Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Trabzon'da bir günde iki deprem

1-7 Mart Deprem Haftasında Trabzon da bir günde iki mikro deprem:

3 Mart 2018 tarihinde Kandilli verilerine göre Trabzon Çimenli ve Trabzon Merkez, 2,3 büyüklüğündeki iki deprem oluşmuştur (bakınız Harita 1).

Bu iki mikro deprem ne anlatıyor?

Kısaca bölgede aktif, deprem üretebilecek fayların varlığını belirtiyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi güneyden (Erzincan-Erzurum yöreleri) sağ yönlü Kuzey Anadolu Fayı (KAF) ve sol yönlü Kuzeydoğu Anadolu Fayı (KDAF) ile sınırlanmıştır. Bu her iki fay 7 ve 7 den büyük deprem üretebilen büyük levha sınırı faylarıdır.

Bu iki fayın kuzeyinde kalan Karadeniz de ve sahil kesiminde ise levha sınırı faylarına ( KAF ve KDAF ) paralel, levha içi deprem üretebilen faylar mevcuttur (bakınız Harita 2 Trabzon, Rize, Ordu Fayları). Levha içi fayların üretebileceği en büyük deprem 6 – 6,6 büyüklüğündedir.

2012 yılında, Batum açıklarında, Trabzon fayı üzerinde oluşan 5,6 büyüklüğündeki depremin artçıları Yomra yakınlarına kadar ulaşmıştır.

22 yıldan sonra yenilenmesi gündemde olan Deprem Tehlike Haritasında Karadeniz Fayları ilk kez AFAD tarafından değerlendirilmeye alınmıştır.

Aşağıdaki Harita 2 de 1960 yılından bu yana Levha sınırı fayların (KAF ve KDAF) ve Levha içi faylarının (Trabzon, Rize, Ordu Fayları) deprem aktivitelerini göstermektedir.



Harita 1: 3 Mart 2018 tarihinde Kandilli verilerine göre Trabzon Çimenli ve Trabzon Merkez, 2,3 büyüklüğündeki iki deprem oluşmuştur


Harita 2: 1960 yılından bu güne kadar Levha sınırı fayların (KAF ve KDAF) ve Levha içi faylarının (Trabzon, Rize, Ordu Fayları) deprem aktivitelerini gösteren sismik harita. Trabzon, Rize, ordu faylarının kuzeydoğu doğrultulu sismik hatta karşılık geldiğine dikkat ediniz! Ayrıca Karadaki ve denizdeki deprem üreten fayların genel doğrultularının kuzeybatı, kuzeydoğu ve doğu-batı olduğu sismik hatlardan anlaşılmaktadır.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR