Recep Ergenç

Recep Ergenç

Trabzon’da ilk köy müzesi Elmaalan’da kurulacak

Salgın hepimizi bir biçimde köşeye sıkıştırdı. O zaman zihinlerde bir keşif gezisine çıkalım ve Arsin Elmaalan (Holefter) mahallesine bir uğrayalım.

Bir çok yazımda değindiğim Trabzon’un başarılı sivil toplum kuruluşlarından Doğa Tarih Derneğinde bir araya gelen hemşeriler, en başta yaşadıkları yörenin gelişmesine katkıda bulunmak için çaba harcıyorlar. Tam da bu kapsamda bir gurup akademisyen Arsin Elmaalan’ı (Holefter’i) aylarca incelediler, ölçtüler, biçtiler. Sonunda projelendirmek için akıl terlerini kağıda döktüler ve Elmaalan’ın değerlerinden bir çekim merkezi projesi ortaya çıkardılar.

Bu proje Arsin sahilde yapılacak Arsin kent kültür merkezi ile koordineli yürütülecek çok fonksiyonlu kırsal kültür merkezi olacak. Bu merkez, türünün ilk ve tek örneği olmaya şimdiden aday oldu.

Hemşeriler, sağ olsun mesleğini seven akademisyenler ve gençler el ele vererek Elmaalan ve Arsin için çok güzel bir projeyi ürettiler.

İki isim önde

Elmaalan’ın iki değerini anmadan başlamak doğru olmazdı.

Ünlü eğitimci İbrahim Cudi ve ressam/eğitimci Haydar Durmuş.

Bu iki isimden Haydar Durmuş’un evi, yerli yabancı ressamlara ait üçbin kadar tablosunu taşıyamaz duruma geldi.

İbrahim Cudi için eğitimci tarihsel kimliği ile önde olduğunu belirtelim.

Batı ülkelerinde çokça gördüğümüz müzelerden birini sonunda Holefter’i de kuruyoruz.

Trabzon turizmi ve kırsal/kentsel gelişim için akıl teri akıtan Doğa tarih başkanı Doç. Dr. Çoşkun Erüz öncülük etti.

Projeyi ete kemiğe büründüren Doç. Dr. Ertan Düzgüneş’in peyzaj projesi, Sedat Türkmen mimari tasarımları ile Trabzon’un ilk “Kırsal kültür merkezi ve güzel sanat müzesi” yaşama geçirilecek.

Projeye Cudibey gibi eğitim duayeninin ismi verilecek.

Ah köy okulları!

Taşımalı eğitim ile boşalan Elmaalan İlkokulu ve lojmanı çok amaçlı kullanıma (müze, eğitim, seminer, çalıştay vb etkinlik merkezi) olarak hizmet verecek.

Sokak güzelleştirmesi çalışması da bitirildiğinde Arsin’in Elmaalan’ı bir çekim merkezi haline geleceği kesin.

Elmaalan, Trabzon için iç turizm noktası olduğu kadar dış turizm açısından da bir destinasyon (varış noktası) olmaya şimdiden aday.

Örnek çalışmada etnoğrafya müzesi için atıl durumdaki tarihi okul çeperinde bulunan dört köyden (mahalleden) toplanacak eşyalarla envanter oluşturulacak.

Arsin Elmaalan Mahallesi eski ilkokulu; Cudibey Köy müzesi, kütüphane ve çok amaçlı salonları ile kültürel etkinlik merkezi olarak fark yaratacak, örnek eser olacak.

Eski lojman Cudibey’in eserleri ve tarihi kitapların da bulunacağı Cudibey Kütüphanesi olarak düzenlenecek.

Trabzon’da adı bir ilkokula verilen, adı dışında yaşatılamayan İbrahim Cudi Bey eğitimci kimliği ile doğduğu mahallede yaşatılmış olacak.

Bir öneri olarak; İstanbul Art ya da Koç Sanayi Müzesi, içinde yer alan satış reyonları ve restoran gibi alanlar oluşturulan Cudibey çalışmasına alınacak iyi örnektir. Oluşturulaca merkeze bir köy mutfağı eklemek yerinde olur kanaatindeyim.

Bitirildiğinde merkezde 5 oda, 1 sergi ve 1 çok amaçlı salon ve konferans salonu yer alacak. Yerel, bölgesel ve ulusal resim sergileri, edebiyat günleri, el sanatları kursları, eğitim, seminer, çalıştay programları yapılacak. Merkez 7’den 77 ye her yaş grubuna hitap edecek, günün 12 saati, haftanın 7 günü yılın 12 ayı aktif bir müze, kültür merkezi ve kütüphane, açık etkinlik alanı olacak.

Umarım yerel halk bu değerin kıymetini bilir.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR