Trabzon’da 2 yaşındaki çocuk annesini ilk kez duydu

Biyonik Kulak Uygulaması, KTÜ Farabi Hastanesi’nde başarıyla gerçekleştirildi.

Trabzon’da 2 yaşındaki çocuk annesini ilk kez duydu

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde yapılan biyonik kulak uygulaması ile 2 yaşındaki Afgan Ilyas Hussaını sağlığına kavuştu.

Ilyas Hussaını isimli 2 yaşındaki Afgan çocuk hasta, işitme kaybı ve konuşamama şikâyetiyle KTÜ Farabi Hastanesi KBB Kliniği’ne başvurdu. İki taraflı çok ileri derecede Sensorinöral İşitme Kaybı tanısı konan hastanın, öncelikle sol kulağına başarılı bir operasyonla Biyonik Kulak (Koklear İmplant) yerleştirildi. Cihazın 1 ay sonra aktifleştirilmesiyle hasta işitme duyusuna kavuştu. Hastanın iki teyzesinin de benzer operasyonları Afganistan’da gerçekleştirilemediğinden hayatlarını, işitme ve konuşma engelli ile devam ettirdikleri öğrenildi.

Trabzon’da 2 yaşındaki çocuk annesini ilk kez duydu

KTÜ'den yapılan açıklamada “KTÜ Farabi Hastanesi KBB Bölümü, işitme kaybı olan hastaların tedavisinde, referans merkez konumundadır. Klinikte tüm odyolojik testler yapılmakta ve sonrasında biyonik kulak adaylarına; yurt içi ve yurt dışından gelen hastalara, bu ameliyat başarıyla uygulanabilmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Trabzon’da 2 yaşındaki çocuk annesini ilk kez duydu

Biyonik Kulak Uygulaması nedir?

Biyonik Kulak, işitme cihazlarından fayda görmeyen ileri veya çok ileri düzeyde işitme kayıplarının tedavisinde kullanılan ve ameliyatla yerleştirilen bir cihazdır. Cihaz, ameliyatla yerleştirilen ve işitme sinirini uyaran bir iç parça ve dış ortamdaki sesleri alıp iç parçaya ileten bir dış parça olmak üzere 2 bölümden oluşur. Cihazın ameliyattan 1 ay sonra aktifleştirilmesiyle hasta duymaya başlamaktadır. İşitme cihazından artık fayda göremeyecek düzeye gelmiş yetişkin hastalarda da Biyonik Kulak tek tedavi seçeneğidir. 

400

Biyonik Kulak uygulaması, özellikle doğuştan işitme kaybı olan çocukların tedavisinde büyük bir öneme sahiptir. Uygun aday olduğuna karar verilen işitme kayıplı çocuklarda bu cihazla işitme sağlanabilmekte, normal konuşma ve dil gelişimi, duygusal, zihinsel ve sosyal gelişim düzeyi yakalanabilmektedir. Bu sayede işitebilen çocuklar; konuşma yetisini de kazanabilmekte, normal okullarda eğitimlerine ve sosyal alanlardan geri kalmadan hayatlarına devam edebilmektedir. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber