İstanbul'da dün sabah saatlerinden itibaren etkili olan şiddetli sağanak yağış, birçok noktada su baskınlarına ve ulaşımda aksamalara neden oldu. Cadde ve sokakların sular altında kaldığı kentte vatandaşlar zor anlar yaşarken, gözler benzer yağışların Trabzon'da meydana gelmesi durumunda oluşabilecek risklere çevrildi.
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul'daki aşırı yağışların Trabzon'da yaşanması halinde ortaya çıkabilecek tehlikelere dikkat çekti.
“İSTANBUL'UN AŞIRI YAĞIŞI TRABZON'DA YAŞANIRSA?”
Prof. Dr. Osman Bektaş, özellikle Ortahisar ilçesindeki yapılaşmanın doğal drenaj üzerindeki etkisine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:
“İstanbul'un aşırı yağışı Trabzon'da yaşanırsa? Ortahisar yamaçlarında yapılaşma doğal drenajı bozuyor, yüzeysel akışı artırıyor. Kıyı dolguları ise suyun tahliye yollarını daraltabiliyor. Şiddetli yağışta sonuç: Sel + heyelan + su baskını!”
“TRABZON'UN RİSKİ, SUYUN GİDECEK YOLUNUN KALMAMASIDIR”
Trabzon'da yaşanabilecek olası afetlerde yalnızca yağış miktarının belirleyici olmadığını vurgulayan Bektaş, suyun doğal akış yollarının korunmasının önemine dikkat çekti.
Bektaş, “Trabzon'un riski, suyun çok yağması kadar, gidecek yolunun kalmamasıdır!” ifadelerini kullandı.
“RİSK ÖLÇÜLMEDEN GÜVENLİK SAĞLANAMAZ!”
Heyelan tehlikesi bulunan yamaçlardaki çok katlı yapılaşmaya da değinen Prof. Dr. Osman Bektaş, risk analizlerinin önemini vurguladı.
Bektaş, açıklamasında şu değerlendirmeye yer verdi:
“Heyelan riski taşıyan yamaçlara çok katlı binalar yapılıyor. Asıl sorun, heyelan tehlikesinin sayısal olarak hesaplanıp yapılaşmaya ne ölçüde yansıtıldığının bilinmemesidir. Risk ölçülmeden güvenlik sağlanamaz!”
Bektaş'ın açıklamaları, Trabzon'da özellikle yamaçlardaki yapılaşma, doğal su tahliye yolları ve kıyı dolgularının şiddetli yağışlar karşısında oluşturabileceği riskleri yeniden gündeme taşıdı.