Recep Ergenç

Recep Ergenç

Trabzon’da küllerinden doğmak

Okuyacaklarınız spor (futbol) “fikri takip” yazısıdır.

Türkiye’de ilklerin yaşandığı Trabzon, futbolda da küllerinden yeniden doğmanın şafağındadır.

Her alanda olduğu gibi sporda da rekabetçi olmanın ilk koşulu “bilimi (aklı) egemen kılmak ve akıl çapımızı geliştirmek”, bu bütün saydıklarımız ve sayacaklarımızın üstündedir.

Sözü uzatmadan konuya gireyim.

Trabzon’un gelecek tasavvuru içinde futbol da (spor da) var.

Defalarca yazdım, direk TİAB ve BNU’un Çalıştay raporunda da okuyabilirsiniz. (örnek yazılarım için; Yazı 1, Yazı 2)

Alın size bir ilk daha: TS ARGE merkezi Türkiye’de bir ilk

KTÜ – Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ile Trabzonspor arasında ARGE protokolü imzalandı; yani TS ARGE Merkezi Kuruldu. Bu Merkezi yeni kurulan Trabzon Üniversitemizin (TÜ) “Spor Bilimleri Fakültesi” de destekliyor.

Bu umut değil de nedir?

İşte bu fakültenin desteklediği protokol ile fakültenin öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hamit Cihan TS altyapısının başında, Hoca ARGE protokolünü işletmeye başladı bile…

Çoğunuz Trabzon umutsuz vaka diyebilirsiniz ama,

TÜ Spor Bilimleri Fakültesi bırakın Trabzon’u Türkiye’de spor adına, adını ilk defa duyacağımız bölümleri açmaya hazırlanıyor.

(Bizim aceleci ve kişiler üzerinden çözüm aradığımız bir dönemde ARGE bize uzak diyenlerin burnuna takmayacağı konular…)

Futbolda tükeniş ve Cumhurbaşkanının yüz günlük eylem planında on il arasında Trabzon’da var

Akyazı TS için yapıldı. Amma… Gençlik Spor Müdürlüğünün kullandığı idari bina dışında kalan binalar iki yıldır boş kaldı.

İşte Akyazı’daki bu boş binalar, Trabzon için kafa yoranların gözünü açtı “Sporcu Performans Labaratuvarı”nın tabelalarını bile astılar.

Ülkemizde futbolda tükenişin önüne geçebilmek için; Trabzon’un bir futbol (spor) üssü olması için “performans laboratuvarı” binaları ile hazır bekliyorlar.

Neyi?

Merkezin oyuncaklarını.

Futbol altyapısının bölgenin, hatta komşu ülkelerin hizmetine bu merkez ile sunulacak. Futbol için tükenişin önüne, Trabzon’dan bir önemli adım atılmaya hazır.

Spor yüz yıldır Üniversitelerin ilgi alanında.

Gelişen teknoloji sporcuların saha ve performans kayıtlarını (datalarını) kaydediyor. Bu ölçüm kayıtları ile antrenman reçetelerini antrenman bilimciler yazıyor. Bu gelişmeleri takip artık kaçınılmazdır.

Trabzon Spor çalıştayı ve sonrası

Yaşadığımız özetle; Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Karadeniz Teknik Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu, ASKF, Gazeteciler Cemiyeti, TTSO ve TBB ile bir dizi ön toplantılar yapılmıştır. Bu toplantılar sonucunda Trabzon’da sporun paydaşları olarak, Milli eğitime bağlı tüm beden eğitimi öğretmenleri, Trabzon amatör futbol antrenörleri, amatör spor antrenörleri, amatör spor kulübü yöneticileri ve faal spor yapan bireylerin velileriyle tarama toplantıları yapıldı.

Sonuçlar:

Yapılan toplantılar sonrasında ortaya çıkan sonuçlar bilimsel bir içerikle analiz edildi:

Trabzon spor çalıştayından, sporun geleceği için bir ‘’YETENEK SECİMİ VE PERFORMANS LABARATUVARI’’ kurulması en önemli iki konu sonuç olarak çıktı.

Bu sonuçlar Spor bakanlığı yetkilileriyle de paylaşıldı.

Bakanlık yetkilileri YETENEK SECİMİ VE PERFORMANS LABARATUVARI’ nın kurulması kararını vermişlerdir.

Artık bu karar Cumhurbaşkanının 100 günlük eylem planında da var; Sporun yaygınlaştırılması amacıyla on (10) alt yapı merkezi faaliyete geçirilecektir.

Trabzon şehri ve Samsun’dan Bakü’ye kadar bir alana hizmet edecek olan YETENEK SECİMİ VE PERFORMANS LABARATUVARI’nın yeniden siyasi iradeye hatırlatmak kaldı.

Gündeminde spor turizmi olan TTSO ve diğer STK’ların lobi için elleri çok daha güçlü.

(Şehirden) Alan değil (Şehre) veren spor madenine artık kazmayı vurmanın zamanıdır.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR