Sosyal Gündem Resmi İlanlar
Trabzon Haber Yayın tarihi: 14 Temmuz 2026 17:21

Milli Birlik ve Demokrasi Günü’nün 10. yıl dönümünde, KTÜ’de ”İrade Bizim, Zafer Bizim!” Konferansı düzenlendi

Karadeniz Teknik Üniversitesi, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün 10. yıl dönümü dolayısıyla "İrade Bizim, Zafer Bizim!" konferansına ev sahipliği yaptı. Programda Müstafi Tümamiral Prof. Dr. Cihat Yaycı konuşmacı olarak yer aldı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 10. yıl dönümü kapsamında "İrade Bizim, Zafer Bizim!" konulu anma programı düzenledi. Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde 14 Temmuz 2026 tarihinde gerçekleştirilen programa, Müstafi Tümamiral Prof. Dr. Cihat Yaycı konuşmacı olarak katıldı.

Program saygı duruşu ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı

Milletin demokrasi mücadelesini anmak, şehitleri rahmetle yâd etmek ve gazileri onurlandırmak amacıyla düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Ardından Hanife Hatun Camii Müezzin Kayyımı Bekir Yıldız tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi. Katılımcılar daha sonra "Kara Gece, Şanlı Direniş" temalı video gösterimini izledi.

Protokol üyeleri katıldı

Programa Trabzon Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Kestioğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yüksel Gülay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Fatma Demirel, şehit ve gazi derneklerinin temsilcileri, basın mensupları ile akademik ve idari personel katıldı.

Programın açılış konuşmasını Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı yaptı.

Rektör Çuvalcı'dan 15 Temmuz mesajı

Konuşmasında 15 Temmuz'un önemine değinen Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “Bundan tam 10 yıl önce 15 Temmuz gecesi, kadim bir geçmişe sahip devletimizin birliğine ve bütünlüğüne, milletimizin geleceğine, demokrasimize ve Cumhuriyetimize karşı hain bir darbe girişiminde bulunulmuş ancak köklü tarihi boyunca düşmana boyun eğmeyen Türk Milleti, tek bilek ve tek yürek olarak yürüttüğü destansı mücadele ile darbecilere göz açtırmamış ve Malazgirt’te, Çanakkale Zaferi’nde, Kurtuluş Savaşı’nda ve Kıbrıs’ta yaptığı gibi düşmana karşı asla diz çökmeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir. 15 Temmuz gecesi, bin yıllık topraklarımızı, kanlarıyla ve canlarıyla koruyan şanlı halkımız, devletimizin ve milletimizin birlik ve beraberliğine uzanan hain elleri kırmış, Türk Milleti’nin kadim tarihi boyunca süregelen istiklal ve istikbal mücadelesinin kutlu zaferlerinden birini, daha dünya tarihinin sayfalarına not düşmüştür… Bugün, burada toplanmamıza vesile olan ve 10. yıl dönümünü idrak ettiğimiz 15 Temmuz Zaferi’nin; milli hafızamıza güçlü bir biçimde kazındığını ve demokrasi nöbetimizi, geleceğimizin teminatı genç nesillerimize aktarmamıza vesile olduğunu belirtiyor, Demokrasi ve Milli Birlik Günümüzü tebrik ediyorum. Bu duygu ve düşünceler ile 15 Temmuz’da ve terörle mücadele operasyonlarımız kapsamında hayatını kaybeden tüm şehitlerimize, Allah’tan rahmet; şehitlerimizin hayatta olan yakınlarına sabır ve metanet; gazilerimize de sağlık ve afiyetler diliyorum. Aziz milletimizin, bir daha böyle bir tecrübeye maruz kalmaması temennisiyle sizleri, sevgi ve saygıyla selamlıyorum…” ifadelerine yer verdi.

Şiir dinletisi ve konferans gerçekleştirildi

Protokol konuşmalarının ardından Dursun Ali Erzincanlı'nın seslendirdiği "30 Kuş" isimli şiir dinletisi katılımcılarla buluştu.

Daha sonra Müstafi Tümamiral Prof. Dr. Cihat Yaycı, "Hain Darbe Girişimin 10. Yılında, İrade Bizim, Zafer Bizim!" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Cihat Yaycı yaşadığı süreci anlattı

15 Temmuz gecesinde yaşadığı deneyimleri paylaşan Prof. Dr. Cihat Yaycı, sunumunda FETÖ'nün yapılanması, darbe girişimi, devlet içerisindeki örgütlenme süreci, istihbarat yapısı ve yurt dışındaki faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yaycı, “Cumhurbaşkanımızın liderliği, milletimizin kahramanlığı ve fedakârlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Polis Teşkilatı içerisindeki vatanperverler olmasaydı bugün, biz de burada olmazdık. Bugün, bizim durumumuz Suriye, Irak, İran gibi olurdu ve İsrail’in istediği gibi yönetilirdik. O yüzden Allah, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, Türk Milleti’ni ilelebet korusun, kollasın, var etsin. Allah, ordumuzu daima muzaffer eylesin. Leventlerimizin, Mehmetçiklerimizin, güvenlik güçlerimizin ve istihbarat mensuplarımızın da ayağına taş değdirmesin.” sözlerine yer verdi.

Program teşekkür belgesiyle sona erdi

Konferansın ardından Prof. Dr. Cihat Yaycı’ya, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı tarafından teşekkür belgesi ve hediye takdim edildi. Program, hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.

Kaynak: Karadeniz Teknik Üniversitesi

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!