Trabzon Büyükşehir Belediyesi temmuz ayı meclis toplantısının ikinci gününde tartışmaların etkisi sürdü.
Meclis toplantısının ilk birleşiminde AK Parti ve CHP sıraları arasında yaşanan tartışma sonrasında CHP grubu bugün meclisi yöneten Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Faruk Kanca’yı sözlerinden ötürü protesto etti.
Başkan Vekili Kanca’yı ilk gün tartışma esnasında sarf ettiği sözler nedeniyle özür dilemeye davet eden Ortahisar Belediyesi Başkan Yardımcısı Cüneyit Zorlu, aksi takdirde salonu terk edeceklerini ifade etmişti.
Salondan ayrılan CHP grubu, ardından belediye binası önünde açıklamalarda bulundu.
"Meclis hizmet üretme yeridir"
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yaşanan tartışmaların ardından açıklamalarda bulundu. Meclislerin polemik değil, hizmet üretme yeri olduğunu vurgulayan Kaya, vatandaşların kendilerini Trabzon'un sorunlarına çözüm üretmeleri için göreve getirdiğini söyledi.
"Bütün Trabzon kamuoyunun tanıklığında Büyükşehir Belediye Meclisi'nde birtakım tartışmalar yaşandı. Aslında tartışmaların yeri meclis değil. Bunu orada da söyledim, burada söylüyorum. Bizim derdimiz Trabzon'la ilgili hizmet üretmek, Trabzon'un derdi ile dertlenen insanlar olarak tarafımıza iletilen sorunları çözme gayretinin içinde olmak. Bu yüzden bize millet belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği gibi onurlu görevleri tebliğ etti. Bizlere güvendi, inandığı için biz de bu görevimizi yapmak gayretiyle meclislerimizde görevlerimizi yapmaya çalışıyoruz." dedi.
"Grubumuz hedef yapılmıştır"
Mecliste yaşanan tartışmanın bir tiyatro sanatçısının sözleri üzerinden başladığını ifade eden Kaya, CHP grubunun hedef alındığını savundu.
"Dün Büyükşehir Belediye Başkanı arkadaşımızın her toplantı öncesinde sıklıkla ifade ettiği 'Burası siyaset yapma yeri, burası polemik yapma yeri değil.' Aynı bu hassasiyetine katıldığım için söylüyorum, bu hassasiyet dışında bir gelişme yaşandı. Bir tiyatro sanatçısının söylediği sözler üzerinden grubumuz hedef yapılmıştır. Bize hadsiz ithamlarda bulunuldu. Biz de grup olarak buna itiraz ettik." ifadelerini kullandı.
"Ağza alınmayacak sözlerle hakaret etti"
Tartışma sırasında AK Parti Meclis Başkan Vekili Faruk Kanca'nın bir CHP'li meclis üyesine hakaret ettiğini öne süren Kaya, yaşananların görüntülerle de kayıt altında olduğunu söyledi.
"O tartışma içinde AKP Meclis Başkan Vekili Faruk Kanca Bey, meclis üyesi arkadaşımıza ağza alınmayacak sözlerle hakaret etti. Bunları söylemeye dilim varmıyor. Bunun video kaydı vardır." dedi.
"Özür dilemesini bekledik"
Meclislerde zaman zaman tartışmalar yaşanabileceğini belirten Kaya, yaşanan olayın ardından özür beklediklerini ifade ederek şunları söyledi:
"Toplantının ve tartışmanın heyecanı içerisinde bazen bunlar olabiliyor. Siyasette bunlar var. Fakat sonrasında biraz vicdanı, ahlakı ve bu işlerde tecrübesi olan insan, yaşanan o üzüntü verici durumdan dersini çıkarıp gelir, ilgili gruptan ve muhataplarından özür diler.
Ben meclis tecrübesi yaşamış bir insan olarak bunu çokça deneyimlediğim ve gözlemlediğim için söylüyorum. Biz de bugün bu düşünceyle hareket ettik. Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili Bülent Eğitmen geldi. Bir nezaket içerisinde, dün Faruk Bey’in o tartışmada küfre ve hakarete varan sözlerini kendisine hatırlattı. Bunların yakışmadığını ve bu yüce meclis çatısı altında konuşulmaması gereken sözler olduğunu ifade ederek kendisini özür dilemeye davet etti.
Biz de Faruk Bey’in kendi özeleştirisini yapacağını, söylediği o sözlerden pişman olduğunu ifade edeceğini düşündük. O kötü sözleri kim kime söylese kabul edilmez. “Evet arkadaşlar, bu tartışma ortamında bu sözler ağzımdan çıktı ama bir hata oldu. Kusura bakmayın, özür diliyorum. Arkadaşlarımız lütfen haklarını helal etsinler” der ve bu mesele kapanır düşüncesiyle gündeme getirdik."
"Özür dilemediği için meclisi terk ettik"
Başkan Vekili Faruk Kanca'nın özür dilemediğini öne süren Kaya, şu ifadeleri kullandı:
"Ama yaşananları siz de gördünüz. Özür dilemedi. Özür dilemediği gibi yine dünkü tartışmaları savunmaya çalışan bir anlayışla bizlere bazı cevaplar vermeye çalıştı. Biz de özür dilemediği sürece Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak Faruk Acar’ın yönettiği mecliste olmayacağımızı söyledik ve dışarı çıktık.
Bakın arkadaşlar, dün bir tartışma yaşandı ve bu tartışma bütün Türkiye’ye taşındı. Videolar çekildi. Sizler aracılığıyla, gazeteciler aracılığıyla burada söylenmesi gereken sözleri söyledim. Ancak bize Müslüman duyarlılığından bahseden insanlar, maalesef bu duyarlılıktan nasibini almadıklarını bugün de gösterdi.
Müslüman ahlaklı olur, Müslüman samimi olur. Kendisine yapılmasını istemediği hiçbir şeyi hiç kimseye yapmaz. Ama gördünüz; hakaret etti, küfür etti, ağza alınmayacak laflar söyledi, utanmadı. Şimdi orada meclisi yönetiyor. Bizim burada kuzu kuzu oturmamızı bekliyor.
Uyardık kendisini. “Hata yaptın, özür dile” dedik. Ama özür dilemeye yanaşmadı ve hâlâ dün yaptığı hatayı savunmaya çalıştı. Bunu kabul etmiyoruz arkadaşlar. Burası Trabzon iradesinin tecelligâhı. Burada milletin sorunları konuşulur, o sorunlara çözüm üretilir. Burada çalışılır. Birbirine hakaret edilmez, burada birbiriyle kavga edilmez. Millet bizden bunları bekliyor."
Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu
Açıklamasında hükümetin ekonomi politikaları ile kamu personeli alımlarına da değinen Kaya, şu ifadeleri kullandı:
"Ama ellerine verilen kâğıtlarla hareket ediyorlar. Dün bu konuyu açan arkadaş, eline yazılmış ve verilmiş bir kâğıtla hazırlıklı olarak geldi. Amaç belli: Meclisi germek. Amaç bizi hedef yapmak, bizi kışkırtmak. Amaç buydu ama ağızlarının paylarını aldılar. Söylenmesi gerekenleri eksiğiyle fazlasıyla söyledim.
Bugün de söylüyorum. Müslüman ahlakından bahsediyorlar. Bütün meseleleri bu şekilde, bu kurnazlıkla örtbas etmeye çalışıyorlar. Bu ülkede bugün 20 bin TL ücret alan emekliler 23 bin 500 liraya mahkûm ediliyor. Müslüman ahlakından bahsedenler, Müslüman duyarlılığından bahsedenler; vicdanları buna nasıl el veriyor? Emekliler aç. Biraz Müslüman ahlakı, biraz vicdan varsa bunu görürler.
Bu ülkede “mülakat rezaleti” adı altında binlerce gencimizin hakkı yendi, yenmeye de devam ediyor. “Mülakatları kaldıracağız” dediler. Müslüman ahlakı böyle mi olur? Müslüman ahlakından nasibini almış olsalar bunları yapmazlar. Müslüman ahlakından nasibini almış olsalar o hakaretleri yapıp sonra da geri çekilmezler. Çıkarlar, özeleştirilerini yaparlar ve özür dilerler.
Ama bunu yapmadılar. Yapmadıkları için de Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak meclisi terk ettik."