Haber61

Haber61

Trabzonspor ve Trabzon'un imajı

Hiç kuşku yok ki Trabzonspor"un 25 yılda oluşturduğu marka değeri, Trabzon"un diğer değerlerinin önüne geçti.

Bugün ülkenin başka bir şehrine gittiğinizde Trabzon"dan söz açıldığında Trabzonspor-Uzungöl-Sümela"dan başlıyor muhabbet.

Belli bir süre sonra ise silah-şiddet sevgisi, Papaz-Hrant-Yasin-Ogün kaçınılmaz sohbet konusu olur.

Trabzonspor"un Sivas maçı ile başlayan, Kayseri ve Bursaspor maçlarında da devam eden hakem hataları ile puan kayıpları üzerine önce başkan Sadri Şener, sonra taraftar tepki verdi.

Ama ne tepki.

Doğrusu İstanbul"da yapılan eylem hem içeriği hem şekliyle Trabzonspor"a yakışmadı.

Belki bana kızacaklar ancak her fırsatta "İstanbul"da 3 milyon Trabzonlu 5 milyon Trabzonsporlu var" diyerek kendimizi avutmamız hataymış demek ki.

Hatta İstanbul"daki taraftarımızın çok bilinçli bir profilinin olduğunu dile getirmemiz de hataymış.

 

***

 

Trabzonspor"un eyleminde ırkçı-şovenist ve Trabzon"a yakışmayan 1-2 pankart, eylemin hem amacına ulaşmasını engelledi, hem Trabzon"un imajına ciddi zarar verdi.

Çok sevdiği Trabzonspor"a bu taraftarlar bu şekilde hizmet ettiklerini düşünüyorlarsa büyük bir yanılgının içinde olduklarını belirtmek isterim.

Trabzon Valisi Nuri Okutan ile Trabzon"da başlayan "eğitim hamlesi" ve okuyan Trabzon imajı meyvelerini vermeye başlarken, böyle bilinçsizce hareketler tüm çabaların boşa gitmesine sebep oluyor.

O pankartları açanlar, Yasinlerle yola çıkabilirler, ama şunu iyi bilmeliler ki Trabzon Ogünlerle yola çıkmıyor, çıkmayacak. Trabzon cehaletin ve suçun değil, eğitimin kültürün beşiği olacak.

Trabzon insanı katilleriyle değil, sanatçılarıyla övünecek.

Ogünler-Yasinler değil, Nihat Gençler, Sunay Akınlar-Volkan Konaklar-Hilaller Trabzonlunun öykündüğü övündüğü şahsiyetlerdir.

 

***

 

 

Açılan o iki pankart ve birkaç sloganla, eylemin içeriği öyle bir boşaltıldı ki, Trabzonspor"un uğradığı haksızlık değil, şiddet yanlısı zihniyet ön plana çıktı. Ben eminim ki eyleme katılanların büyük bir çoğunluğu da bu bilinçsiz zihniyeti benimsemiyor. Ancak her yerde olduğu gibi cahiller daha cesur oluyor.

Haber61 internet sitemize Trabzonspor"un maçlarından sonra gelen birçok yorumda Avni Aker"deki seyircinin sessizliğinden ve takımına destek vermemesinden söz ediliyor.

Oysa ki Trabzonspor"un bu yıl o kadar bilinçli bir taraftarı var ki.

90 dakika bağırmak yerine, gerektiği yerde, gerektiği zamanda takımına destek veriyor.

Artık Avni Aker"de, taş, ayakkabı-bozuk para atıp, küfür ederek takımına maddi-manevi zarar verenlerin değil, takımına bilinçli şekilde katkı sağlayanlar çoğunlukta.

Trabzonspor"u korumak adına, Trabzonspor"a destek vermek adına, hakemleri baskı altına almak için yapılacak demokratik tepki tabi i ki olmalı ancak bu tepkiler, Trabzon"un imajına ve sosyal hayatına zarar verecek boyutlara gelmemeli.

Trabzonsporluluk, direniş, inanç, inat, mücadele ve yardımlaşmanın öne çıkarıldığı bir markadır. Trabzonspor"u kullanarak kimse şovenizm ve ırkçılık yapamaz, Trabzonspor"u kullanarak kimse suçu övemez, suçluyu korumaya çalışamaz.

 

***

 

Bakın Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı, Ece Temelkuran 2 gün önce neler yazmış:

“Ermenilerle ilgili olarak yazdığım yazıdan ve Habertürk"te yaptığımız “Türkiye"nin Nabzı” programından ötürü tehditler alıyorum. Dün itibariyle benim elektronik posta kutumda 200 mail vardı. Bunlardan 150 tanesi hakaret, küfür ve tehdit içeriyordu. Tehditlerden biri enteresandı:
“Büyük laflar konuşma! Bu, sana bir Trabzon tavsiyesi. Anladın di mi?”
Vebali Başbakan"ın boynuna
“Trabzon tavsiyelerinin” eyleme dönüşmemesi için Zatı Devletleri"nin çıkıp hakkımda, hakkımızda söylediğiniz “Bunlar huzur kaçırıyorlar, ortalığı karıştırıyorlar” açıklamanızı düzeltmeniz icap eder. Zira benim ya da arkadaşlarımın başına herhangi bir şey gelirse vebali sizin de boynunuzadır.”

 

Korkum o ki Trabzon"un bilinçli bireylere kenara çekildikçe bu hastalıklı beyinler şehrimizin imajını hepten yok edecek. Yaygın medya kuruluşları bizi karalamak için fırsat kollarken, biz neden onlara bu fırsatı vermek için birbirimizle yarışıyoruz anlayabilmiş değilim.

 

KONUYLA İLGİLİ ULUSAL BASINDA ÇIKAN BİR HABER:

"Hakemlerin kötü yönetimini protesto etmek için TFF binasına yürüyen Trabzonsporlu taraftarlar, 'Yasinlerle başladık, Ogünler çok yakında' pankartı açarak Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast ve azmettiricisi olarak yargılanan Yasin Hayal'e atıfta bulundu.
Trabzonsporlu taraftarlar, hakemlerin kötü yönetimlerini protesto etmek için Levent'te bulunan Türkiye Futbol Federasyonu binasına yürüyüş yaptı. TFF binasına siyah çelenk bırakan taraftarların protestosunu gölgede bırakan ise yürüyüş sırasında açtıkları pankart ve attıkları sloganlar oldu. Yaklaşık 150 kişilik grup skandal niteliğinde bir pankart açarak, ırkçı sloganlar attı. Hrant Dik'in katil zanlısı Ogün Samast ve azmettiricisi olarak yargılanan Yasin Hayal'e atıfta bulunan taraftarlar, 'Yasinlerle başladık, Ogünler çok yakında' pankartı açarken, Merkez Hakem Komitesi Başkanı Oğuz Sarvan'a yönelik olarak ta 'Ermeni Oğuz'a Trabzon'da soykırım' sloganını attı. Grubun ırkçı sloganlarına ve pankartına polisin herhangi bir müdahalede bulunmaması da dikkat çekti"

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR