkiden uzak durması lazım. Doğru insanlar konusunda kararlılık gösterilmesi lazım. Kitlesel mesajlar dikkate alınacak. Toplumdan uzaklaşmış bir kurumsal yapı olmaz. Türkiye’de bu kadar teknik bir futbol yapısını yöneticiler idare etmeye çalışıyor. Uzmanlar getirilmeli ancak getirilen uzmanları da uzman olmayanlar yönetmeye kalkıyor. Böyle bir çarpıklık var.

TRABZONSPOR OLARAK ÇOK UYUMLU OLDUĞUMUZ SÖYLENEMEZ

Trabzonspor’da eski yöneticiler yayın gelirleri konusunda Büyük kulüplerle kol kola girmiş Anadolu’yu unutmuştur. Trabzonspor o kulüplerle savaşarak büyümüştür. Anadolu kulüpleri ile bir araya gelmelidir. Onlar sana destek vermez, bu arada Anadolu’nun verdiği desteği de kaybedersiniz. Yanlış insana değer verip doğru insanı yok edersen bu çok kötü bir durumdur. Yanlış insanlara değer vermek doğru insanları kaybetmenin en kolay yoludur. Trabzonspor’un bütünlüğe ve doğru bilgiye ihtiyacı var. Doğru insan, Doğru imkan ve doğru ortam. Alt seviyeden en süte kadar doğru tespitler yapılıp ilişkiler sağlandığı takdirde başarı gelir. Trabzonspor olarak çok uyumlu olduğumuz söylenemez. Gidişat olarak hala doğruyla buluştuğumuz söylenemez.

HALA ÇATIŞACAK SEBEPLER ARIYORUZ

Trabzonspor her şeyden önce bir potansiyel analizi yapması lazım. Kaynak üretimi ve oyuncu katılımı ile ne elde edilebilir? Bunlara çok iyi bakmak lazım. Biz hala çatışacak sebepler arıyoruz. Çatışma değil sorumlu insanlar olmaya yöneldiğimizde sorunlarımızın üstesinden geliriz. Biz olabildiğimizde güç oluşturma ortaya çıkabilir. Kitlenin aktivitesi sportif başarıya dönük. Dönemsel olarak taraftar olacaksın, sonuçlar iyi olmadığında da karşıda olacaksın.

TRABZONSPOR KENDİ İLE İLETİŞİMİNİ KAYBETTİ

Ligden çekilmek veya bir şeyleri değiştirmek Trabzonspor’un değil kimsenin iradesinde olan bir şey değildir. Trabzonspor için haksızlıklar çatışmaya, isyana değil bir uyarı niteliğinde olması lazım. Hırslanarak, kinlenerek, sorunları çözen kimse olmamıştır. Trabzonspor’un iletişimi çok önemli. Bu konuda da Anadolu ile iletişimidir. Trabzonspor’un iletişimdeki en büyük kaybı kendi ile olan iletişimidir. Çok ciddi kayıplarımız var ancak akıl yolunu açık tutmamız lazım.

YAPILANMA DEMEYLE YAPILANMA OLMUYOR

Bilgi küçükse yanlış büyüktür. Kulüpler karakterine uygun oyuncuları kadrosuna dahil edecek. Trabzonspor’1da bir yapılanmadan bahsedilebilir. Ancak yapılanma demeyle yapılanma olmuyor. Yapılanmayı iyi analiz yapmak lazım. Büyük için bazına küçük insanlar getirirseniz işi büyütmezsiniz işi küçültürsünüz. İyi bir şey elde edeceksek bunun bir süreci olacak. Ekilecek bakımı yapılacak ürüne dönüşecek. Biz hemen iyilikle buluşmak istiyoruz. Şuanda bir takım çalışmalar var ama eksiklerde var. Bunlarda bazı ekonomik nedenlerle oluyor.

SCOUT ÇOK ÖNEMLİ BİR YAPI

Scoutun niteliği önemlidir. Oyuncuyu bakarak almak olmaz. Gidip b ir takımın iyi oyuncusunu tespit etmeye çalışıyor. Kendi ihtiyacına dönük oyuncu tespit ekmek önemli. Scout çok önemli ama iyi olması lazım. Messi’yi alabilir misin? Alsan kimse tartışır mı? Scoutlara büyük takımlarda çalışmış olarak bakmamak lazım.



KULÜBÜ SİYASETE SOKMAK BAŞKA BİR ŞEYDİR

Kulübü siyasete sokmak başka bir şeydir. O siyasetçinin potansiyelinden yararlanmak başka bir şeydir. Bu yönetiminde bunu yaptığını düşünüyorum. Kulübü siyasetin içine sokmak gibi bir durum söz konusu olamaz.

ÖZGÜN BİR TÜZÜK ŞART

Günümüzde kulüpler tüzüğünü UEFA kriterlerine uydurarak yeniden yapılandırmak zorundadır. Bu tüzük özgün bir tüzükte olmalı. Benzer tarafları olabilir ancak farklı olmalı. Başka bir tüzüğü alıp o iyi bizimki de iyi olur denebilir bu kendi değerlerini inkar anlamına gelir ki bundan uzak durmamız lazım. Üye yapısının, Alt yapının ve çalışan alımının dahil olmak üzere bütün konuların sınırlandırılıp güzle bir tüzük yapılması gerekir. Uzmanlar dahilinde, Mali, Hukuki ve diğer konularda uzman kişilerle bir çalışma yapılmıştı ancak bu durduruldu. Şimdi yeniden başlayacak gibi duruyor. Bu yönetim kurulu devam edecekse kendisinin seçimi kabul etmesi gerekir. Katılacakları katmalı ve yeni hedefler doğrultusunda ilerlemelidir.

ÖNCE 14651’E ORADAN A TAKIMA

Oyuncu oynayacak. Oynama şartları ne kadar zor olursa gelişimi o kadar iyi olur. Oyuncuların hangi ihtiyaçla verildi bilmiyorum. Oyuncu gelişmesinde ara takımlar yetmeyebilir, bu durumda başka zor şartlar değerlendirilebilir. Profesyonel takıma şu andaki oyuncuların katılması yetmeyebilir. Seviyeleri nasıl bilmiyorum. Altyapıdan 1461’e çıkacak. Zorlukları görecek profesyonel hayatı görecek. Oradan da yetişenler A Takıma çıkacak.

BAŞARININ BİR DİĞER ANAHTARI DA DEVAMLILIKTIR

Yönetimle bilgi paylaşımı konusunda küçük temaslarımız oldu. Bilgi alma ve vermede geçmiş insanların tecrübesine yer verilmelidir. Ersun Hocanın sözleşmesinin uzatılması iyi olur. Başarının bir diğer anahtarı da devamlılıktır. Oyuncuların birçoğu yeni katılmış hemen en üst düzeyde katılım sağlaması söz konusu olmaz zamana ihtiyaç var. Ekonomik nedenlerinde etkili olduğu transferler var. Eksikler doğru giderildiği takdirde başarı gelir. Trabzonspor’un zamana desteğe ve kazanmaya ihtiyacı var. Bunlar bir araya gelmediği sürece iyi bir performans ortaya koyması beklenemez. Trabzonspor bu kadroyla bile kazanırsa destek görürse başarılı olabilir.

TRABZONSPOR TARAFTARI YABANCIYA HAYRAN KENDİ OYUNCUSUNA DÜŞMAN

Oyuncuların doğru olmaması yönündeki sebebi görmek yanlış bir takım imkânsızlıklar söz konusu. Bağlantıların ne olduğunu görmek lazım. Takımın gerçek anlamda kaliteli birkaç oyuncuya ihtiyacı var. Oyuncu sayısı arttıkça kalite düşer. Trabzonspor taraftarı yabancıya hayran kendi oyuncusuna düşman. Biz bu çocukların sayısı artırıp güç kattığımızda Trabzonspor’un performansı artacaktır.  Yabancı oyuncuya da sırtımızı dönmememiz lazım. Kendi oyuncularını katmak yönünde önyargılı davranmak altyapıya da çok zarar veriyorsunuz.

TRABZONSPOR’UN BİR TRANSFER COĞRAFYASI OLMASI LAZIM

Trabzonspor’un bir transfer coğrafyası olması lazım. Kendine uygun oyuncular nere var? Bunları araştırması lazım. Afrika bana çok uzak geliyor. Avrupa’ya baktığımızda Belçika iyi bir kaynak. Afrika’dan gelenler iyi bir eğitim alıyor. İdeal bir ülke Portekiz. Portekiz seçmiş, kabullenmiş sen buradan seçeceksin. Asya daha bakir ama çok sorunları olan bir coğrafya. Rusya’yı bile besleyemiyor. Çok çok iyi seçimle oyuncu katılabilir. Uyumu konusunda sıkıntı olabilir.

AKYAZI STADI İÇİN EN DOĞRU İSİM ŞAMİL EKİNCİDİR

Stadın isimi konusunda bir takım beklentiler var. Bunların dışında Şamil Ekinci. Trabzonspor’u çok iyi temsil etmiş. Bunu çok hak eden bir insan. Kulübe uygunluğu doğrultusunda düşünürsek onun kattıklarını kimse katamaz. Ben hiçbir yerde adımın geçmesini istemiyorum. Bu çok özel bir şey ayrıca açıklarım.

TRABZONSPOR BU HAKSIZLIĞI O KADAR GÖMÜLDÜ Kİ DİĞER HAKLARINI ALAMADI

3 Temmuz süreci ilgili şunu söyleyebiliriz. Trabzonspor bu haksızlığı o kadar gömüldü ki diğer haklarını alamadı. Ben buyum diyebilmeliydi. Bu potansiyele sahipti. B ir süreç yaşanıyor. Haklıdır. Kimsenin bunu inkâr etmesi söz konusu değildir. Bir sürü kanıt bilgi belge var. Ama onu almaya çalışırken başka kayıplara uğradığını belirtmek istiyorum.
 
İNSANLAR YÜCELTEREK YÜCELİR

Kendi insanımıza değer vermeyi kendi adımıza değersizlik olarak görüyoruz. İnsanlar yücelterek yücelir. İnsanımızı kıracağız dökeceğiz. Sonrada yeterli sonuca varacağız. Böyle bir şey söz konusu değil.  

FUTBOL KENTİNDE AKLA İLK BELEDİYE GELMELİDİR

Trabzon bir futbol kenti ama futbol kenti olduğu zaman akla ilk belediye gelecek. Trabzonspor bir performansı taşımakla görevli. Belediyenin ise ilişkileri güçlendirme ve fiziki şartları yerine getirme gibi bir sorumluluğu var.


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzonspor