Ahmet Ağaoğlu: "Kimseye darbe yapmadık"

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu basın toplantısı düzenledi.

Ahmet Ağaoğlu: "Kimseye darbe yapmadık"

Haber61/Haber Servisi - Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu Medicalpark Stadyumunda basın toplantısı düzenledi.

Başkan Ağaoğlu şunları söyledi;

Görevdeki 50. günümüz. Belki 10 gün önce bu toplantıyı yapabilirdik ama içinde bulunduğumuz süreç yeni gelişmelere açık olduğu için bu sıkıntılı süreçte durumu anlaşılır bir noktaya getirme anlamında ciddi bir çalışma içinde olduğumuz için nerden gelip nereye gideceğimizi sizlerle paylaşacak duruma geldi.

Bu dosyalar lisansa engel. Bunlar UEFA’ya değil TFF lisansına da engel dosyalardı. Bazı futbolcuların maaş borçları vardı. Acil olarak temizlenmesi gereken borçlardı. 6.-7. Günde futbolcularla toplantı yaparak borçların ve kulüplerine olan borçların ödeneceği sözünü verdik. Bazı futbolcular toplantıdan yaklaşık 48 saat sonra külüne ihtar çektiler. Bunlar ödendi. Kulübün mevcut Denizbank ve Ziaaat bankası konsorsiyumundan alınan bir kredi vardı. Finansçı arkadaşlarla yapılan görüşmelerde bunun 5 yılda ödenemeyeceğini gördük. Anapara yukarı çıktı. Bunun için bir görüme yaptık. Borcu 8 yıla yaydık. Bize verilen tablo olumlu karşılandı. Denizbank tarafında ilerleyemedik. Satış olacağı için. Ziraat Bankası Denizbank olmadan bir şey yapamıyor. Satış yapıldığında bu krediyi yapılandıracağız. Yeni bir 8 yıllık kredi ile bütün futbolcuların ödemeleri yapıldı.

Bütün dosyalar borçları ödenerek kapandı. TFF’de olan Ersun Yanal, Mehmet Ekici, özer Hurmacı, ve Aykut Demir’in dosyaları var. Bunlarla uzun süredir görüşüyoruz. Bunlar TFF lisansına engel teşkil eden dosyalar. Özer Hurmacı ile feragatname imzalandığı ancak bu feragatnamenin imzalanmadığı ve alacağının kesinleştiği, Ersun Yanal’ın da aynı şekilde alacakları var. Aykut Demir ve Mehmet Ekicinin alacakları da var.

Bunlar neresinden bakarsanız bakın mukaveleleri biten oyunculara ve teknik direktörlere ödemek zorunda kaldığımız para 25-30 Milyon TL. Bunlar bir şekilde halledilmesi gereken dosyalardı ve çözümlenmesine bize kaldı. İki dosyada bir miktar indirimle TFF lisansına engel olan bu borçları kaldıracağız. Lisansa engel borç kalmamış olacak.

160 Milyon Euro borçla aldım ve aynı şekilde bıraktım gibi bir söz vardı. Burası Türkiye Cumhuriyeti ve denetleme ve Maliyeye sunulan bilançolar TL üzerinden. Alınan borç 841 Milyon TL. Göreve geldiğimiz gün aldığımız borç 848 Milyon TL. Bu faiz ve kur farkından kaynaklanan bir sıkıntı. 888 Milyon TL’yi o gün itibari ile Euro’ya çevirirsek 180 Milyon Euro yapıyor. Bugün borç 930 Milyon TL. Bunu da Euro’ya çevirirsek 170 Milyon Euro. Buna göre aldığımız günden bugüne aldığımız borcu 50 Milyon TL artırmış değil 10 Milyon Euro azaltmış olduk. Göreve geldiğimizde 888 milyon bugün itibari ile 930 milyon. Bunu farklı kurlara çevirmek anlamsız. Kulübe Euro olarak giren bir kuruş para yok. En vahim durum ise alınan kredinin bir bölümünün Euro olarak alınması. Kısa süre içinde ikiye katlamış durumda.

Son bir ay içinde ekonomide yaşanan sıkıntılar Sadece Trabzonspor’u değil bütün kulüpleri ilgilendiren bir sorun. Buna önlem almamız gerekiyor. Kurdaki artışlar bugün transfer yapmadan oyuncu maliyetini artırdı. Süper Lig’de oyuncu kadrosunun yüzde 60-70’i yabancı oyunculardan oluşuyor. Yerli oyuncularında büyük çoğunluğu Euro üzerinden anlaşma yapan oyuncular. Kulüpleri zora sokacağı düşüncesinden insanlar uzak kalıyorlar. Euro üzerinden kontrat yapan oyuncuların kuru sabitleyip Türk lirasına dönmeleri. Yabancı transferlerinin de bir şekilde mantıklı ve anlaşılabilir hale getirilmesi lazım. Milan’dan bir oyuncuyu 10 Milyon Euro’ya alıyorsanız bunun bir karşılığı olması lazım. Bunun bir karşılığı olmadığı zaman Trabzonspor gibi bir kulüpte böylesi bir tasarrufun içine giremezsiniz. Bu rakamlar aynı zamanda ülkenin dış borcudur. Harcadığımız her kuruş kulüp adına, her para bu şekilde aldığımız her oyuncu ülkenin üzerine bir borç yüküdür. Geldiğimiz günden beri tartışma konusu olan son 3 transferimizin maliyeti 17.5 Milyon Euro. Oyuncularla yapılan sözleşmeler karşılığında da senede 12 Milyon Euro ödüyoruz. Karşılığı yoksa böyle bir borcun altına giremezsiniz. Aldıysam aldım gibi bir şey yok. Bu oyuncuların transferinde her hangi bir yanlış yapılmamışsa, ben bunlara 17.5 milyon Euro ödemişim. Durup dururken neden indirime gideyim. Kulübün borç yükü azalacakmış. Doğru farklı bir bakış açısı. Bu konuda bonservis maliyetinin ne kadar gerçekçi olduğunu gündeme getirir. Fazla ödeme yapılmış. Pahalıya almışız. 17’ye alıp 13’e satıyorsak pahalıya almışız. Muharrem Usta ile görüşmeler devam etti. Mehmet Yiğit Alp’i gönderdim. Görüşmeler bir süre daha devam etti ve anı şekilde söyleyince görüşmeler tıkandı.

Slovak oyuncularla ve Burak Yılmaz’ın menajerleri ile görüşme yaptık. Onlara bir serzenişte bulundum. Trabzonspor kulübüne verdiğimiz söze rağmen ihtarname gönderme neyin nesi dedim. Bana açıklayın dedim açıklayamadılar. Hala ısrarla dikensiz gül bahçesi bırakılmış gibi, bir ortam oluşturmaya çalışanlar var. Sosyal medyadan kampanya yürütenler var.  

Sen başkan olduğun için kulübe bağış yapıyorum diye 1.5 Milyon TL bağış yapan Metin Güneş üzerinden de spekülasyonlar var. Gelen çeki ibraz ederim isteyene. Kimseyi kırmak, üzmek istemiyorum. Bırakım rahat çalışalım. Biz yıpratılırsak kulüp yıpranır buna da asla müsaade etmeyiz.

Yabancı oyuncular ile yapılan görüşmede biz ciddi şekilde indirim beklediğimizi söyledik. Eğer indirim yapmıyorsanız ve oyuncularınızın gerçek değerleri üzenden geldiklerini düşünüyorsanız bu oyuncularınıza bizdeki bonservis bedelleri üzerinden kulüp bulun dedik. Bu konuşmalar tutanak altına alınıyor ve kulüp kasasında mevcuttur.

Burak Yılmaz’ın geleceği konusu var. Bunlar Trabzonspor kulübünün oyuncularıdır. Hiç. Bir kulübün bizle görüşmeden tasarruf kullanma hakkı yoktur. Adres kulüptür. Burak Yılmaz’la menajeri aracılığı ile yaptığımız görüşme de kulübün kaptanı olduğunu maliyetinin Euro üzerinden küsüne çok büyük yük getirdiğini kulübün bunu karşılamasının mümkün olmadığını ancak kendisi ile çalışmak istediğimizi söyledik. Görüşmeler devam ediyor.

Slovak oyuncular ile yaptığımız görülmede biz Avrupa2da yaşıyoruz. Bizim para birimimiz Euro. Vergi konusu bu 5 ligde çok büyük sıkıntı. Dünyaca ünlü futbolcular sıkıntı yaşadı. Buralarda fut6bolcular vergilerini kendileri ödüyor. Biz bu paraları veriyoruz, vergilerini de kendimiz ödüyoruz. Bizde yüzde 15 Almanya’da yüzde 50 civarında. Biz vergiyi kendimiz ödüyoruz. Bu da bizi Çin’den önceki son durak olmamızı sağlıyor. Bunun avantajı yüzde 15. Kendi ülkesinde bu verginin Türkiye’de ödendiğini ibraz ettiğinde oradaki yüzde 40 vergiden de kurtuluyor. Transfer konusunda kimse hayal görmesin ülkemizi Çin’den sonraki son durak haline getirdik.

Trabzonspor basketbol kulübünün Trabzonspor ile hiçbir bağının olmadığını biliyorsunuz. FİFA’nın mali kriterlerinde futboldan elde edilen gelirin başka branşlara aktarılmayacağı şeklinde hüküm var. Trabzonspor’dan 11 Milyon TL aktarılmış. Bununla ilgili yönetim kurulu kararı göremedim. Yönetim kurulu kararı olmadığı için biz bu parayı kendilerinden talep ettik.

Biz darbe yaparak kimseyi koltuğundan indirmedik. Genel Kurul’a 10 saat kalana kadar bir girişimde de bulunmadık, devam ederler diye. İki haftada gelir getirici projeler nerde diye spekülasyonlar çıktı. Biz borç ediyoruz. Bankaların kapısında dolaşmaktan evimizin yolunu bulamadık. 40 Günde bunu yapacak olan varsa kulübü bırakmaya razıyız. Borç yükünün artırıldığı bir dönemde iki, üç haftada borcu bitirecek durumu açıklamak gerçekçi değil.

HES projesinin aktif hale getiriyoruz, Rüzgar enerjisi projemiz var. Gayrimenkul projemiz var. Yönetim kurulundaki arkadaşlarımız bununla ilgileniyor. Kısa vadede gelir getirici proje olarak da locaların 3 yıllığına satldığı bunun iki yolunun dolduğu ve bununla ilgili de çalışmamız var.

Kulübün hocası kim olacak konusu var. Bu kadar ismin gündeme getirilmesini doğru bulmuyorum. Bunların bir meslek onuru var. İsimlerinin gündem getirip Trabzonspor ile anlaşamadı deyip gündemden düşürmek çok yanlış bir davranış. Bu şekilde gündeme gelen Trabzonspor’un hiç gündemine gelmeyen hocalardan özür diliyorum. Taraftara çok büyük saygın var. Safiyane duygularla sosyal medyayı kullanan taraftarlara da çok büyük saygın var. Biz kulübün başkanı günde binin üzerinde rahmetli annesine ağır hakaretlerle, ailesini işin içine karıştırıp, en basiti bela okunması. Aile en kutsal varlıktır. Hiçbir farklı düşüncesi olmaksızın bu kulübü yönetmeye talip olan insanların bunun içine yönetici arkadaşlarda dahil bu şekilde hakaret etme hakkını kimse kimseye vermez. Bunların algı operasyonu olduğunu ve bazı kaynaklardan yönetildiğini biliyoruz. Bu camiaya yakışmayan bir davranış. Bu şekilde kulüp başkanına ayar vereceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Netice itibari ile bu kulübün bir hocası olacaktır. En geç yarın(Çarşamba) Perşembe günü hoca açıklanacaktır. Trabzonspor kulübünün karar meçi yönetim kuruludur ve hangi hoca ile çalışılacağına karar vermek Trabzonspor yönetim kuruludur. Bu hassasiyeti göstermelerini istiyorum.

Benim size iki lira borcum varsa, bunun 1 liraya indirme durumu varsa ancak görüşmeyip ne yaparsam yap hiçbir şey alamazsın diyerek mahkeme sürecinden sonra farklı bir alacağın söz konusu olması tabi ki zarar olur. Özer Trabzon’un çocuğu nasıl olur denecek. Kulübün tavrı sonrasında böyle bir karar almak zorunda kaldım denildi.

Burası Türkiye Cumhuriyeti, para birimi Türk Lirası. Para birimimize saygı gösterelim. Anlaşma yaparken yerli oyuncularla TL üzerinden anlaşma yapalım. Bilançolar Türk Lirası. Geri dönük bir hesap yapmak istiyorsanız enflasyondan arındırılmış bir hesap yapılması lazım. Biz bağımsız denetim kurulu ile anlaştık. Geçtiğimiz hafta itibari ile bu kuruluş kulübümüze bağlı 5 ayrı şirketin hesaplarını denetlemeye başladı. Belki 45 gün sürebilir. Bu kuruluş iç denetim ve bizi de denetleyecek. En başta da beni tabi.  

Biz zorlu bir süreç içerisinde benim bu kulübe bir borcum vardı. Biz bu borcu ödemeye geldik. Bu borç bazen manevi oluyor. Bazen de para oluyor. Bu olmasaydı da keyifli bir şekilde borcumuzu yerine getirseydik. Bu bizim borcumuz, kimseden teşekkür beklemiyoruz. Hakaret edilmesin yeter. Rahmetli anamın ne suç var. Biz kimsenin arkasından iş çevirmedi, kimseyi koltuğundan etmedik. 8 Ayık göreve geldik. Bu sürede de mi tahammül edemeyeceksiniz. 3-54 sene sabır dedik, karşımızda 3-4 hafta sabır gösteremeyen bir dirençle karşılaşınca programımızı ona göre düzenledik. Savaşsa savaş. Bırakın müsaade edin ödeyelim. Ben yapmadım bunu. Bırakın süpürelim. Ben başaramadım, onlarda başaramadım gibi bir düşünce varsa kulübü dışında tutarak buna da gireriz.

Burada yapılmış anlaşmalar var. Bu anlaşmalar var ve ödememiş borçlar var. Bizim Milan kulübüne 1.5 milyon Euro ödedik. Kalan 9 milyon Euro’yu da vakit içinde ödeyeceğiz. Burada en büyük sıkıntı sadece biz değil bütün kulüpler yaşayacak. Gelirinizin tamamını alı gidecek ödemelerde futbolcu kadronuza katmanız mümkün değil. 1 Milyon TL’ye anlaşma imzalasanız. Sezon sonunda yüzde 20-30 kardasınız. Yeri oyuncular parasını vermediğinizde TFF’ye gidiyor. TFF’de bu tür sıkıntılarda bir şekilde anlaşma sağlanıyor. Lisansını alıp yolunuza devam ediyorsunuz. TFF bunu yerli oyuncularla bir şekilde hallediyor. 32 Dosyanın bir bölümü FİFA’da bir bölümü FİFA yolunda. FİFA oraya gittiğinizde cezayı yapıştırıyor. Avrupa’ya baktığınızda en fazla yabancı oyuncu oynatan ikinci ülkeyiz. En yaşlı oyuncuları bulunduran ilk ülkeyiz. Yabancı oyuncu alalım, Afrika’dan 200-300 bin Euro’ya. Futbol kulübü futbolcu satışından para kazanır. Bugün Trabzonspor altyapısından yetişen iki oyuncuya gelen teklifleri duyuyorsunuz. Yusuf’a ve geçen haft6a Abdülkadir’e gelen teklifler bakmadan geçeceğiniz rakamlar değil. Aldığın 10 Milyon’a aldığın yabancı oyuncuya 3-4 ay sonra 5 milyon veriyorlarsa kusura bakmayın kandırıldınız.

Dış transferde temas halinde olduğumuz oyuncu yok. Görüştüğümüz yurt içinde 5-6 oyuncu var. Takipteyiz.

Varsayalım ki görüştüğümüz hocanın kulübü ile sözleşmesi sürüyor. Veya görüştüğünüz hocaya 3-4 başka kulüp de talip oluyor. Bizim üzerinde çalışmamızı gerektiren nedenler olabilir. Bizim çalışmaya aday olduğumuz hocaların sıkıntıları olabilir. Biz ciddi bir sıkıntı içindeysek gelen hoca da bunu paylaşacak. Biz gelecek hocanın eline belki transfer veremeyeceğiz, borçsuz bir takım veremeyeceğiz ama o bunu yarışın içinde tutacak. Sosyal medyada koparılan fırtınaların bizim çok uzağımızda olduğunu söyleyebilirim. Demek ki işimizi iyi yapıyoruz, bunu bu kadar saklayabildiysek.

