Abdullah Avcı Trabzonspor'a imza atarsa Beşiktaş kazanacak mı?

Beşiktaş, Avcı'nın Trabzonspor'a imza atmasını yakından takip ediyor.

Abdullah Avcı Trabzonspor'a imza atarsa Beşiktaş kazanacak mı?

Trabzonspor'un yeni teknik direktörü Abdullah Avcı'yı açıklaması an meselesi. Avcı'nın Trabzonspor ile anlaşması Beşiktaş'ı da yakından ilgilendiriyor. Siyah beyazlı kulüple ihtilaflı şekilde ayrılan Avcı'nın atacağı imza mevcut problemi ortadan kaldırabilir.

Beşiktaş'tan 6 milyon lira aldı

Eski Beşiktaş Başkanı Fikret Orman'ın toplam 36 milyon lira karşılığında 3 yıllık sözleşme yaparak geçen sezon başında göreve getirdiği Abdullah Avcı, istenilen sonuçları alamadı. Bu arada siyah beyazlılarda yönetim değişti ve başkanlık koltuğuna da Ahmet Nur Çebi oturdu. Çebi, devre arasına kadar başarı şartı koydu ve eğer istenilen sonuçlar alınamazsa zaten Avcı'nın kendisinin bundan rahatsız olacağını söyleyerek, açıkçası hocaya ne yapması gerektiğinin işaretini verdi.
 

Fakat sonuçlar iyi olmasa da Avcı görevini bırakmadı. Bunun üzerine 29 Ocak'ta Çebi yönetimi Avcı'nın işine son verdi ve yerine kulübün efsanelerinden Sergen Yalçın'ı getirdi. 29 Ocak'a kadar sadece yarım yılın ücretini; yani 6 milyon lira alabilen Avcı, Beşiktaş'tan yaklaşık 30 milyon lira daha talep ediyor.

'Her ay maaş alır' maddesi yok

Öncelikle şunu vurgulayalım: Avcı'nın sözleşmesinde 'Yeni iş buluna kadar Beşiktaş'tan her ay maaş alır' maddesi yok. Zaten avukatı Sami Dinç de bunu geçen ay yaptığı yazılı açıklamayla duyurdu.

Peki sözleşmede 'Avcı, işine son verilir ve başka bir takımla 12 milyon liranın altında bir ücrete anlaşırsa aradaki farkı Beşiktaş öder' diye bir madde var mı?

Sözleşmede 'FIFA talimatı geçerli' deniyor

Doğrudan, bu şekilde bir ifade yok. Ancak Avcı'nın sözleşmesinde şu yazılı: "Kulüp tarafından işine son verilmesi halinde tazminat yükümlülüğü FIFA talimatlarına göre belirlenir."

Avcı da bu talimata dayanarak Beşiktaş'tan 2.5 yıllık hak talebinde bulunuyor. 1 Haziran 2018'de FIFA'nın değiştirdiği talimat futbolcu ve teknik adamların elini çok sağlamlaştırdı. Söz konusu talimat, Avcı'ya bir başka kulüpten daha düşük maaş aldığında Beşiktaş'ın aradaki farkı 12 milyon liraya tamamlamasını emrediyor. Örneğin Avcı, Trabzospor'dan yıllık 8 milyon lira alırsa, Beşiktaş'a 12 milyona imza attığı için, siyah beyazlılar 4 milyonluk farkı ödeyecek.

Bir başka dayanak Borçlar Kanunu

Avcı'nın dayandığı bir diğer hukuki metin de Türk Borçlar Kanunu... Avcı'nın danışmanlarına göre bu kanunun tazminat prensipleri de FIFA talimatıyla örtüşüyor.

İddialara göre Avcı, Trabzonspor ile yıllık 9 milyon liradan 2.5 yıllık anlaşma imzalayacak. Bu durumda Avcı, Beşiktaş'tan toplamda 7.5 milyon lira talep edecek. Bu durumda Trabzonspor sayesinde Avcı'nın Beşiktaş'a olan maliyeti 30 milyondan 7.5 milyon liraya düşecek ve böylece 22.5 milyon liralık bir tasarruf sağlanacak.

Beşiktaş tek kuruş vermeye niyetli değil

Fakat Beşiktaş yönetimi Avcı ile aynı fikirde değil. Siyah beyazlılar, sözleşme feshi öncesinde taraflar arasında yapılan görüşmede Avcı'nın kendisinin kulüple çalışmak istemediğini beyan ettiğini söylüyor. Ve yönetim buna dayanarak, ortada karşılıklı mutabakata varılarak bir ayrılığın gerçekleştiği düşüncesinde.

Bugün itibarıyla Beşiktaş yönetimi, çalışmadığı dönem için Avcı'ya bir kuruş dahi ödemeyi düşünmüyor ve hukuki yollara sonuna kadar başvuracak.

Ancak bu arada Avcı, alacak talebinden vazgeçerse, sorun hukuki platforma taşınmadan da kapanacak. Ki Çebi yakın zamanda yaptığı açıklamada "Avcı alacak talebinden vazgeçerse minnetar kalırız" demişti.

(Ajansspor)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzonspor