Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün ekim ayına ilişkin gıda denetim rakamlarını görünce insanın iştahı kaçıyor.
Tam 1.232 denetim yapılmış. 80 numune alınmış. Mevzuata aykırı faaliyet gösterdiği belirlenen 21 işletmeye ise toplam 1 milyon 82 bin 344 lira idari para cezası uygulanmış.
Az buz değil bu rakamlar!
Hele ki konu insan sağlığı olunca üzerinde uzun uzun düşünmek gerekiyor.
Şimdi insan ister istemez soruyor:
Bu 21 işletme ne yaptı da böylesine yüksek cezalarla karşılaştı?
Hangi kuralları ihlal ettiler? Hijyen noksanlığı mı, uygun olmayan muhafaza şartları mı, yoksa tüketicinin sağlığını doğrudan ilgilendiren başka uygunsuzluklar mı?
Bilmiyoruz!
Asıl endişe veren de bu belirsizlik.
Zira soframıza gelen ekmeğin, çocuğumuza aldığımız sütün, kasaptan temin ettiğimiz etin güvenilir olduğundan emin olmak isteriz.
En tabii hakkımızdır bu.
Kimse ödediği paranın karşılığında sağlığını tehlikeye atacak bir ürünle karşılaşmak istemez.
Üstelik geçim derdiyle boğuşan vatandaş, aldığı gıdanın bir de güvenilir olup olmadığını düşünmek mecburiyetinde kalmamalı.
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün denetimlerini elbette önemsiyoruz. Görevini hakkıyla yapan, vatandaşın sağlığını korumak için çalışan personele de teşekkür etmek gerekiyor.
Lakin yalnızca kaç denetim yapıldığını ve ne kadar ceza kesildiğini öğrenmek kâfi gelmiyor.
Vatandaş, hangi ürünlerde ne tür uygunsuzluklar tespit edildiğini ve alınan numunelerin neticelerini de bilmek istiyor.
Bir de şu var:
Kurallara riayet eden, temiz çalışan, müşterisinin hakkını gözeten esnafımızı da zan altında bırakmamak lazım.
Fakat insan sağlığını ilgilendiren hususlarda ihmale, vurdumduymazlığa, hele hele göz yummaya hiç tahammülümüz yok.
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden beklentimiz, tespit edilen aykırılıkların mahiyetini kamuoyuyla daha ayrıntılı paylaşmasıdır.
Çünkü vatandaşın sofrasına güvenle oturabilmesi, kesilen cezanın miktarından çok daha kıymetli.
İnsan ne yediğini bilmeli.
Bu kadar basit!