Trabzon’da ormancılardan yangın eğitimi!

Trabzon Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince bölgede genellikle sonbahar ve kışın artan orman yangınları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 20 bin kişiye eğitim verilmesi hedefleniyor.
Trabzon’da ormancılardan yangın eğitimi!

Trabzon Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, bölgede sonbahar ve kış aylarında artan orman yangınları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 20 bin kişiye eğitim vermeyi hedefliyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen eğitim toplantılarında vatandaşlara orman yangınlarının nedenleri, önleme yöntemleri ve yangınla mücadelede gönüllü olmanın önemi anlatılıyor.

Farkındalık Eğitimleri 150 Mahallede Düzenlenecek

Orman Genel Müdürlüğü’nün eğitim programı kapsamında Akçaabat ilçesine bağlı Işıklar Mahallesi’nde başlayan eğitim toplantıları, Ortahisar, Akçaabat, Şalpazarı, Beşikdüzü, Vakfıkebir, Düzköy, Çarşıbaşı ve Tonya ilçelerindeki 150 mahallede devam edecek.

Trabzon Orman İşletme Müdürü Uğur Er, Mart ayı sonuna kadar tüm mahallelerde toplantılar düzenleyerek vatandaşlara ormanları korumanın ve yangınların önüne geçmenin önemini anlatmayı amaçladıklarını belirtti.

Son 5 Yılda 263 Orman Yangını Çıktı

Bölgede orman yangınlarıyla ilgili verileri paylaşan Uğur Er, son 5 yılda Trabzon, Gümüşhane, Rize ve Bayburt'ta toplam 263 orman yangınının meydana geldiğini açıkladı.

Diğer bölgelerden farklı olarak Trabzon ve çevresinde orman yangınlarının büyük çoğunluğu yaz aylarında değil, sonbahar ve kış aylarında kasım, aralık, ocak, şubat ve mart aylarında gerçekleşiyor.

Yangınların yüzde 99’unun insan kaynaklı olduğunu belirten Er, eğitimlerle vatandaşların bahçe temizliği veya farklı nedenlerle ateş yakma konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Orman Yangınlarıyla Mücadelede Vatandaş Eğitimi Öncelikli

Orman yangınlarına karşı bilinçli bir toplum oluşturmanın yangınlarla mücadelenin en önemli adımı olduğunu belirten Uğur Er, orman yangınlarının çoğunun dikkatsizlik ve ihmal nedeniyle çıktığını söyledi.

"Orman yangınlarıyla mücadelenin birinci ayağı vatandaşı eğitmektir. Çünkü yangınların yüzde 99’u insan eliyle çıkıyor. Bu yapılan eğitimlerin ne kadar önemli olduğu buradan açıkça görülmektedir." diyen Er, eğitim çalışmalarının 150 orman köyünde 20 bin kişiye ulaşacağını ifade etti.

yan1.webp

Yangın İhbarlarına Anında Müdahale

112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen yangın ihbarlarının 10 kişilik 2 ekip tarafından anında değerlendirildiğini belirten yetkililer, orman yangınlarıyla mücadelede personelin her yıl düzenli olarak eğitimden geçtiğini ifade etti.

Orman yangınlarının yalnızca Türkiye’nin değil, küresel bir sorun haline geldiğini vurgulayan yetkililer, iklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklıkların yükselmesi ve yağışların düzensizleşmesi nedeniyle en küçük ihmalin bile büyük yangınlara sebep olabileceğini dile getirdi.

Vatandaşlar Eğitime Destek Veriyor

Eğitimlerin düzenlendiği mahallelerden biri olan Işıklar Mahallesi’nin Muhtarı İbrahim Okumuş, yangınlarla mücadele konusunda mahalle sakinlerinin bilinçlendirilmesinin önemini vurguladı ve çalışmalardan dolayı ekiplere teşekkür etti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir