Karadeniz’de tsunami tehlikesi mi var? Tedirgin eden açıklamalar devam ediyor.

Samsun’da Karadeniz’de meydana gelen deprem sonrası, yer bilimcilerin dikkati bu bölgeye odaklandı.

Karadeniz’de tsunami tehlikesi mi var? Tedirgin eden açıklamalar devam ediyor.

Karadeniz bölgesinde yaşanan 4.5 büyüklüğündeki depremin ardından, yer bilimcilerin bu bölgeye yönelik endişeleri artıyor. Samsun ve çevresinde hissedilen depremin, Karadeniz'in güney kıyılarında ve Orta Karadeniz sırtında bulunan kırıklar üzerinde meydana geldiği belirtildi.

Yer Bilimci Baturhan Öğüt'ün açıklamalarına göre, Karadeniz'deki kırıkların toplam uzunluğu yaklaşık 1.200 kilometreye ulaşıyor ve bu kırıklar yılda 1.0mm kayma hızına sahip. Özellikle Bartın'da 1968 yılında meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem ve Batı Karadeniz'de olası 7.5 büyüklüğünde bir deprem, Karadeniz kıyılarını doğrudan tsunaminin tehdidi altında bırakıyor. Öğüt, Karadeniz'in tarih boyunca 22 farklı tsunami olayına ev sahipliği yaptığını ve kıyı şeritlerinin bu tehlike ile karşı karşıya olduğunu vurguluyor.

2007-8 yıllarında Bulgaristan açıklarında yaşanan ve kıyı şeridinde büyük yıkıma yol açan tsunami örneği, bölgenin ne kadar büyük bir risk altında olduğunun altını çizerken, yer bilimciler Karadeniz bölgesinde yaşayanları ve ilgili mercileri olası bir tsunami konusunda uyarıyor.

Karadeniz'de deprem ve tsunami riskine dair yapılan bu açıklamalar, bölgede yaşayan insanları ve yetkilileri harekete geçmeye ve gerekli önlemleri almaya çağırıyor. Bilim insanları, bölgedeki kırıkların ve geçmişte yaşanan olayların, olası riskler konusunda ciddi uyarılar içerdiğini belirtiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler