Ali Babacan'dan fındık ve demiryolu sorularına cevap

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Haber61'e konuşarak demiryolu projesi ve fındık üreticisinin yaşadığı sorunlarla ilgili sorulara yanıt verdi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Trabzon programı sırasında Haber61’e özel açıklamalarda bulundu.

Babacan Trabzon’a 6 ay sonra yeniden geldiğini belirterek “Daha önce Ortahisar ve Akçaabat kongrelerini yaptık. Önümüzdeki 1 ay içinde 2-3 ilçede daha kongrelerimiz olacak. Trabzon’daki çalışmalar hızlanmış bir şekilde devam ediyor. Coşkuyla bugünkü kongremizi tamamladık. Arkadaşlarımız burada dertleri sorunları dinleyecekler Deva Partisinin hazırlıklarını planlarını aktaracaklar.” dedi.

FINDIK FİYATLARI

Yerel sorunlarla ilgili sorulara yanıt veren Babacan, fındık fiyatı konusunda üreticinin yaşadığı sorunların tarım politikalarıyla ilgili olduğunu anlatarak “Türkiye’de tarım politikalarıyla ilgili ciddi sıkıntılar var. Çiftçiler hayatlarının en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Artık ürününün karşılığını alamayan çiftçiler üretmemeye başlayacak bu büyük bir risk. Maliyetle çok yükseldi ama satış fiyatına yansıtılamıyor. Vatandaşın alım gücü yok. Ekonomik dengeler tamamen bozulmuş durumda. Mazot, gübre, ilaç herşey dövize bağlı. Kullandığı traktörün fiyatı da onunla artıyor. Genel ekonomik dengeleri bozulunca bundan en çok çiftçiler etkileniyor. Fındık üreticileri de bu sıkıntıyı yaşıyor. Fındık piyasasındaki hareketleri de sağlıklı görmüyoruz. TMO’nun piyasaya girmesi, piyasaya girdiği fiyattan piyasayı oluşturamaması önemli bir zafiyet. Devletin bu işlerle ilgili tutumu çok önemli. Ya hiç karışmaz serbest piyasa der, ya da şu kadar destek veriyorum gerisi serbest der, ya da kolları sıvar ciddi şekilde işin içine girer. Şuan hiçbiri yapılmıyor, arada derede bir durum var.” İfadelerini kullandı.

ali babacan

DEMİRYOLU PROJESİNİN KAYDIRILMASI

Yıllardır Trabzon’a yapılamayan ve son olarak projesi değiştirilen demiryolu projesi ile ilgili soruya yanıt veren Babacan “Devletin altyapı yatırımları ile ilgili öncelikleri herhangi bir kritere dayanmıyor. Tamamen 1 kişinin önüne gelen konulara attığı imzalarla yürüyor. Eğer o kişi ikna olursa oluyor ikna olmazsa oluyor. Ya da projelerle ilgili lobiler oluşuyor. Siyasi ya da menfaat için projesi olanlar bastırıp istediğini alıyor. Devletin hamlelerin objektif olarak yapılması gerekir. Öyle projeler var ki özellikle uzun sürüyor. Üzerine maliyet üzerine maliyet ekleniyor. Proje küçük başlıyor eklene eklene büyüyor. Eklenen kısımlar için ihale yapılmıyor. Hem ülkenin altyapı yatırımları gecikiyor hem de maliyet yükseliyor. Bunların hepsinin çözümü var. Satın alma mevzuatının ihale mevzuatının değişmesi çok kolay. Çok da örnekler var. Avrupa birliği mesela 28 ülkede uyguladığı bir ortak mevzuat var. Test edilmiş özel menfaatlerin üzerine geçen bir sistem kuralım diyoruz. Görevdeyken de çok istemiştim olmamıştı. Yetkiyi aldığımızda hepsini yapacağız.” şeklinde konuştu.

Devlet yönetiminde 3 önemli şartın olduğunu anlatan Ali Babacan “Hangi konu olursa olsun devlet yönetiyorsanız bir göreve işinin ehli olanı getireceksiniz. Görevlendirmeler ehliyet ve liyakat şartıyla olacak. İkinci şart mutlaka istişare ve ortak akıl. 3. sü ise planlı olacaksınız. 20 ayrı alanda eylem planımız var. Çok ciddi bir hazırlık içerisindeyiz. “ dedi.

TRABZON ÖZEL BİR YER
Son olarak Trabzon’un kendisi için oldukça özel olduğunu dile getiren Babacan “Trabzon kalbimizde özel yeri olan bir yer. Siyaset öncesi çok gelirdim ailece. Siyaset ve Bakanlık döneminde uzak kaldım. DEVA Partisi’nin kurulmasıyla birlikte çocukluğumdan beri gelip gittiğin Trabzon’a daha sık geleceğim. “ ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber