Turgay Beşyıldız

Turgay Beşyıldız

Trabzonspor 2.Etap kampı 14.gün - Kasabanın Çanları...

KASABANIN ÇANLARI... Trabzonspor, bu sezonun hazırlık kampının ilk ayağını Slovenya’nın 3.büyük şehri olan 52 bin nüfuslu Kranj’ da tamamlayıp, bir günlük izin ve istirahatın ardından,  bugün öğleden sonra toplanacak ve akşam saatlerinde dün geldikleri bin 500 nüfuslu harika bir dağ kasabası olan kranjska Gora’da start verecek.

Slovenya bildiğiniz gibi küçük bir ülke… 

2 milyon 100 bin nüfusu var. Neredeyse ilçeleriyle beraber bir Samsun kadar. Trabzonspor 2.Etap kampı 14.gün - Kasabanın Çanları...

Nüfus az, alan da az olunca temizliği ve bakımı da kolay oluyor. Trabzonspor’un son durumuna gelmeden önce biraz bölgeden bahsetmek istiyorum.

Bu küçük dağ kasabası aynı zamanda hemen yanı başında çok yakın bir kayak tesisine sahip. Kışın burada yaklaşık 2-3 metre kar oluyormuş. Ülkeden ve çevre ülkelerden kayakçıların tercih ettiği yerlerden biri.

İlk Slovenya’nın tek havalimanı olan ve başkenti konumundaki Ljubljana’nın (Lubiyana) Havalimanı’na İstanbul’dan 2 saatlik bir hava yolculuğundan sonra inerken bir şey dikkatimi çekti. Bir orman içerisinde açılmış bir havalimanına sanırım ilk kez indim. Havalimanının her iki kenarı ve arkalarından yükselen sivri dağlar, olduğu gibi ağaçlarla kaplı, harika…

Ne yalan söyleyeyim içimden dedim ki; burası bizde olsa şimdi çoğu yerine rezil imar görüntülü apartmanları dikmişlerdi. 

Trabzonspor 2.Etap kampı 14.gün - Kasabanın Çanları...      Trabzonspor 2.Etap kampı 14.gün - Kasabanın Çanları...

Tavsiye ederim Trabzon Belediyesinin üst düzey görevlileri burayı 2-3 günlüğüne bi ziyaret etsinler.

Mesela; Maçka’da bir dağ kasabası ama Maçka beton, yüksek binalarla dolu. Kranjska Gora ise ikişer, üçer katlı ahşap bina ve evlerle dolu. Biz Hamsiköy’e bile beton yığını otel yapacak kadar zevksiziz. bu bin 500 sakini ve gelen turistlerle beraber iki 500 kişilik kasabayı görseydiler, sanırım her şeyin bu hayatta para, para ve de  para olmadığını anlardılar.

Üzülmekten başka elimizden bir şey gelmiyor maalesef…

                                                                ***

Kranjska Gora, yazdığım gibi bir dağ kasabası ve rakım 860…

Gece geç yatmamıza rağmen, sabahın 7’sinde ayağa dikildik etraftaki 2-3 tane kiliseden gelen çan sesleriyle.Trabzonspor 2.Etap kampı 14.gün - Kasabanın Çanları...

Uyandığımda birden nerede olduğumu ve hangi günde olduğumuzu 10-15 saniye çözmeye çalıştım.

Bizdeki sela gibi, acaba dedim çanlar kimin için çalıyor! 

Etrafın sessizliği yerlerin temizliği, tek bir klakson sesi ve araç kirliliği ve de park problemi olmaması, Havanın temizliği ve nemli olmaması sanki saatlerce uyumuş ve dinlenmiş havasını verdi.

Bugün ve yarın pırıl pırıl bir hava ve 25 derece sıcaklık, tertemiz ve dağdan gelen bol oksijen, keskin ve sert. Çekin ciğerlerinize diyor. 

Güneş batmaya başlayınca mümkünse kazak yada montsuz yakalanmayın, hava Maçka-Hamsiköy deki gibi ısırıyor.

Genelde emeklilerin kaldığı bir kasaba, gençlerde ve diğer illerden de hafta sonları 2-3 günlüğüne buraya dinlenmeye gelenler var. Dağ otelleri var, oksijen için spor kampları ve futbol takımları için ideal bir yer.

Özellikle kros, fizik -kondisyon çalışmalarının kesin faydalı olacağı bir ortam.

Kasabanın, Lubiyana Havalimanı’na uzaklığı 50 dakika ve otoban yol boyunca her iki tarafınız ağaçlarla kaplı, etraftaki yüksek ve sivri dağlar bile yemyeşil.. yani burada dağdan taş, kaya çıkarmıyorlar. Zigana dağındaki gibi yani!

Burada doğaya dokunmak yasak arkadaş yasak! Trabzonspor 2.Etap kampı 14.gün - Kasabanın Çanları...

Enteresan olan bizim şehirler yada kasabalar arası yolların her iki tarafı, her çeşit dükkanlarla dolu, burada ise yol kenarlarına her hangi bir iş yeri açmak asla mümkün değil, doğaya ve insana saygı hat safhada, tabi nüfus 2 milyon 100 bin olunca, adamlar kendi az sayıdaki vatandaşlarının değerini korumaya çalışıyor, haksızda asla değiller.

80 milyonu da idare etmek tabi ki zor, kolay değil ama eğitim ve kültür çok önemli, ana dilleri Slovence ama çoğu zaten İngilizce biliyor.

