Trabzon’da tarihi kalıntılar rastgele mi bulundu? İşte öncesinde yapılan çalışmalar

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde otopark yapılması planlanan alanda bulunan tarihi kalıntıların daha önce yapılan bir araştırma sonucu tespit edildiği ortaya çıktı.

Trabzon’da tarihi kalıntılar rastgele mi bulundu? İşte öncesinde yapılan çalışmalar

Trabzon’un Ortahisar ilçesi Pazarkapı mevkiinde otopark yapılması belirlenen alanda tarihi kalıntılar bulunmuştu. Kamuoyunda kazı sırasında tesadüfen bulunduğu yönünden söylemler oluşmuştu. İşin aslı daha sonra ortaya çıktı.

Haber61'den Okan Çıtlak'ın haberine göre; Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak otopark projesi öncesinde YFA Yerbilimleri adındaki şirket ile anlaşma yaparak bir çalışma yapılmaları istendi.

Çalışmalara başlayan mühendislerin uygulamalarında Jeofizik yöntemlerden, Yer Radarı (GPR) ve Elektrik Özdirenç (ERT) yöntemleri uygulandı. Bu çalışmalarda kazı alanına hiçbir zarar vermeden tamamen yüzeyden yapılan ayrıntılı ölçümler ile elde edilen verilerin analizinden, alana ait 3B'lu yer görüntüleri elde edilip, kazı yerleri belirlendi. Bu analizler sonucunda elde edilen bulgular neticesinde uzman ve yetkililerle birlikte karar verilen 5 farklı noktada kazılar yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan kazı çalışmalarında Roma İmparatoru Hadrianus ile Geç Bizans dönemine ait arkeolojik kalıntılara ulaşıldı. Kalıntıların Roma İmparatoru Hadrianus dönemine ait olduğu düşünülen şehrin ilk sur duvar, örme sütun ile Geç Bizans dönemine ait hendek duvarları olduğu belirlendi.

Jeofizik yüksek mühendisi Emre Özçelik ve Jeofizik mühendisi Serhat Karaçal yaptıkları açıklamada “Jeofizik uygulamalar arkeolojide uzun zamandan beri uygulanmakta ve başarılı sonuçlar alınmakta, Arkeojeofizik ya da Arkeoloji Jeofiziği olarak adlandırılmaktadır. Dünyada Arkeoloji jeofiziği uygulamaları 1940 ’lardan beri kullanılmaktadır. Bu konuda son 30 yıldır ülkemizde de Jeofizikçilerin yaptığı uygulamalar ve geliştirdikleri veri toplama ve veri işlem teknikleri bulunmaktadır. Arkeojeofizik; yüzeyden uygulanan jeofizik yöntemlerle, araştırılan arkeolojik yapı kalıntılarına herhangi bir hasar vermeden ve olabilecek en kısa zaman sürecinde arkeolojik yapı kalıntısının yeri, derinliği ve durumunu belirleyerek arkeolojik kazının planlanmasına yön veren ve arkeolojik kazıya ekonomik kazanç sağlayan jeofizik dalıdır. Arkeolojik alanlarda yapılan Jeofizik çalışmalar, kazı çalışmalarının işgücü, zaman ve maliyetini önemli oranda düşürmektedir. Kazıların, daha planlı ve sistematik olarak yönlendirilmesini sağlamaktadır. İlimizin tarihine yeni bir alan açan bu arkeolojik kazı sürecine jeofizik çalışmalarımızla yaptığımız katkıdan dolayı büyük bir mutluluk duymaktayız.

Ölçümler ile elde edilen verilerin analizinden elde edilen 3B'lu yer görüntülerinde anomali veren yerlerde önerdiğimiz kazı alanlarından beş tanesi kazılmıştır. Bu kazılarda tarihi yapılara ulaşılmıştır. “ ifadelerini kullandılar.

Trabzon Büyükşehir Belediye başkanı Murat Zorluoğlu da yaptığı açıklamada kalıntıların rastgele kazılar sonrası bulunmadığını, yapılan bilimsel çalışmalar sonrası tarihi sondaj yapıldığını belirtmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber