Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinden doğan Kebir Süt markasının bağlı olduğu Karadeniz Kardeşler Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., 2025 vergilendirme döneminde Trabzon genelinde kurumlar vergisinde 4. sırada yer aldı. Şirketin tahakkuk eden vergi tutarı 68 milyon 674 bin 498,19 TL olarak açıklandı.
KEBİR SÜT’ÜN SAHİBİ 4. SIRADA YER ALDI
Trabzon Defterdarlığı tarafından açıklanan 2025 Vergilendirme Dönemi Kurumlar Vergisi Trabzon Geneli İlk 50 Sıralamasında Karadeniz Kardeşler Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. dikkat çeken şirketler arasında yer aldı.
Kebir Süt markasının bağlı olduğu Karadeniz Kardeşler Gıda, listede 4. sırada bulunurken şirketin tahakkuk eden kurumlar vergisi 68 milyon 674 bin 498,19 TL oldu.
Şirketin listede yer alan faaliyet alanı ise hayvan yemi toptan ticareti ve sütten yapılan diğer ürünlerin imalatı olarak açıklandı.

KEBİR'İN HİKAYESİ 1940'TA BAŞLADI
Kebir Süt'ün geçmişi 1940 yılına kadar uzanıyor. Şirketin resmi internet sitesindeki bilgilere göre Karadeniz Kardeşler ailesi, 1940 yılında Vakfıkebir yöresindeki köylülerden tereyağı, peynir ve minzi alarak süt ürünlerinin satışına başladı. 1945 yılında ise kendi üretimine geçildi.
Karadeniz Kardeşler, ilk yıllarda ürünlerini Karadeniz'in yanı sıra Marmara Bölgesi'ne de ulaştırırken, 1963 yılında İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerine satış yapmaya başladı.
1993 yılında Karadeniz Kardeşler A.Ş.'nin kurulmasıyla birlikte Kebir markası Türkiye genelinde faaliyet gösteren bir yapıya dönüştü. Şirket, 2000'li yıllarda üretim tesislerine yönelik yatırımlarını artırarak ürün çeşitliliğini genişletti.
SÜT, PEYNİR, TEREYAĞI VE YOĞURT ÜRETİYOR
Kebir markasının ürün gamında tereyağı, peynir, ayran ve yoğurt başta olmak üzere çeşitli süt ürünleri bulunuyor. Şirketin resmi ürün kataloğunda yöresel peynir çeşitleri ile farklı tereyağı ve yoğurt ürünleri de yer alıyor.
Karadeniz Kardeşler Gıda'nın resmi açıklamasına göre şirketin Vakfıkebir'de 10 bin metrekare, Beşikdüzü'nde ise 6 bin metrekarelik modern üretim tesisleri bulunuyor. Şirket, bu tesislerde 400'ün üzerinde çalışanla faaliyet gösteriyor.
Şirketin açıklamasında üretim kapasitesine ilişkin olarak günlük 150 ton süt ve 40 ton tereyağı işlendiği, 5 binden fazla tedarikçiyle çalışıldığı ve 20 binden fazla kişilik bir istihdam ekosistemine katkı sağlandığı belirtiliyor. Ayrıca Balıkesir'de 12 bin metrekare alan üzerine kurulan yeni üretim tesisinin de son aşamaya geldiği ifade ediliyor.
KEBİR SANAYİ SIRALAMASINDA DA YÜKSELİŞTE
Karadeniz Kardeşler Gıda'nın son yıllarda sanayi sıralamalarındaki yükselişi de dikkat çekiyor.
Şirket, İstanbul Sanayi Odası'nın 2023 yılı Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında 319. sırada yer aldı.
2024 yılı sonuçlarında ise 186. sıraya yükseldi. Böylece bir önceki yıla göre 133 basamaklık yükseliş kaydedildi.
2025 yılı araştırmasında ise Kebir, İSO İkinci 500'de 91. sıraya çıktı. Şirket böylece 2024'e göre 95 basamak daha yükselmiş oldu.