Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği’nin düzenlediği “Salı Etkinlikleri” programının bu haftaki konuğu Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raif Kandemir oldu.
Dernek lokalinde gerçekleştirilen programda, Güney Yarımküre’nin en güneyinde yer alan, Güney Kutbu’nu kapsayan ve üzerinde yerleşik bir ülke bulunmayan dünyanın beşinci büyük kıtası Antarktika ele alındı.
KANDEMİR ANTARKTİKA DENEYİMLERİNİ ANLATTI
Prof. Dr. Raif Kandemir, 2018 ve 2023 yıllarında Uluslararası Antarktika Bilim Seferi programlarına katılarak kıtada bilimsel araştırmalar gerçekleştirdiğini aktardı.
Kandemir, Türkiye üssünde ekiple birlikte yaklaşık 20 gün kaldığı Antarktika’daki çalışmalarının yanı sıra kıtadaki günlük yaşam, buzullar, canlı türleri, flora ve fauna hakkında da dernek üyelerine bilgi verdi.

Sunumda ayrıca Antarktika’daki meteorolojik değişimler, farklı ülkelerin ve araştırma gruplarının çalışmaları, konaklama koşulları, çevre koruma hassasiyetleri, mevzuatlar, danışman ve gözlemci ülkeler ile kıtaya ulaşım rotaları gibi konular ele alındı.
KUTUP AYILARI VE PENGUENLERLE İLGİLİ MERAK EDİLENİ ANLATTI
Kandemir, yürüttükleri proje kapsamında Antarktika’ya gittiğini belirterek, sıkça karıştırılan konulardan birine de açıklık getirdi. Kutup ayılarının Kuzey Kutbu’nda, penguenlerin ise güneyde Antarktika’da yaşadığını ifade etti.
Antarktika’daki çevre koruma kurallarına da değinen Kandemir, hayvanlara 10 metreden daha fazla yaklaşılmasının yasak olduğunu, ancak tele objektif kullanılarak yakın çekim yapılabildiğini belirtti.
Kandemir ayrıca kıtanın yüzde 98’inin buzlarla kaplı olduğunu, yüzde 2’lik bölümünün ise kaya ve toprak alanlardan oluştuğunu aktardı.
Programın sonunda dernek yönetim kurulu üyesi Ali Çankaya tarafından Prof. Dr. Raif Kandemir’e sunumundan dolayı teşekkür belgesi takdim edildi.