Trabzon’da yaz aylarında yoğun olarak kullanılan kıyı ve sahil şeritlerinde yeni dönem başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenlemeyle, mevzuata ve onaylı imar planlarına uygun kıyı alanlarında plajların kullanımı, bakımı ve işletilmesine ilişkin kurallar yeniden düzenlendi.
9 Ağustos 2026 tarihli ve 33335 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme, Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik ile onaylı imar planlarına uygun kıyı alanlarını kapsıyor.
TRABZON SAHİLLERİNDE TEMEL İHTİYAÇLAR KARŞILANACAK
Yeni düzenlemede vatandaşların plajlarda ihtiyaç duyduğu hizmetlere ilişkin de değişiklik yapıldı. Bakanlık gözetiminde yürütülecek uygulamalar kapsamında duş, gölgelik, soyunma kabini ve seyyar tuvalet gibi ihtiyaçların karşılanmasına imkan sağlanacak.
Plajlarda yapılması zorunlu ticari üniteler de bu kapsamda değerlendirilecek. Hizmetlerin kıyı alanlarının doğal yapısını bozmayacak şekilde sunulması amaçlanıyor.

KIYILARDAKİ İŞGALLERE KARŞI DENETİM
Düzenlemenin önemli başlıklarından birini de kıyılardaki işgaller oluşturuyor. Belediyeler ve mahalli idare birlikleri tarafından protokol düzenlenemeyen alanlarda oluşabilecek işgallerin ve tahribatın önüne geçilmesi hedefleniyor.
Bu uygulamayla kıyıların özel kullanım alanlarına dönüşmesinin engellenmesi ve vatandaşların ortak kullanım hakkının korunması amaçlanıyor.
BAKANLIK İŞLETME SÜREÇLERİNDE DE YER ALACAK
Daha önce belediyeler ve mahalli idare birlikleri üzerinden yürütülebilen bazı işlemler için de kapsam genişletildi. Bakanlığın uygun gördüğü kıyı ve sahil şeritlerinde bakım, onarım, güvenlik ve temizlik gibi işletme uygulamalarını Bakanlığın ilgili birimleri de gerçekleştirebilecek.
Bu alanların düzenlenmesi için Bakanlığın merkez teşkilatı, döner sermaye işletme müdürlüğü ile bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlara da imkan tanındı.

KIYI ALANLARININ KİRALANMASININ ÖNÜ AÇILDI
Düzenlemeyle Bakanlığın merkez teşkilatı, döner sermaye işletmesi müdürlüğü ile bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlar ile bunların iştiraklerine kıyı alanlarının protokol düzenlenerek kiralanabilmesinin önü açıldı.
Söz konusu işlemlerin ilgili mevzuata ve kıyı alanlarının kullanımına ilişkin hükümlere uygun şekilde yürütülmesi gerekiyor.
AMAÇ KIYILARIN ORTAK KULLANIMINI KORUMAK
Düzenlemenin temel hedeflerinden biri kıyıların halkın ortak kullanımına açık tutulması olarak belirlendi. Anayasal hükümlere uygun şekilde kıyıların kamu yararına kullanılmasının sağlanması ve alanların daha planlı işletilmesi amaçlanıyor.
Özellikle belediyelerle protokol oluşturulamayan alanlarda ortaya çıkabilecek işgallerin kontrol altına alınmasıyla kıyıların zarar görmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Yeni sistemde bir yandan kıyıların doğal yapısının korunması, diğer yandan vatandaşların plajlardan daha düzenli yararlanabilmesi amaçlanıyor. Trabzon’daki kıyı alanları da düzenlemenin kapsamına giren mevzuata uygun alanlar bakımından bu yeni uygulamalardan etkilenecek.