Sosyal Gündem Resmi İlanlar
Trabzon Haber Yayın tarihi: 29 Ağustos 2026 08:52 Güncellenme tarihi: 29 Ağustos 2026 09:00

Yeni Parti Trabzon'da kurucu ilçe başkanları değişebilir mi? "Adayım" açıklaması geldi

Yeni Parti’de Araklı İlçe Başkanlığı sürecinde dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Kurucu ilçe başkanı olarak Doğan İsmailçebioğlu’nun görevlendirilmesinin ardından Osman Dilber’in “adayım” açıklaması, kongrede üyelerin oylarıyla başkanlığın değişebilme ihtimalini yeniden gündeme getirdi.

Yeni Parti’de Araklı İlçe Başkanlığı için süreç yeniden hareketlendi. CHP Araklı İlçe Başkanlığı görevinden alınmasının ardından Yeni Parti’ye katılan ve kurucu ilçe başkanı olması beklenen Osman Dilber, göreve Doğan İsmailçebioğlu’nun getirilmesinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla Araklı İlçe Başkanlığına aday olduğunu duyurdu.

Dilber’in adaylık açıklaması, yalnızca yeni bir adayın ortaya çıkması anlamına gelmiyor. Yeni Parti’de il ve ilçe başkanlarının parti üyelerinin oylarıyla belirlenmesine yönelik süreç nedeniyle mevcut kurucu ilçe başkanlarının da kongrede değişebilmesi mümkün hale geliyor.

DİLBER’İN BEKLEDİĞİ GÖREVLENDİRME BAŞKASINA VERİLMİŞTİ

Yeni Parti’nin Araklı’daki teşkilatlanma sürecinde Osman Dilber’in kurucu ilçe başkanı olması bekleniyordu. Ancak yapılan görevlendirmede Doğan İsmailçebioğlu Araklı İlçe Başkanı olarak belirlendi.

Bu gelişme kamuoyunda tartışmalara neden olurken, Yeni Parti’de başkanların üyeler tarafından seçileceğine ilişkin açıklamalar Araklı’daki sürecin seyrini değiştirdi.

KURUCU BAŞKANLIK KONGREDE DEĞİŞEBİLECEK

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarına göre ilçe, il ve genel başkan ile yönetim kademeleri doğrudan parti üyelerinin oylarıyla belirlenecek.

Bu sistem, şu anda kurucu ilçe başkanı olarak görevlendirilen isimlerin kongrede üyelerin oylarıyla değişebilmesinin de önünü açıyor.

Kongre takvimi kapsamında 26 Ağustos 2026 tarihine kadar üyelik işlemlerini tamamlayan parti üyelerinin ilçe başkanlığı ve kongre seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip olduğu belirtildi.

Dolayısıyla Araklı’da Doğan İsmailçebioğlu’nun kurucu ilçe başkanı olarak görevlendirilmiş olması, ilçe başkanlığının kongre sonrasında kesin olarak aynı isimde kalacağı anlamına gelmiyor.

İŞTE OSMAN DİLBER’İN “ADAYIM” AÇIKLAMASININ ANLAMI

Tam da bu süreçte Osman Dilber’in adaylığını açıklaması dikkat çekti.

Dilber, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Araklı İlçe Başkanlığı için mücadele edeceğini duyururken, adaylığını bir makam arayışı olarak görmediğini belirtti.

Dilber, "Ben, YENİ Parti Araklı İlçe Başkanlığı için yürüttüğüm bu mücadeleyi bir makam arayışı olarak görmüyorum. Bu benim için sorumluluk alma iradesidir." ifadelerini kullandı.

Bu açıklama, Dilber’in kurucu ilçe başkanlığı görevine getirilmese de kongre sürecinde üyelerin karşısına aday olarak çıkacağını ortaya koydu.

Başka bir ifadeyle Dilber, kendisine verilmeyen kurucu ilçe başkanlığı görevi için yeniden bir görevlendirme beklemek yerine, başkanlığın üyelerin oylarıyla belirleneceği seçim sürecinde adaylığını ortaya koymuş oldu.

“SİYASETİ KAPALI BİR ALAN OLMAKTAN ÇIKARACAĞIZ”

Osman Dilber açıklamasında nasıl bir ilçe siyaseti yürütmek istediğine ilişkin de mesajlar verdi.

Dilber, "Siyaseti birkaç kişinin karar verdiği kapalı bir alan olmaktan çıkarıp; sokakta, mahallede, işyerinde, tarlada, üniversitede ve hayatın her alanında yurttaşla birlikte yeniden kurma iradesidir." ifadelerini kullandı.

Araklı’nın sorunlarının çözümünde vatandaşlarla birlikte hareket edeceklerini belirten Dilber, "Sorunları yalnızca anlatmayacağız; çözüm önerilerini Araklılı komşularımızla birlikte geliştireceğiz." dedi.

“ARAKLI’DAN BAŞLAYACAĞIZ” MESAJI

Dilber, açıklamasında Araklı’ya özel bir vurgu da yaptı.

"Bu nedenle mücadelemizi yalnızca Ankara’ya bakarak vermeyeceğiz. Araklı’dan başlayacağız." ifadelerini kullanan Dilber, ilçenin ekonomik ve sosyal sorunlarını gündeme taşıdı.

Ekonomiden istihdama, tarımdan çevreye, gençlerin geleceğinden kadınların ve emekçilerin yaşam koşullarına kadar çözüm bekleyen konuların siyasetlerinin parçası olacağını kaydetti.

DİLBER’DEN LİYAKAT VE “MİLLETİN İRADESİ” VURGUSU

Yeni Parti’nin siyasi anlayışına ilişkin de mesajlar veren Dilber, "Kişiye değil kuruma, ayrıcalığa değil liyakate, itaate değil özgür yurttaşlığa, ranta değil emeğe dayanan bir Türkiye." ifadelerini kullandı.

Dilber ayrıca, "Bir ülkenin geleceğini birkaç kişinin iradesi değil, örgütlü ve kararlı bir milletin iradesi belirler." sözlerine yer verdi.

Açıklamasında Cumhuriyet vurgusu da yapan Dilber, "Egemenlik yeniden milletin olmalıdır. Hukuk yeniden devletin temeli olmalıdır. Liyakat yeniden kamu yönetiminin ölçüsü olmalıdır. Bilim ve akıl yeniden ülkenin yönünü belirlemelidir." ifadelerini kullandı.

ARAKLI’DA YENİ DÖNEMİN KARARINI ÜYELER VERECEK

Osman Dilber’in adaylığını açıklamasıyla birlikte Araklı’daki süreç artık kongre ve üye iradesi üzerinden şekillenecek.

Kurucu ilçe başkanlığı için beklenen görevlendirmeyi alamayan Dilber, mevcut sistem içerisinde üyelerin oylarıyla başkan seçilme yolunu tercih etti.

Bu nedenle Dilber’in “adayım” açıklaması, Araklı’da mevcut kurucu ilçe başkanlığı görevlendirmesinin kongre sürecinde yeniden tartışmaya açılabileceği anlamına geliyor. Araklı’da son sözü ise kongrede parti üyelerinin kullanacağı oylar söyleyecek.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!