TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu, kamu kurumlarında görev yapan meslektaşlara yönelik baskılar ve bilim insanlarının kamuoyundaki bilimsel açıklamaları sonrasında yaşanan gelişmelere ilişkin yazılı basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, son günlerde Trabzon’da yaşanan bazı gelişmelerin mesleki bağımsızlık, bilimsel özgürlük ve çalışma barışı açısından ciddi kaygılar doğurduğu belirtildi.
Kurul tarafından yapılan açıklamada, kamu kurumlarında liyakatin göz ardı edildiği savunularak şu ifadelere yer verildi: “Son günlerde Trabzon’da bir kamu kurumunda TMMOB’a bağlı bir meslek odamızın başkanına yönelik yapılan kurum içi baskılar ve bir bilim insanının kamuoyundaki bilimsel açıklamaları çerçevesinde yaşadığı olumsuz gelişmeler, mesleki bağımsızlık, bilimsel özgürlük ve çalışma barışı açısından TMMOB’a bağlı 15 meslek odası içerisinde ciddi kaygılar doğurmuştur. Bu süreçler gösteriyor ki kamu kurumlarında liyakat göz ardı edilmektedir.”
“Kamu kurumlarında görev yapan meslektaşlarımızın, idari tasarruflar ve uygulamalar yoluyla görev yerlerinin değiştirilmesi, yetki ve sorumluluklarının keyfi biçimde sınırlandırılması, yargı kararlarının uygulanmaması, kurum yöneticilerinin çalışma ortamında baskı oluşturacak tutumlar sergilemesi ve tüm bu olumsuz olayların basına yansıması kabul edilemez bir boyuta ulaşmıştır. Meslek odası yöneticisi kimliği taşıyan kamu çalışanlarının hedef alınması, yalnızca bireysel bir sorun değil; aynı zamanda örgütlü mesleki temsiliyete yönelik sistematik bir müdahale niteliği taşımaktadır.”

BİLİMSEL ÖZGÜRLÜK VURGUSU
Açıklamanın devamında, bilim insanlarının akademik çalışmaları ve kamu yararını gözeten değerlendirmelerinin yargıya taşınmasının demokratik toplum düzeniyle bağdaşmadığı ifade edildi. TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Öte yandan, bilim insanlarının yürüttükleri akademik çalışmaların ve kamu yararını gözeten bilimsel değerlendirmelerin yargıya taşınması, bilimsel görüşlerin bu yollarla susturulmak istenmesi ve bilimsel bilginin itibarsızlaştırılması çabaları, demokratik toplum düzeni ile bağdaşmamaktadır. Bilimsel üretim; özgür, bağımsız ve hiçbir baskı altında kalmadan yürütülmesi gereken bir süreçtir. Kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğu taşıyan bilim insanlarının hedef haline getirilmesi, yalnızca akademik çevrelere değil, toplumun bilgiye erişim hakkına da zarar vermektedir.”
Kurul, kamu kurumlarında çalışan meslektaşlara yönelik mobbing, baskı ve yıldırma uygulamalarına karşı olduklarını vurgulayarak, “TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu olarak; kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarımıza yönelik her türlü mobbing, baskı ve yıldırma uygulamasına karşı olduğumuzu, meslek odalarının yöneticilerine yönelik çalıştıkları kamu kurumlarındaki poziyonlarına müdahalelerin kabul edilemez olduğunu, bilim insanlarının özgürce düşüncelerini ifade edebilmelerinin ve bilimsel çalışmalarını kamuoyuyla paylaşabilmelerinin güvence altına alınması gerektiğini, kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

“KAMU YARARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Açıklamanın son bölümünde ise bilimsel gerçeklerin bastırılmasının, mesleki örgütlenmenin zayıflatılmasının ve kamu çalışanlarının baskı altına alınmasının toplumun tamamını olumsuz etkileyeceği ifade edildi. Açıklama şu sözlerle tamamlandı: “Unutulmamalıdır ki; bilimsel gerçeklerin bastırılması, mesleki örgütlenmenin zayıflatılması ve kamu çalışanlarının baskı altına alınması, uzun vadede toplumun bütününü olumsuz etkileyecek sonuçlar doğuracaktır. Sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir bir kent için bilimsel aklın ve mesleki birikimin rehberliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu olarak, meslektaşlarımızın ve bilim insanlarının yanında olmaya, kamu yararını savunmaya ve bu tür uygulamaların karşısında durmaya kararlılıkla devam edeceğimizi kamuoyuna bildiririz.”
Tüm Yorumlar (7)
ünal
3 ay önceyargılanmaktan korkmayın her aklına geleni söyle yalan yanlış sonr ayargılanma
xxx
3 ay öncebaşlığa göre liyakat kabul etmiysunuz,NŞA da oda sıcaklığında eriyorsunuz ama bu ne olacak.bunada mı mehter
Önder
3 ay önceYayınlananların “yalan yanlış” olduğuna nasıl kanaat getirdiniz? Hoca bilimsel bir çalışma tezi yürütmüş, sizde bu tezi çürüten bir araştırmamı yaptınız da yalan yanlış dediniz? Varsa bir çalışmanız paylaşın
Oflu
3 ay önceİsa kaplan Trabzon il tarım müdürlüğüne gelmeden önce bir dünyadan ihraç olmuş hapse girmiş idarecilikten alınmış hepsi de 15 temmuz'dan sonra olmuş demek ki İsa bey'i eleştirenler o gelmeden önce devletin tasarrufuna tepki gösteriyorlar ama bunu isabey üzerinden yapıyorlar.
Oflu
3 ay önceGelelim İsa kaplan'ın Trabzon il tarım ve Orman müdürlüğü'ne katkılarına. Senede 10 milyon kırsal kalkınma desteği bu ile çekilirken İsa kaplan 300 milyon lira kırsal kalkınma desteği Trabzon'a çekti. Köylüye senede 6000 bedava suni tohumlama. Senede iki dokap projesi geçerken senede 9 dokap projesi ve 50 milyon bu ile katkı. Yeni il müdürlüğü binası, şimdi hadi Trabzon'a yıllarını verdiğini iddia ettiğiniz idarecilerin yaptıklarını rakamla söyleyin
Oflu
3 ay önceİsa kaplan gelmeden önce ve 15 temmuz'dan sonra bir il müdürü bir şube müdürü ihraç oldu ve hapse girdi. Bir mühendis ihraç oldu. Bir sürü personel sorguya alındı. Bir il müdür yardımcısı görevden alındı. Trabzon tarımın vaziyeti buydu. Şimdi bunlar devletten isabey üzerinden intikam almaya çalışıyorlar hepsi bu
Oflu
3 ay önceRakamlarla konuşsunlar o Trabzon'a yıllarını verdiği söylenen tipler ne yapmış? İsa bey senede 10 milyon olan kırsal kalkınma desteğini senede 300 milyona çıkarmış söylüyor 5-6 gün suni tohumlamayı bedava yaptırıyor. Senede 2 dokak projesi geçerken senede 9 tane dokak projesi geçiyor ve 30 40 milyon para giriyor Trabzon'a. Yeni il müdürlüğü binası yapıyor. Onlar ne yaptı? Nisa kaplan'ı göndermek isteyen kampanyanın arkasında fetö aklı var.