Trabzon’un da aralarında bulunduğu Doğu Karadeniz’deki 6 ilde faaliyet gösteren kadın kooperatiflerini güçlendirmek amacıyla hazırlanan Kadın Kooperatifleri için Dayanışma ve İleri Mentörlük Programı’nın (KADİM) uygulama dönemi başladı. Program kapsamında kooperatiflere iş geliştirme, markalaşma, finans ve pazara erişim gibi alanlarda uzun vadeli mentörlük desteği sağlanacak.
Özyeğin Üniversitesi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) işbirliğiyle yürütülen Kadın Kooperatifleri için Dayanışma ve İleri Mentörlük Programı’nın (KADİM) uygulama süreci başladı. Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Artvin’de faaliyet gösteren kadın kooperatiflerini kapsayan programla, kadın girişimcilerin ekonomik faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve kooperatiflerin yerel kalkınmadaki rollerinin artırılması hedefleniyor.
Özyeğin Üniversitesinde düzenlenen tanıtım etkinliğiyle uygulama dönemi başlayan program, kadın kooperatiflerinin kurumsal kapasitelerini geliştirmeyi ve ekonomik sürdürülebilirliklerini artırmayı amaçlıyor.
İKİ YILLIK SAHA ARAŞTIRMASINA DAYANIYOR
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre KADİM, yaklaşık iki yıl süren saha araştırmaları ve ihtiyaç analizleri doğrultusunda hazırlandı. Programın hazırlık aşamasında kadın kooperatiflerinin karşılaştığı sorunlar ve gelişim alanları belirlenirken, mentörlük sisteminin işleyişi ile sonuçların ölçülmesine yönelik süreçler de tasarlandı.
Kısa süreli eğitimlerden farklı olarak uzun vadeli ve uygulamaya dayalı bir model benimseyen program kapsamında kooperatiflerin kendi ihtiyaçlarına uygun destek alması planlanıyor.

İŞ GELİŞTİRME VE MARKALAŞMA DESTEĞİ
KADİM kapsamında kadın kooperatiflerine iş geliştirme, pazarlama, markalaşma, finans, yönetişim ve pazara erişim gibi alanlarda mentörlük desteği sunulacak. Kooperatiflerin üretim ve satış süreçlerini geliştirmeleri, kurumsal yapılarını güçlendirmeleri ve ekonomik açıdan daha sürdürülebilir hale gelmeleri hedefleniyor.
Programla birlikte kadın kooperatiflerinin yalnızca üretim kapasitelerinin değil, ürünlerini pazara ulaştırma ve markalarını geliştirme becerilerinin de desteklenmesi amaçlanıyor.
MENTÖRLÜK AĞINA 70’İ AŞKIN BAŞVURU
KADİM için oluşturulan mentörlük ağına kurumsal ve bireysel düzeyde 70’in üzerinde başvuru yapıldı. Bölgedeki firmaların yanı sıra ulusal ölçekte faaliyet gösteren şirketler, akademisyenler, uzmanlar ve danışmanların da dahil olduğu ağ aracılığıyla farklı sektörlerdeki bilgi ve deneyimin kadın kooperatiflerine aktarılması planlanıyor.
Bu işbirliği sayesinde kooperatiflerin karşılaştıkları sorunlara yönelik çözüm yolları geliştirmeleri ve iş süreçlerini uzman desteğiyle iyileştirmeleri hedefleniyor.
SONUÇLAR DÜZENLİ OLARAK DEĞERLENDİRİLECEK
Programın ilerleyen aşamalarında gerçekleştirilecek etki değerlendirmeleriyle kadın kooperatiflerinin kurumsal kapasitelerinde, ekonomik sürdürülebilirliklerinde ve pazara erişimlerinde yaşanan değişimler takip edilecek.
Elde edilen verilerin program modelinin geliştirilmesine katkı sağlaması ve uygulamanın ilerleyen dönemde Türkiye’nin farklı bölgelerindeki kadın kooperatiflerine uyarlanabilmesi amaçlanıyor.
“KADIN EMEĞİNİ KALKINMANIN ÖNCÜSÜ YAPMAYA KARARLIYIZ”
Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Barış Tan, tanıtım etkinliğinde yaptığı değerlendirmede KADİM’in üniversitenin toplumsal etki yaklaşımının önemli örneklerinden biri olduğunu belirtti.
Üniversitelerde üretilen bilginin toplumla buluşarak somut sonuçlar ortaya koymasını önemsediklerini ifade eden Tan, programın yaklaşık iki yıllık saha çalışması ve ihtiyaç analizleri doğrultusunda oluşturulduğunu kaydetti.
Tan, amaçlarının kadın kooperatiflerine tek seferlik destek vermek yerine uzun vadeli çözümler geliştirmek olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Amacımız tek seferlik bir destek sunmak yerine kadın kooperatiflerinin ihtiyaçlarına uzun vadeli çözümler geliştirmek ve kadınların ekonomik ve sosyal yaşamdaki rollerini güçlendirmek. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın vizyonu ve Özyeğin Üniversitesi'nin ortak çalışmalarıyla şekillenen bu yenilikçi model, bilimsel yaklaşımın bölgesel kalkınma odaklı saha uygulamalarına dönüşmesi açısından kıymetli bir örnek teşkil ediyor. KADİM'den elde edeceğimiz deneyimin, zaman içinde farklı bölgelerde uygulanabilecek ölçeklenebilir bir modele katkı sunmasını hedefliyoruz.”
DOKA’DAN KADIN KOOPERATİFLERİNE SÜRDÜRÜLEBİLİR DESTEK
DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar da KADİM Programı’nın kalkınma ajanslarının Yerel Kalkınma Hamlesi vizyonu açısından önemli bir aşama olduğunu belirtti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalarla Karadeniz Bölgesi’nin potansiyelini katma değere dönüştürmeyi hedeflediklerini ifade eden Akpınar, kadınların ekonomik ve sosyal hayattaki rollerinin güçlendirilmesinin öncelikleri arasında bulunduğunu kaydetti.
KADİM’in kadın kooperatiflerine üretimden markalaşmaya, finansmandan pazara erişime kadar geniş kapsamlı rehberlik sunacağını belirten Akpınar, şunları söyledi:
“Kırsal kalkınmanın merkezinde yer alan kadınlarımızın ekonomik ve sosyal hayattaki rollerini güçlendirmek temel önceliklerimizdendir. KADİM ile kadın kooperatiflerimize yalnızca dönemsel değil, üretimden markalaşmaya, finanstan pazara erişime kadar uçtan uca rehberlik edecek sürdürülebilir bir mentörlük ekosistemi sunuyoruz. Ortaklarımızdan aldığımız güçle kadın emeğini kalkınmanın öncüsü yapmaya kararlıyız.”