Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan ve Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) Başkanı Hasan Osman Sabır, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan’ı ziyaret etti. Görüşmede, kentte fındık üretimini tehdit eden Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği (Anoplophora chinensis) ile mücadele çalışmaları ele alındı.
ZARARLININ YAYILIMI DEĞERLENDİRİLDİ
Trabzon’da ilk kez 2017 yılında Maçka ilçesine bağlı Esiroğlu Mahallesi’nde görülen ve halk arasında "Drakula Böceği" olarak bilinen istilacı zararlının mevcut durumu görüşüldü.
Başta fındık olmak üzere elma, armut ve narenciye gibi birçok meyve ağacına zarar veren böceğin oluşturduğu riskler değerlendirildi.
4 BİN 100 DEKARLIK ALANDA MÜCADELE YAPILDI
Ağaçların odun dokusunda galeriler açarak beslenen zararlının, dalların kurumasına ve ağaçların tamamen yok olmasına neden olabildiği belirtildi.
Zararlının yayılımını önlemek amacıyla daha önce yaklaşık 4 bin 100 dekar fındık alanında bulaşık ve kuruyan ağaçların köklerinden sökülerek imha edildiği kaydedildi.
RİSKLİ BÖLGELERDE İLAÇLAMA SÜRECEK
Ziyarette Eyyüp Ergan ve Hasan Osman Sabır, zararlının yeniden yayılım göstermemesi için mücadele çalışmalarının önemine dikkat çekti.
Başkan Ergan ve Sabır, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da riskli bölgelerde ilaçlama çalışmalarının devam ettirilmesi gerektiğini belirterek, İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan ile yürütülecek çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulundu.
