Sosyal Gündem Resmi İlanlar
Trabzon Haber Yayın tarihi: 21 Temmuz 2026 09:46

KTÜ'den kene uyarısı! Trabzon'da vakalarda son durum

Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, Doğu Karadeniz'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının önceki yıllara göre azaldığını belirterek, Trabzon'daki vakaların tamamının Gümüşhane ve Bayburt bağlantılı olduğunu söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, bu yaz bölgede yaklaşık 25-26 KKKA vakasının görüldüğünü belirtti.

Yılmaz, 2008-2010 yıllarında bölgede 60-70 vaka görüldüğünü hatırlatarak, alınan önlemler ve vatandaşların bilinçlenmesi sayesinde vaka sayılarında önemli düşüş yaşandığını ifade etti.

HASTALARIN ÇOĞU KELKİT VE ŞİRAN'DAN

Bu yıl görülen vakaların büyük bölümünün Gümüşhane'nin Kelkit ve Şiran ilçelerinden geldiğini belirten Yılmaz, Artvin, Bayburt, Şebinkarahisar ve Amasya'dan da hastaların tedavi edildiğini söyledi.

Bazı hastaların yoğun bakımda takip edildiğini aktaran Yılmaz, ağır seyreden vakalar olmasına rağmen genel tablonun önceki yıllara göre daha olumlu olduğunu kaydetti.

"TRABZON'DA KKKA TAŞIYAN KENE BULUNMUYOR"

Trabzon'da KKKA taşıyan kenelerin bulunmadığını vurgulayan Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, kentte tedavi edilen hastaların tamamının Gümüşhane ve Bayburt tarafıyla bağlantılı olduğunu belirtti.

UZMANDAN KENEYE KARŞI ÖNEMLİ UYARILAR

Riskli bölgelere gidecek vatandaşlara uyarılarda bulunan Yılmaz, pantolon paçalarının çorap içine sokulmasını ve dönüşte tüm vücudun kene açısından kontrol edilmesini önerdi.

Üzerinde kene tespit eden kişilerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini ifade eden Yılmaz, ateş, halsizlik ve kırgınlık gibi belirtilerin görülmesi halinde de zaman kaybetmeden hastaneye gidilmesi gerektiğini söyledi.

AĞUSTOSTA VAKALARIN AZALMASI BEKLENİYOR

KKKA vakalarının bölgede en yoğun olarak 15 Haziran-15 Temmuz döneminde görüldüğünü belirten Yılmaz, ağustos ayıyla birlikte vaka sayılarının tek tük görülmeye başlayacağını öngördüklerini ifade etti.

Yılmaz, hastalığa karşı etkili bir antiviral ilaç bulunmadığını hatırlatarak, en önemli korunma yönteminin kişisel tedbirler ve erken sağlık başvurusu olduğunun altını çizdi.

Kaynak: İHA

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!