Sosyal Gündem Resmi İlanlar
Trabzon Haber Yayın tarihi: 07 Eylül 2026 17:09 Güncellenme tarihi: 07 Eylül 2026 17:45

TİSKİ duyurdu! İlçelerde arıtma tesisleri için yeni adım

TİSKİ Genel Müdürü İbrahim Kul, Trabzon’un ilçelerinde yürütülen yağmur suyu, içme suyu, kanalizasyon ve arıtma tesisi çalışmalarına ilişkin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne bilgi verdi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı toplantısında söz alan TİSKİ Genel Müdürü İbrahim Kul, ilçelerde sürdürülen altyapı çalışmalarını değerlendirdi. Kul, özellikle yağmur suyu konusunda belediyelerle birlikte yürütülen çalışmaların önemine dikkat çekerek ilçelerdeki sorunların kalıcı şekilde çözülmesi için iş birliği çağrısında bulundu.

“YAĞMUR SUYU KONUSUNU DİĞER İLÇELERDE DE ÇÖZELİM”

Araklı, Çaykara ve Akçaabat belediyeleriyle geçmiş dönemde yağmur suyu konusunda çalışma yaptıklarını belirten Kul, Araklı’da yapılan çalışmanın önemine dikkat çekti.

Kul, şöyle konuştu:

“Geçmiş dönemde Araklı Belediyesi, Çaykara Belediyesi ve Akçaabat Belediyemizle birlikte yağmur suyu konusunda bir çalışma yaptık. İyi ki de yapmışız. Ömer Bey’in bahsettiği gündem de oradaydı.

Araklı ilçemizde gördük ki yağmur suyu hatlarımız dolmuş. Biz bu çalışmayı yapmasaydık Araklı, iki yıl önce yaşanan sel felaketiyle yine karşı karşıya kalacaktı. Allah’tan bu çalışmayı yapmışız, Başkanım. Öncelikle bunu söylemek istiyorum.

Buradan değerli belediye başkanlarımıza da şunu söylüyorum: Gelin birlikte hareket edelim ve yağmur suyu konusunu diğer ilçelerde de çözelim. Beşikdüzü Belediyemizle zaten çalışmaya başlayacağız. Çalışkan Belediyemizle de başlayacağız. Ancak diğer belediyelerimizle de bu çalışmaları yapalım ki yağmur yağdığında yağmur suyu konusu yavaş yavaş gündemimizden çıksın.”

“SÜRMENE CADDESİ’NDE YAĞMUR SUYU SORUNU ORTADAN KALKACAK”

Araklı Sürmene Caddesi’ndeki yağmur suyu sorununa da değinen Kul, DSİ Genel Müdürlüğü ile yürütülen sürece ilişkin bilgi verdi.

“Araklı Sürmene Caddesi ile alakalı olarak siz de takip ettiniz, Başkanım. DSİ Genel Müdürümüzle görüştünüz. İnşallah Araklı Belediyesi ile ilgili olarak Mehmet Bey’in de bahsettiğini zannediyorum. Beş gün içerisinde yatırım programına alınması ve ihale sürecinin takip edilmesi konusunda çalışacağız. Çalışma yapıldığı zaman Araklı ilçemizin Sürmene Caddesi’ndeki yağmur suyu sorunu da böylece ortadan kalkmış olacak.”

“KALICI ÇÖZÜM ARITMA TESİSİ YAPMAK”

Kul, aşırı ve dengesiz yağışlar nedeniyle bazı bölgelerde içme suyunda bulanıklık sorunu yaşandığını belirterek Çayırbağı ve Düzköy’de yapılması planlanan çalışmaları anlattı.

“Çayırbağı ilçemizde ve bazı bölgelerimizde bu sene aslında su sıkıntısı çekmedik. Ancak aşırı ve dengesiz yağışlar nedeniyle bazı beldelerimizde ve bazı yerlerimizde gerçekten bulanıklık sorunu yaşandı. Çayırbağı beldemizde de geçmişte bu sorun yaşanıyordu.
Başkanımız da söylüyor, Doğanbey’e bir sondaj yaparak kısmen üç mahallenin sorununu çözecek. Ancak Çayırbağı ve Düzköy’ün kalıcı olarak çözümü arıtma tesisi yapmaktır. Bununla ilgili talimatı verdiniz, Başkanım. Biz de yerinde bulduk. Arıtma tesisi yerini de hemen hemen belirledik.
İller Bankası ile birlikte bir esas oluşturduk. İller Bankası da bununla ilgili çalışmalara büyük önem veriyor. Bu konuda çalışmalar son aşamaya geldi, Başkanım. Şekli belli. İnşallah projede şekli ortaya çıktığı zaman bu sorunu da çözeceğiz. Düzköy’ümüzde de aynı sorunla karşı karşıyayız, Başkanım.”

“ARITMA TESİSİNİN PROJESİ HAZIRLANIYOR”

Düzköy’de kanalizasyon ve arıtma tesisi çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Kul, projenin İller Bankası tarafından hazırlandığını söyledi.
“Kanalizasyon konusunda geçmiş yıllarda kanalizasyon yapılmış ancak arıtma tesisi yapılmamış. Arıtma tesisinin projesini İller Bankası yaptı. Muhtemelen beş-altı ay içerisinde arıtma tesisinin projesi de yapılacak.”

“ABONE BAĞLANTILARINA YAKIN ZAMANDA BAŞLAYACAĞIZ”

Çayırbağı’ndaki içme suyu hattına da değinen Kul, abone bağlantıları için ihale sürecinin tamamlandığını belirtti.

“Bunun yanında içme suyu ile alakalı olarak geçmiş yıllarda Çayırbağı ilçemizde yapılmış eski ve yeni bir hattımız var ancak devreye alamadık. Bununla ilgili abone bağlantılarının ihalesini yaptık. Müteahhit firma ile sözleşmemizi yaptık. Başkanım, yakın zamanda bu abone bağlantılarına başlayacak.”

“MAÇKA’NIN ALTYAPI KONUSUNU EPEY BİR ŞEKİLDE ÇÖZDÜK”

Maçka’da yapılan altyapı çalışmalarına da değinen Kul, ilçede kanalizasyonun yanı sıra farklı altyapı sorunlarının da ele alındığını söyledi.

“Maçka ilçemizin kanalizasyonunu Allah’a şükür güzel bir şekilde yaptık. Aslında Maçka’da sadece kanalizasyonu çözmedik, Başkanım. Telefonundan tutun, aksına kadar, kendi altyapımızdaki içme suyundan yağmur suyuna kadar Maçka’nın altyapı konusunu epey bir şekilde çözdük.

Reşadiye Caddesi’nin içme suyu konusunda da talimatınız üzerine, Başkanım, ihalesini bu temmuz ayında yaptık. Arıtma tesisi konusunda da bu hafta muhtemelen ihale günümüzde ihaleye göndeririz. Cidden tarih alırız diye düşünüyorum, Başkanım.”

“İLLER BANKASI ONAYI BEKLENİYOR”

Araklı ve Şambacı’daki arıtma tesisleriyle ilgili sürece de değinen Kul, projelerin ihale edildiğini ancak İller Bankası onayının beklendiğini ifade etti.

“Araklı tesisini de kendimiz yapıyoruz. Araklı tesisi sadece Maçka değil, Şambacı’da da arıtma tesisinin ihalesini aynı zamanda yaptık. Ancak şöyle sorunlarımız oluyor: Burada İller Bankası onayı gerekiyor. Onay sürecinde İller Bankası’nın da yaklaşık altı aylık bir süresi olduğunu söyleyebilirim.

Bu altyapı içerisinde muhtemelen onayı yapılacak. Zemin iyileştirmesini de sunduk. Sadece statik kaldı. Statik projesinin hesabını yaptıktan sonra maliyetimizi verecek. Ondan sonra, Başkanım, burada İller Bankası’nda niye yapıyoruz? Su gelebilir diye. Daha sonra muhtemelen kaynağını sizin tayininizde bulup su da basılacak.

Araklı’nın yeri, Başkanım, tünelin karşı tarafında bir alan var. Karayollarının, Büyükşehirimizin almış olduğu alanın orada bunu yapacağız, Başkanım.”

“ÇAYKARA VE ÇAYBAĞ İÇİN DE PROJE İHALESİNİ YAPTIK”

Kul, Çaykara ve diğer ilçelerdeki arıtma tesisi projelerine ilişkin de meclisi bilgilendirdi.

“Bunun yanında şunu da söyleyeyim, Başkanım. Zamanı gelmişken Çaykara’nın Ayvadın’da arıtma tesisinin proje ihalesini yaptık. Onlar da devam ediyor.

Aynı şekilde Çaybağ ve Akçakale’nin de proje ihalesini yaptık. Bunu da Meclisimizin bilgisine sunayım, Başkanım.”

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!