Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenecek 31. Taraflar Konferansı (COP31) hazırlıkları sürerken, gençlerin iklim değişikliği konusundaki görüşlerini ortaya koyacağı çalıştaylar düzenlenecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek Gençlik İklim Çalıştayları, 6-8 Ekim tarihlerinde Trabzon’un da aralarında bulunduğu 30 ilde yapılacak.
TRABZON’DA GENÇLER İKLİM SORUNLARINI ELE ALACAK
Çalıştaylarda öğrencilerin yaşadıkları çevredeki iklim ve çevre sorunlarını bilimsel veriler ışığında değerlendirmeleri hedefleniyor.
Gençlerin sorunların nedenlerini analiz ederek uygulanabilir çözüm önerileri geliştirmeleri amaçlanırken, farklı disiplinlerden öğrenciler çalışma gruplarında bir araya gelecek.
Çalıştaylarda her ilde en az bir uzman konuşmacı yer alacak ve COP31 kapsamında tematik sunumlar gerçekleştirilecek.

10 FARKLI BAŞLIKTA ÇALIŞMA YAPILACAK
Gençlerin çalışmaları 10 tematik başlık altında yürütülecek. Bu başlıklar şöyle:
- İklim Değişikliği ve Küresel İklim Politikaları
- Enerji Dönüşümü ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları
- İklim Finansmanı ve Yeşil Ekonomi
- İklim Değişikliğine Uyum ve Dayanıklı Topluluklar
- Doğa Temelli Çözümler ve Biyoçeşitlilik
- Sürdürülebilir Şehirler ve Yerel İklim Eylemi
- Döngüsel Ekonomi ve Atık Yönetimi
- Tarım, Gıda Sistemleri ve İklim Değişikliği
- Su Ekosistemleri ve İklim Riskleri
- Turizm, Kültürel Miras ve İklim Değişikliği
Çalıştaylarda Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin resmi gençlik yapılanması YOUNGO bünyesinde yürütülen Yerel Gençlik Konferansı (LCOY) ile de işbirliği yapılacak.
ULUSAL GENÇLİK İKLİM BİLDİRGESİ HAZIRLANACAK
Çalıştaylarda öğrenciler tarafından ortaya konulan görüş, öneri ve çözüm yaklaşımlarından hareketle Gençlik İklim Bildirgesi taslakları hazırlanacak.
Hazırlanan taslaklar MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne iletilecek. Farklı illerden gelen çalışmaların bir araya getirilmesiyle “Ulusal Gençlik İklim Bildirgesi” oluşturulacak.
Böylece gençlerin iklim değişikliğiyle mücadeleye ilişkin görüş ve önerilerinin ulusal düzeyde ortak bir metne dönüştürülmesi hedefleniyor.
30 İLDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Gençlik İklim Çalıştayları; Ankara, İstanbul, İzmir, Zonguldak, Kahramanmaraş, Manisa, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Isparta, Burdur, Uşak, Sakarya, Bolu, Düzce, Mersin, Adana, Kayseri, Niğde, Konya, Şanlıurfa, Trabzon, Rize, Samsun, Muğla, Antalya ve Denizli’de düzenlenecek.