Sosyal Gündem Resmi İlanlar
Trabzon Haber Yayın tarihi: 13 Ekim 2026 08:55

Trabzon'da tehlike göz göre göre mi geliyor? Riskli bölgelerini tek tek açıkladı

Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon'un heyelan riski taşıyan bölgelerine dikkat çekerek Akyazı, Beşirli, Söğütlü ve Yıldızlı çevresindeki zemin hareketlerinin araştırılması gerektiğini söyledi. Bektaş, üniversiteler ve belediyeler arasında iş birliği yapılması çağrısında bulundu.

Trabzon'un heyelan riski ve yapılaşma sorunlarıyla ilgili Haber61'e özel açıklamalarda bulunan Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, kentteki heyelan sahalarının yeterince takip edilmediğini belirtti. Özellikle yerleşime açılan yamaçlarda zemin hareketlerinin belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Bektaş, olası bir depremin heyelanlı alanları harekete geçirebileceği uyarısında bulundu.

"TRABZON'UN KUZEYE BAKAN YAMAÇLARI HEYELAN SAHASI"

Trabzon'da heyelan bakımından risk taşıyan bölgelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bektaş, AFAD ve MTA'nın haritalarına işaret ederek şunları söyledi:

"AFAD ve MTA'nın haritalarına baktığımız zaman Trabzon'un kuzeye bakan yamaçları heyelan sahası olarak görülür. Ama işin ilginç yönü, bu heyelan sahalarındaki hareketler verilmez. Yani bu heyelan sahaları nereye doğru hareket ediyor, ne kadar hareket ediyor? Bu konuda kimse bilgi vermez."

"AKYAZI, BEŞİRLİ, SÖĞÜTLÜ VE YILDIZLI HEYELAN SAHASI"

Kentteki bazı yerleşim bölgelerinin heyelan sahalarında bulunduğunu ifade eden Bektaş, özellikle yapılaşmanın yoğun olduğu alanlara dikkat çekti.

Bektaş, "Akyazı, Beşirli, Akçaabat, Söğütlü ve Yıldızlı tarafları hep heyelan sahası. Bunu AFAD da söylüyor, MTA haritalarında da var. Buralar yerleşime açılmış. Peki buradaki zemin hareketleri ne kadar ve hangi yöne doğru? Burada bir sürü bloklar, faylar ve kırıklı zonlar var" ifadelerini kullandı.

"KARADENİZ'DEKİ DEPREM BU ALANLARI HAREKETE GEÇİREBİLİR"

Karadeniz'de meydana gelebilecek orta büyüklükteki bir depremin heyelan sahaları üzerindeki olası etkilerine değinen Bektaş, şu uyarıda bulundu:

"Yarın Karadeniz'de meydana gelebilecek orta büyüklükteki bir deprem buraları harekete geçirebilir. Dolayısıyla bizim bu konuların üzerine gitmemiz gerekiyor."

"TRABZON HEYELAN SAHASI ÜZERİNE KURULMUŞ BİR KENT"

Trabzon'daki yapılaşmanın zemin özellikleri dikkate alınarak planlanması gerektiğini vurgulayan Bektaş, heyelan etütlerinin önemine dikkat çekti.

"Trabzon heyelan sahası üzerine kurulmuş bir kenttir. Bu heyelan sahası üzerine kurulan kentte yapılaşmanın çok dikkatli bir şekilde olması gerekir. Zemin etütlerinin, heyelan etütlerinin yapılması gerekir. Bu konuda üniversiteyle belediyenin iş birliği yapması lazım."

ÜNİVERSİTE VE BELEDİYELERE İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesindeki ilgili akademik birimlerin kent planlamasında daha aktif rol alması gerektiğini belirten Bektaş, üniversite ve yerel yönetimler arasındaki iş birliğinin önemini vurguladı.

Bektaş, "Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde şehir planlama bölümü var, heyelan araştırma merkezi var. Bunların belediyeyle iş birliği yaparak şehrin geleceğini, hangi yöne ve nasıl büyüyeceğini planlaması gerekir. Yomra'dan Akçaabat'a kadar yamaçlarda heyelan sahaları bulunuyor. Bunu AFAD da MTA da ortaya koyuyor" dedi.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!