Kötü söz sahibine aittir.

Bağış kampanyası pekiyi gitmiyor. İban numaralarının aktif olmadığını ve havale yapmanın zor oluğunun söylenmesi ile SMS kampanyası başlattık. SMS kampanyası ile toplanan para 180 Bin TL.

Bazı oyuncu anlaşmalarında gizlilik madde vardır. Bunlar paylaşılamaz diye bir şey yoktur. Trabzonspor hisse senetleri borsada işlem gören, belirli konularda kamuoyunu aydınlatmak zorunda olan bir kulüp. Sponsorluk anlaşmaları, Medicalpark var, QNB Finansbank var. Finansbank’la olan anlaşma gelecek sene bitiyor. Bu anlaşma sona erdikten sonra yürürlüğe girecek bir forma reklam anlaşması imzalanmış. Geleceğe yönelik olarak. Devre girecek 5 yıllığına bir anlaşma imzalandı. İleriye dönük bir anlaşma. Önümüzdeki kulübün forma reklamı bir şirkete devredilmiş. Stadyum 5 yıllık ama bedeli belli değil. Bunu araştıracağız. Seyirci geliri temlikli, naklen yayın gelirleri zaten 30 yıllık temlikli. Forma sponsorundan gelen para aynı bankaya temlik edilerek kredi alınmış. Galibiyetten gelir yok ama oyuncuları n primini peşin olarak ödemek zorundasınız.

Olmayan bağış üzerinden algı yapıyorsunuz dediler. Böyle bir mizansen senaryo hazırladınız, bunun üzerinden bağış kampanyasına başlattınız ki insanları şevke getirip kampanya yürüsün diye.

Dedektiflik yapıyoruz. Nihai raporda elimize gelmedin şunu yapacağız demek yanlış olur. Bağımsız bir şekilde incelenecek. Bu rapor sonucunda ortaya çıkacakların gereğinin de yapılması lazım. Bizim birinci öncelikli amacımız ne aldık. Aldığımızı tespit etmek giderken de ne bırakacağız. Bunu tasdik etmek. Ben bu uygulamayı yapacağımızı Muharrem Usta’ya da söyledik. Yapılanların haftada bir iç denetim tarafından denetlenmesi lazım. Yönetimin uyarılması lazım.

Geçmiş yöneticilerden alacakları için takip yok.

Formaları beğendim. Siyah formayı özellikle çok beğendim. Tanıtım Haziran’ın ilk haftası olacak.

Geliri temlik ettiğinizde bunun karşılığında kredi alıyorsunuz, Bunun bir faizi oluyor. Bir de flet dene bir para alıyorlar. Nakit paranızın olmadı bir yerde bunu yapmanız lazım. Bu doğal bir şey.

Bir takım eleştiriler var. Bu Divanda da oldu. Özkan Sümer2i göreve getiren Trabzonspor Kulübü yönetim Kurulu. Dolayısıyla her türlü tasarrufundan sorumlu olan biziz. Daha 2-3 hafta görev yapan kulübün her kademesinde görev yapmış bir insanı eleştirmenin sağlıklı olduğun düşünmüyorum. İcraata başlarda olumsuz şeyler yapar da o zaman eleştirelim. Biz Özkan Sümer’i bu güne kadar para konuşmadık. Bir grup arkadaşsınız bir yere yardıma gidiyorsunuz, ne kadar para alacağım diye sorulmaz. O konu ile ilgili konuşmadık. Belki unuttu ne uyandırıyorsunuz.

Burada sözleşmede gizlilik şartı var. İsim veremeyiz. Finansbank’la devam sözleşme tamamlanmasını takiben sponsorluk hakkının şirket tarafından haklarının kullanılacağını taahhüt eder. Yönetim Kurulu kararı da yok. Kulüp kayıtlarına 10 Nisan2da girmiş. Bu tür anlaşmalarda yönetim kurulu kararı esas. Biz buna hassasiyet gösteriyoruz. Hepimiz hata yapabiliriz. Hatanın yapıldığı yerde ikinci adım atılmadan önlem alınması yönünde yapılan bir uygulama ve son derece önemli bir uygulama. Çünkü bu para sizin paranız değil. Yanlış yapabilirsiniz, yaptığınız anda uyarılmanız lazım.  

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler