Çalımbay: Gidecekler belli gelecekler net değil

Çalımbay açıklamalarda bulundu

Çalımbay: Gidecekler belli gelecekler net değil

Trabzonspor teknik direktörü Rıza Çalımbay, takımın son durumu, hedefleri, transfer çalışmaları ve gündemdeki konular hakkında açıklamalarda bulundu. İşte Çalımbay'ın röportajı;

Sizden önce Trabzonspor 8 maçta 9 puan toplayabilmişti. Siz geldiniz ve takıma sihirli değnek değmiş gibi oldu. Siz bu takıma ne yaptınız?

Zor durumdaki takımlara çok gittik. Bir kriz olmasa zaten bizimle çalışmak istemezler. Gitmeden önce kadroya bakıyoruz. Trabzonspor’un çok iyi oyuncuları var. İlk önce oyuncuları tanımaya başlıyoruz. Yüzeysel olarak tanıdığımız oyuncuları gerçek anlamda tanımak 1-2 haftamızı alıyor. Mesela takımla 2 gün çalışıp Malatya ile karşılaştık ve yenildik. Galatasaray maçına kadar takımı tanıdık, sıkıntıları tespit ettik ve taraftarın büyük desteği ile maçı kazandık. Daha sonrasında seri galibiyetlerle takıma güven geldi.

Sezon sonu ligi nerede bitirmeyi planlıyorsunuz?

Oynayacağımız ilk 3 maç bizim ligi nerede bitireceğimizi de gösterecek. Konya, Fenerbahçe ve Göztepe maçlarını iyi sonuçla bitirirsek ligi de yukarılarda tamamlarız. Trabzonspor kulübünün hedefi her zaman yukarısıdır. O yüzden de biz hem kupada, hem de ligde en yukarılara çıkmak istiyoruz.

‘Uzun soluklu sözleşmelere inanmıyorum’

Trabzonspor’la anlaşmanız sezon sonuna kadar. Takımın son durumuna göre mi uzatılacak?

Ben istedim onu. 2 yıl istediler, ben sezon sonuna kadar olsun istedim. Çünkü ben 2-3 yıllık sözleşmelere inanmıyorum. Çok iyi yerlere getirip yönetimlerin tavrından dolayı bırakmak zorunda kaldığımız kulüpler oldu. Mesela Kasımpaşa, beni çağırdığında “Bu sene 15. ol, ama seneye şampiyonluğa oynayacağız” dedi. “Tamam” dedik ve ilk yılı 7. bitirdik. 2 puan daha alsaydık Avrupa’ya gidecektik. 2. sezon şampiyonluğa oynamayı beklerken, başkan “Küçülmeye gideceğiz” deyip bütün oyuncuları sattı. Takımın hedefi olmayınca da ayrılmak zorunda kalıyorsunuz. O yüzden buraya da “Sezon sonu iki taraf da memnunsa devam ederiz” dedim. Öyle yaptık.

Yabancı sınırlaması konusunda memleket ikiye bölündü. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Yabancı sayısı bence de fazla. Ama birden bire değil, yavaş yavaş indirilmeli bu sayı. Mesela Galatasaray bir maça 11 yabancı ile çıktı. Antrenörü de yabancıydı. Bu kadarı fazla. Ama bence önce kriter konmalı. Mesela Milli olma gibi. Ama yabancı sınırlaması olduğunda, hiç hak etmeyen futbolcular sırf yerli statüsünden dolayı yüksek ücretler alıyor. Ve formaya garanti gözüyle baktığı için de kendini geliştirme ihtiyacı duymuyor.

‘Eto’o’da her şey bitmişti...’

Yabancı bir futbolcuyu soracağım. Eto’o’nun geçen sene Beşiktaş’a gelmesi beklenirken, ne oldu da Eto’o üzerinden gerginlik yaşandı?

Ben, Ali Şafak Öztürk ve Fikret Orman birlikte konuştuk. Kerim Frei ve Ömer Şişmanoğlu bize gelecek, Eto’o da Beşiktaş’a gidecekti. Her şey bitmişti. Kerim ve Ömer gelmek istemeyince transfer bozuldu. Beşiktaş başka bir teklifle gelecekti, bu defa Antalyaspor taraftarı tepki gösterdi. Bunun üzerine yönetim de geri adım attı. Ayrıca Beşiktaş’ın ardından Başakşehir ve Trabzonspor da istedi Eto’o’yu. Böyle olunca üç kulüpten birine versek büyük problem çıkacaktı.

Beşiktaş’ın efsanelerinden birisiniz. Beşiktaş maçları nasıl geçiyor sizin için?

Ben Beşiktaşlılığımı hiçbir zaman gizlemedim. Ben çalıştığım bir takımı bile bıraktım Beşiktaş için. Beşiktaş’ın yeri bende bambaşkadır. Elbette ki farklı duygular oluyor Beşiktaş’a karşı oynarken. Ama biz profesyoneliz. Ben hiçbir zaman Beşiktaş’a karşı başında bulunduğum takım yenilsin diye sahaya çıkmadım. Her zaman sahaya yenmek için çıkarım, Beşiktaş’a karşı da öyle hazırlanırım. Zaten tersi bana, Beşiktaşlılığıma, Süleyman Abi’den öğrendiğimiz değerlere yakışmaz. Beşiktaş da böyle maç kazanmak isteyecek bir kulüp değildir.

Milli Takım’da Mircea Lucescu ile devam edilmeli sizce?

Bu yönetimin alacağı bir karar. Milli Takım’ın ilk önce çok iyi bir havaya ihtiyacı var. Çok iyi plan, programa ihtiyacı var. Ama yerli mi, yabancı mı derseniz ben Milli Takım’da her zaman yerliden yanayım. Çünkü Milli Takım’ın bütün başarılarında yerli antrenör var. Kulüplerde yabancı olur, ama Milli Takım’da olmamalı. Ben Beşiktaş’ta 16 sene A Takım’da oynadım. Hiç yerli antrenörle çalışmadım. Bir yere geldiysem yabancılar sayesinde geldim ama Milli Takım’da milli formayı görünce, milli marşı duyunca heyecanlanacak, oyuncularla direkt konuşacak hoca gerekiyor.

'Gidecekler yüzde 90 belli'

Gidecek, gelecek oyuncular belli mi?

Gidecekler yüzde 90 belli. Gelecekler henüz net değil. Burak’a destek olacak kanat oyuncuları almak istiyoruz. Sol bekimiz gidecekse sol bek ve çabuk bir stoper almamız lazım. Ama ben şunu da söyledim, kulübün maddi sıkıntısı varsa, yani mevcut oyuncuların alacağı varsa yeni transferler bize yarar değil, zarar getirir.

'İstikrarımız yok'

Türk futbolunu nerede görüyorsunuz?


Türk futbolu Avrupa futbolunun en zor liglerinden biri ama istikrar yok. Bir bakıyorsunuz muhteşem zamanlar geçiriyoruz, bir bakıyorsunuz dibe vuruyoruz. Bu sene en az puanlar alınmış olabilir ligde.

'Yöneticiler alt yapıyı düşünmüyor'

‘Bizim ülkemizde altyapılara neden yatırım yapılmıyor?’ sorusuna da yanıt veren Çalımbay, “Altyapıyı düşünecek yönetici çok az. Yöneticiler çaba harcamak yerine hazır oyuncuyu tercih ediyorlar. Ancak maalesef hazıra dağ dayanmıyor” dedi.

Ülkemizdeki altyapı sorununa da değinen başarılı teknik adam, “Altyapıyı düşünecek yönetici çok az. Hem kulübe, hem altyapısına sahip çıkacak bir bütün olarak bakacak yönetici yok. Çaba harcamak yerine hazır oyuncuyu tercih ediyorlar. Aslında bakınca Anadolu kulüplerinin altyapıya daha çok önem vermesi gerekiyor. Maalesef, hazıra dağ dayanmıyor” ifadelerini kullandı.

‘Altyapı ile ilgileneceğiz’

Trabzonspor’un bu konuda çok şanslı olduğunu belirten Çalımbay “Bizim altyapımız zaten çok iyi. Bir anda Abdülkadir ve Yusuf çıktı. Şu an Hüseyin diye bir arkadaşımızı aldık. Kupa maçında oynattık. Oradan daha çok futbolcu gelir. Ama A takımın problemlerine ağırlık verdiğimiz için biraz gözardı ettik. Artık altyapı ile daha çok ilgileneceğiz. Daha çok futbolcu gelecek” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzonspor