Sosyal Gündem Resmi İlanlar
Trabzon Haber Yayın tarihi: 14 Ekim 2026 10:41

Trabzon’a Tokat’tan geliyor! Tescilli Başçiftlik beyazında hasat başladı

Tokat’ta coğrafi işaretle tescillenen Başçiftlik beyazı patatesinde hasat başladı. Trabzon başta olmak üzere Karadeniz illerine ve büyükşehirlere gönderilen üründe bu yıl dönüm başına yaklaşık 1,5 ton verim bekleniyor.

Tokat’ın Başçiftlik ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaretli “Başçiftlik beyazı” patatesinin hasadına başlandı. Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere Trabzon, Samsun, Ordu ve Giresun’a gönderilen patatesin bu yıl dönüm başına veriminin yaklaşık 1,5 ton olması bekleniyor.

TESCİLLİ PATATESTE HASAT MESAİSİ

Tokat’ın Başçiftlik ilçesinde bölge halkının önemli geçim kaynaklarından biri olan beyaz patatesin hasadı başladı. Kendine özgü rengi ve yüksek nişasta oranıyla öne çıkan ürün, Karadeniz başta olmak üzere Türkiye’nin farklı şehirlerinde tüketicilerle buluşuyor.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesinin yürüttüğü çalışmaların ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğünce 2016 yılında tescillenen patates, “Başçiftlik beyazı” adını aldı.

500 DÖNÜM ALANDA ÜRETİLİYOR

İlçe genelinde yaklaşık 500 dönüm arazide yetiştirilen patatesin ekimi mayıs ayının ortalarında yapılıyor. Eylül ve ekim aylarında hasat edilen üründe bu yıl dönüm başına yaklaşık 1,5 ton verim elde edilmesi bekleniyor.

TRABZON’A DA GÖNDERİLİYOR

Patates üreticisi Yılmaz Kılınç, ilkbahar aylarında etkili olan aşırı yağışların ekim döneminde bazı zorluklara yol açtığını ancak hasat döneminde elde edilen sonuçların kendilerini memnun ettiğini söyledi.

Başçiftlik beyazının geniş bir pazara sahip olduğunu belirten Kılınç, ürünlerin Karadeniz Bölgesi’nin yanı sıra İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlere de gönderildiğini ifade etti.

Kılınç, “İlkbahardaki aşırı yağışlar sebebiyle sıkıntılar yaşamış olsak da elde ettiğimiz hasat yüzümüzü güldürdü. Başçiftlik beyazının pazar ağı oldukça geniş. Patatesi Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere metropol şehirlere de gönderiyoruz. Patatesleri çevre illerin yanı sıra Samsun, Ordu, Trabzon ve Giresun gibi Karadeniz illerine ve İstanbul ile Ankara gibi büyükşehirlere sevk ediyoruz” dedi.

HAŞLAMALIK, KIZARTMALIK VE KUMPİRLİK OLARAK TERCİH EDİLİYOR

Başçiftlik beyazının kendine özgü beyaz rengi ve yüksek nişasta oranıyla diğer patates türlerinden ayrıldığını belirten Kılınç, ürünün mutfakta farklı alanlarda kullanıldığını kaydetti.

Patatesin yüksek besin değeri ve lezzetiyle tüketicilerden ilgi gördüğünü ifade eden Kılınç, özellikle haşlama, kızartma ve kumpir yapımında tercih edildiğini söyledi.

Kaynak: AA

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!