Bu arada etrafta şortlu, formalı  ve eşofmanlı ve de başlarında Kipa takılı Yahudi oyuncular görünce gittim konuştum. İsrail 1.Liginden 2 takımda burada kamptaymış. Trabzonspor’un da burraya kamp için geldiğini duyunca iyi anlamında ‘’ Ohhhh’’ demeden de geçemediler.

Kamp bitene kadar çevreden bu bilgilere devam edeceğim.

Şimdi Trabzonspor’a gelirsek, dünkü izinden sonra, bugün eski yer Kranj’dan 20 dakika uzaklıktaki yeni bir kamp yerinde, yeniden çalışmalar başlıyor.

Bu akşam tek idman var. Yarın ise ilk hazırlık maçı oynanacak.

Kamp kadrosunda olan toplam 29  isimi hatırlatmakta fayda var diye düşünüyorum;Trabzonspor 2.Etap kampı 14.gün - Kasabanın Çanları...

Geçen yıldan kalan isimler bir hayli geniş, 19 oyuncu buda takımın iskeleti açısından oldukça önemli ve iyi. Bunlar; Onur- Burak- Abdülkadir Ömür-Batuhan- Hüseyin- Kamil Ahmet- Mustafa- Yusuf- Olcay- Uğurcan- Onazi-Esteban- Castillo- Novak- Rodallega - Pereira- Sosa ve Kucka…
Kiralık oynayıp da dönen ve takıma alt yapıdan veya 1461 Trabzon’dan katılanların toplam sayısı ise 11 oyuncu; Ibanez- Ramil- Abdülkadir Parmak-Yüksel- Murat Cem- Muhammet- Furkan Taş- Bahadır- Alihan- A.Hakan ve Cafer Tosun.

Haliyle Bordo mavililer 29 kişi ile kampın 2.Etabına ‘’vira bismillah’’ diyecek.

Bu arada takımdan sözleşmesi biterek yada transfer olarak ayrılan 5 ismi de hatırlatayım; Okay- Uğur- N’Doye- Hubocan ve Durica.

Kamp kadrosuna alınmayıp, takım bulmaları istenen isimler de yine 5 kişiden oluşuyor. Bunlarda; Bero- Aytaç- Abdurrahim- Arda ve Ramazan Övünç.

                                                              ***

Trabzonspor’da iç ve dış transferde son durum da şöyle; Ne kadar ciddi henüz bilmiyoruz. Milan’ın, Kucka için 4 milyon euro teklifi iddia ediliyor. Kucka, Milan’ dan zamanında 18 milyon lira eden, 5 milyon euro ya transfer edilmişti. Halen daha bu İtalyan kulübe olan bonservis borcu ödenmeye devam ediyor. Şimdi ise yine Milan, bu oyuncuyu 21 milyon lira civarına gelen, 4 milyon euro ya almak istediği iddiaları var. 

Buradaki gazeteci arkadaşlar Yusuf, Kucka’nın ve Cafer Tosun’un ise kampın ilk etabında form grafiği açısından iyi izlenimler bıraktığı söylediler. Eğer Cafer oraya, o mevki ye adaysa, bence 31 yaşındaki Kucka’nın istenmesi halinde gönderilmesinde bir sakınca görmüyorum. Çünkü; Trabzonspor’dan aldığı ücret gerçekten çok fazla… E, indirimde yapmıyor!

Burkina Fasolu stoper Bakary Kone ise uçtu. Malaga’da yıllık 370 bin euro ya oynayan Kone, bordo mavililerin istemesi ve araya bazı çakalların girmesiyle yıllık talep ettiği rakam 1 milyon euro olunca, sanırım bu transfere olumsuz olarak nokta koyulmak üzere.

İranlı 22 yaşındaki Majid Hosseini, bordo mavililerin kampına her an katılmak istiyor ama kulübü Esteghal FC ile bir vergi ödeme, ödememe problemi var, çözmeden yurt dışına bırakmıyorlar. Neredeyse Türkiye’nin haricinde futbolcuların vergi ödemeleri var. Bu yüzden Türkiye çoğu yabancı futbolcu için para konusunda vergisiz futbol cenneti gibi!

Bu sıkıntısına rağmen İranlı bu kampa katılabilir.Trabzonspor 2.Etap kampı 14.gün - Kasabanın Çanları...

Sunderland’da forma giyen 29 yaşındaki Papy Djilobodji ile temaslar sürüyor ama henüz netlik yok.

Kampın parlayan yeni yıldızı Cafer Tosun olma yolunda, dileriz grafiği yükselir. Bu akşam yakın gözle izleyeceğim. 

Teknik adam Ünal Karaman, bütçemize göre 4-5 kişi katmak istiyor takımın özellikle defansına ve sol hücum bölgesine.

..Ve dört hazırlık maçından ikisi kampa yaklaşık yarım saat mesafede oynanacak. Diğer ikisi de kuzeyde kalan sınır komşusu Avusturya’da…

Havanın yine 25 derece ve güneşli olacağı yarın (pazar) Trabzon ekibi, saat 13.00’de Slovenya ekibi NG Triglav Kranj ile Kranj Stadyumunda ilk hazırlık maçına çıkacak.

Kampın 14. günü olan ama Kranjska Gora’da ki bu ilk idman, Türkiye saatiyle bu akşam 18.00’de gerçekleşecek.

Trabzonspor 2.Etap kampı 14.gün - Kasabanın Çanları...

Trabzonspor 2.Etap kampı 14.gün - Kasabanın Çanları...

Trabzonspor 2.Etap kampı 14.gün - Kasabanın Çanları...

Trabzonspor 2.Etap kampı 14.gün - Kasabanın Çanları...

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR