Erol Önsel

Erol Önsel

Nereye kadar

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi’nin 6. haftasına girildiğinde 4 yenilgi 1 galibiyetli iki takımın mücadelesinde gülen taraf Trabzonspor oldu. Geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi yine en çok atanın kazandığı tipik bir Trabzonspor maçı seyrettik. Bu şekilde ne kadar kazanılır bilemem fakat zaten yetersiz oyuncu rotasyonunda savunma yapmayı ikinci plana atan Trabzonspor’un geçtiğimiz 6 karşılaşmada yediği ortalama 86 sayının bir hayli fazla olduğunu söylemeden geçmemek gerekiyor. Oyunun başa baş olduğu ve iki takımın da oyunu sonuna kadar koparamadığı bir karşılaşma izledik. Yine 5 dışarıda oyuncuyla oynayan Gaziantep Basketbol, tepeden oynadığı her pick’n roll sonrası çembere çok rahat giderek bom boş ve kolay sayılar bulurken, Trabzonspor’un hiçbir sayıda rahat olmadı ve çok büyük emek vererek skor buldu. Yine savunma rotasyonlarında içeriye devrilen ya da penetre eden oyunculara yapılan yardım savunmasında geç kalınması da bu kolay sayıların sebebiydi. Böylesine rahat sayı yiyerek ve yıpratıcı bir emekle sayı atarak kazanmanın oyuncuları hem fiziksel hem de mental olarak yıpratacağı son derece açıktır. Oyuncu rotasyonundaki zaafiyet ortadayken ve özelikle 5 numara pozisyonundaki eksiklik bilinirken, bu bölgede oynayan Obekpa’nın sorumsuzluğu nedeniyle diskalifiye olması akıl alır bir durum değildi. Obekpa, ya bu ligin ciddiyetinin farkında değil, ya da bu ligde oynayacak oyuncu değil. Kesinlikle net bir şekilde uyarılarak kendini kontrol altında alması sağlanmalı. Fakat bu oyuncunun rakiple yaşadığı ikili diyaloğun ardından benche alınan ve 30 saniye geçmeden, henüz sakinleşmeden tekrar sahaya çıkaran stuff da mutlaka kendini sorgulamalı diye düşünüyorum. Oyuncunun psikolojisi böylesi agresifken en azından birkaç dakika oturtarak kendine gelmesi sağlanmalıydı. Hem de böylesi önemli bir maçtan alınabilecek olası bir mağlubiyetin takımı ligde hiç de arzu edilmeyen yerlere getireceği ortadayken.

Heslip’ı, her ikili oyundan sonra show-up savunmasıyla yıpratarak durdurmaya çalışan Gaziantep Basketbol, bu düşüncesini son periyoda kadar sahaya yansıttı. Fakat özelikle son periyotta inanılmaz şutlar sokan Brady Heslip’in karşılaşmanın kazanılmasındaki etkisi büyüktü. Obekpa’nın oyun dışı kalmasının ardından çember altını biraz daha fazla kullanmaya çalışan Gaziantep Basketbol’u bu bölgede kısa süre Anton Odabaşı fakat genel olarak Paul Harris ile durdurmaya çalışan Trabzonspor, özelikle Harris’ın ortaya koyduğu emekle bunda başarılı oldu. Deniz Kılıçlı’nın da bu bölgede arkadaşlarına biraz daha katkı sağlaması gerektiği çok açık ortada. Fakat Trabzonspor’un karşılaşmayı kazanmasında ortaya koyulan mücadelenin yanında, Gaziantep Basketbol’un dışarıdan bulduğu bomboş atışları kaçırmasının da etkisinin çok büyük olduğunu belirtmek gerekiyor.

Her maçı böyle atarak, rakibin de boş şutları kaçırarak kazanabilir misiniz bilemiyorum. Stuff’ın her karşılaşmada böylesi şanslı olmayacağını söylemeliyim fakat mutlaka savunma anlayışının ve bireysel disiplinin takıma kazandırılması gerektiği de çok açık şekilde ortada.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR