Trabzon'da CHP İl Danışma Kurulu toplantısında anayasa eleştirisi

Trabzon'da CHP 2017'nin ilk danışma kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya yeni anayasa taslağı ile terör konusu damgasını vurdu.

Trabzon'da CHP İl Danışma Kurulu toplantısında anayasa eleştirisi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 2017 yılının ilk Trabzon İl Başkanlığı Danışma Kurulu Toplantısı yapıldı. Toplantıda terörle mücadele ve FETÖ gündeme gelirken, yeni anayasa taslağının içeriği konusunda AK Parti ve anayasa taslağına destek veren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ağır şekilde eleştirildi. 


Trabzon'da düzenlenen toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Ordu Milletvekili Seyit Torun, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, CHP Parti Meclisi üyesi İdris Yıldız, Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez, sendika ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan CHP Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör Başkanlık sistemi referandum çalışmaları için pazartesi tüm örgüt olarak sahada olacaklarını söyledi.


Trabzon'da CHP İl Danışma Kurulu toplantısında anayasa eleştirisi
TERÖR ÖRGÜTLERİNİ ÜLKENİN BAŞINA BELA ETTİLER

2002 yılında AKP iktidara geldiğinden terör neredeyse sıfır noktasındaydı diyen CHP'li Güngör, "O günlerde PKK terörü vardı. Bugün PKK, PYD,  KCK DAEŞ, FETÖ terör örgütleri türedi büyüdü ve çoğaldı. PKK terör örgütü ile çözüm süreci denendi. Habur'da, Oslo'da, Kandil'de, İmralı'da, Dolmabahçe'de PKK terör örgütüyle her türlü görüşme yaptılar ve görüşen, 'Şerefsizdir' dediler ve ülkeyi bu noktaya getirdiler. Gelelim İŞİD'e.  Elleriyle yeşerttiler, büyüttüler, hem Ortadoğu'ya hem ülkemize bela ettiler." diye konuştu. 

FETÖ KANKALARIYDI

Turgay Güngör, AK Partililerin FETÖ ile ilişkisini iddia ederek, "FETÖ kankaları. Devleti bu ılımlı ve İslam yanlısı hoşgörülü tanımladıkları cemaate önce işgal ettirdiler, sonra, 'Ne istedikler de vermedik' dediler devleti paylaşımları ve menfaatleri bozulunca Cemaat oldu FETÖ. Sonra malum hep birlikte 15 Temmuz kalkışmasını hep birlikte yaşadık. Halkımız bir araya geldi, Atatürkçülerin dik duruşu ile bu darbe girişimi bertteraf etmeye çalıştık. Ancak artçı sarsıntıları hala devam ediyor. Daha sonra Cumhurbaşkanı çıktı dedi ki, 'Beni Allah'ım ve halkım affetsin' seni Allah'ım affeder mi bilemem ama seni bu Türk halkı asla affetmeyecek, bunun bedelini Nisan'da yapılacak referandumda ödeyeceksin." dedi. 

ULUSAL TERÖR POLİTİKASI ŞART

"Terör bir insanlık suçudur" diyen Başkan Güngör, "Terör kimden gelirse gelsin kesinlikle karşısındayız. Ülkemizde Recep Tayip Erdoğan ile onların yanında kurmaylarının dışında  hiç kimsenin can güvenliği yoktur. Terörle ile ilgili ciddi bir istihbarat sorunu vardır. Teröre karşı tüm siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla oluşturulmuş bir ulusal terör politikasına ihtiyaç vardır. Sonuç olarak bugün içinde bulunan terörün  tek sorumlusu ülkeyi 15 yıldır yöneten siyasi iktidardır ve onu yöneten Recep Tayyip Erdoğan'dır." ifadelerini kullandı. 

TAPUYU VERECEK MİYİZ VERMİYECEK MİYİZ?

Güngör, Anayasa Değişiklik Teklifi tasarısı ve Başkanlık sistemi ile ilgili şu şekilde değerlendirmelerde bulundu: "Ülkeyi 15 yıldır yöneten siyasi iktidar ne istedi de yapamadı. Hangi konuda yasal engelle karşılaştı. Buna rağmen anayasa değişikliği talebi niçin geldi. Bunların açıklanması gerekmiyor mu? Nisan'da referandum yapılacaktır. Referandumda  Cumhurbaşkanı seçmiyoruz, başbakan seçmiyoruz, belediye başkanlarını da seçmiyoruz. Ülkeyi kimin yöneteceğini de tespit etmiyoruz. Ülkeyi yönetenler 2019'a kadar işlerine devam edecekler. Ülkenin tapusunu bir siyasi genel başkanına verecek miyiz, vermeyecek miyiz? Bunu oylayacağız." 

MİLLETİN TAPUSU TEK KİŞİYE TESLİM EDİLEMEZ

"Bu anayasa değişikliği ile 94 yıllık geçmişimizi yok sayarak, geleceğimizi ipotek altına almak istiyorlar" diyen Güngör, sözlerine şöyle devam etti: "Parlamenter demokratik sistemimizi ortadan kaldırmak istiyorlar. Yasama, yürütme, yargıyı tek kişinin emir komutasına vermek istiyorlar. Kısaca devletimizin tapusunu ele almak istiyorlar. Halkımız yapılacak referandumda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bile kullanmadığı bu ve bunun gibi bir çok yetkiyi asla asla tek kişiye vermeyecektir. Biz diyoruz ki, devletin tapusu milletin elindedir. Onun için bu tapuyu milletin temsilcilerinden başka tek başına kullanmak üzere hiç kimseye bu yetkiyi vermeyeceğiz. Bu nedenle Anayasa Değişikliği'ne kökten hayır diyoruz" dedi. Ülkede ekonominin iyi gitmediğini, işsizliğin hat safhada ve gelir dağılımında büyük adaletsizlik olduğunu söyleyen Turgay Güngör, 2002 yılında AKP iktidara geldiğinde  nüfusun yüzde 1'i gayri safi milli hasıladan yüzde 38 pay alırken, 2016 yılı sonu itibari ile yüzde 1'i yüzde 65 pay almaktadır. Yani bu demektedir ki gelir dağılımında çok ciddi bir adaletsizlik var. Nüfusun yüzde 25'i ise açlık sınırındadır."

PROJELER AĞIR AKSAK GİDİYOR

Trabzon'da 8 yıldır yerel yönetimi AK Partinin yönettiğini söyleyen Turgay Güngör, "8 yıl önce 61 plakadan esinlenerek, 61 projeli bir sunum yaptılar. Dediler ki, 'Biz bu 61 projeyi gerçekleştireceğiz' Bu 61 projenin içinde Meydan Parkı'nda yapılan tuvalette var. Bazı projeler var ama asla el atılmayan projeler var. Trabzon için Demiryolu ve hızlı tren projesi, Havalimanı 2. pist projesi, 2. Devlet Üniversitesi Projesi, Bunlar 2. Devlet üniversitesi derken Karadeniz Teknik Üniversitesi'ni ortadan ikiye ayırarak 2. üniversite yapmak projeleri var, bunu asla kabul etmiyoruz. Böyle aldatmaca olamaz. 600 yataklı şehir hastanesi, Boztepe Teleferik Projesi,  CHP'li eski belediye Başkanı Seyit Torun Ordu Boztepe'ye teleferik yaptı ama bizim Boztepe yetim kaldı. Sürmene Tersanesi'nde 5 bin kişiye iş verecektik, tersaneyi bitirecektik hala duruyor. Kanuni Bulvarı ağır aksak ilerliyor ne zaman bitecek bilinmiyor. Güney Çevre Yolu sözü verildi bu yolla henüz proje çalışmaları yapılmadı. Sahil Yolu'nda 3-5 tane kavşak düzenlemesi yapıldı ama Sahil Yolu'nu sağlıklı işler duruma getiremediler. Hala denize kanalisazyon atıkları akıyor hiçbir çalışma yapılmıyor."


Trabzon'da CHP İl Danışma Kurulu toplantısında anayasa eleştirisi

EGEMENLİĞİ SARAYA BİR DAHA VERMEYİZ


CHP Genel Başkan Yardımcısı Ordu Milletvekili Seyit Torun ise, Kurtuluş Savaşı'nda Saray'dan alınan egemenliği geri vermeyeceklerini belirterek, "Bu ülke bir ümmetten bir devlet ortaya çıkardı. Ve rejimini Demokratik Cumhuriyet olarak belirledi ve bunu da devam ettirecek. Asıl amacımız demokrasiyi güçlendirmek yaşatmak olmalı yoksa saraydan aldığımız egemenliği tekrar saraya verme gibi bir dururu mumuz söz konusu değil. Bizim amacımız demokratik parlamenter sistem. Bunu asla bozdurmayacağız. Nasıl bu ülkenin kurucu partisiysek kurtarıcı partisi de olmalıyız. Tarihi sorumluluğumuz var. Ya tarihe geçeceğiz yada bedelini ödeyeceğiz. Ben ülke insanına güveniyorum ve inanıyorum. Referandumda hayır çıkacak" dedi. 

"Türkiye'de yaşanılan bunca sorun varken Sayın Bahçeli, hiç gündemde değilken tuttu 'fiili durumu, hukuki duruma döndürmek lazım.' gibi bir ifade kullanarak süreci başlattı. 7 Haziran'dan sonra baktı ki Sayın Cumhurbaşkanı bu olmayacak, bu rüyasını ertelemişti. Çok da gündemde tutmuyordu ama Sayın Bahçeli bir anda Türkiye gündemine bu başkanlığı oturttu. Onların bir tek düşünceleri var, bir kişinin iktidarını devam ettirmek, bir kişiye bütün yetkileri vermek." diye devam eden Seyit Torun şu şekilder sözlerini sürdürdü: "1982 Anayasası hak ve özgürlüklerimizi ortadan kaldıran, bugünkü demokrasi ortamında bize yeterli olmayan bir anayasaydı ve değiştirilmesi şiddetle gerekiyordu ama biz dedik ki, gelin bunu bütün toplumun ihtiyaçlarını içine katarak, ortak akılla, uzlaşıyla yapalım ama onlar gene bir ısmarlama anayasa yaptılar ve bugün dayatıyorlar. Bunu hep birlikte reddedeceğiz arkadaşlar çünkü bu bizi ayrıştıran, bölen ve bizim için bugüne kadar oluşmuş en büyük tehdit ve tehlikedir. Bunu ortadan kaldırmak zorundayız."

Anayasa değişikliğinin hiçbir bakımdan uygulanabilirliği olmadığını ileri süren Torun, "Bu anayasa değişikliği tek adam rejimidir, başka bir şey değildir. Tek bir kişiye yetki ve sorumluluk verilmesidir. Bütün gücün, erklerin tek elde toplanmasıdır. Biz yıllardır neyin mücadelesini veriyoruz? Bu kadar emek, çaba, gözyaşı, acı boşuna mı çekildi? Onun için asla ve asla bu anayasa değişikliğine geçit vermeyeceğiz ve hep beraber buna 'hayır' diyeceğiz." diye konuştu.





TRABZON'DAN BİR TEK VATAN HAİNİ ÇIKMAZ

Trabzon'dan her türlü siyasi düşünce çıkar ama asla vatan haini çıkmaz diyen CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ise, "Biz geçmişte İki konuda hata yaptık geçmişte. Biz zannettik ki, Cumhuriyet muhalefetle korunur. Olmaz, iktidarla koruyabiliriz. Bizi onlardan ayıran bir şey daha var. Biz birbirimizin gözüne parmak sokuyoruz. Onlar pis parmaklarını yalıyorlar. CHP'liler parlamentoda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün milletvekilleridir. Hedefleri Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyeti tarihe gömmektir. Biz bunun farkındayız tehlikenin farkındayız. Halka onun anlatacağız dilde anlatacağız. Ben 15 Temmuz akşamı TBMM'ye giden vekilimdir. 12 saat bomba yedim. Ben parlamentoya Recep Tayyip Erdoğan'ı savunmaya gitmedim. Ben oraya Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün savunmaya gittim. O yüzden bizi kimse PYD ile PKK ve FETÖ ile yan yana koymaya kalkmasın. Ankara Baro Başkanı'na Anayasa'ya hayır metnini TBMM önünde açıklama okutmadılar ama bu iktidar Diyarbakır Meydanı'nda bölücü terörist başı Öcalan'ın mektubunu okuttu. Bunları yaptılar. Onun için mahcubiyet içinde olmayacağız, yolumuz izimiz bellidir." diye konuştu. 



ÖCALAN PROJESİ

Başkanlık sisteminin bölücü terör örgütü Abdullah Öcalan'ın projesi olduğunu söyleyen CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Öcalan'ın Oslo görüşmelerinin bulunduğu kitabı göstererek, Anayasa Değişikliği Teklifi'nin 21 Madde olduğunu ve ülkeyi federatif devlete götürecek maddeleri söylediğimizde bir anda değişiklik 18 maddeye düştüğünü anlattı. Yeni anayasa metninde federatif yönetime ve bölünmeye götürecek maddelerin olduğunu da dikkat çeken Pekşen, "Bu Öcalan'ın kitabı, bize söz verdiler diyor. Herhangi biri biz böyle bir söz vermedik diyebildi mi? Bizim böyle bir tahhüdümuz var dediler mi? Apar topar 3 tane anayasa teklifini geri çektiler. ''Ya Öcalan kazanacak yada Cumhuriyet kazanacak. Durum hiç hoş değildir. Anayasanın içerisinde o kadar can alıcı o kadar dehşet düzenlemeler var ki! Cumhurbaşkanı yardımcısı atanıyor. Niye milli iradeye güvenmiyorsun. 18 yaşında birini Cumhurbaşkanı yardımcısı atıyorsun. Canı ne istiyorsa yapabiliyor. Var mı milli iradenin kararı yok. o Cumhurbaşkanı yardımcısı genel kurmayı çağırdı geç esas duruşa ne yapacak geçecek. Utanç verici.'' şeklinde ifade etti. 


Trabzon'da CHP İl Danışma Kurulu toplantısında anayasa eleştirisi
Trabzon'da CHP İl Danışma Kurulu toplantısında anayasa eleştirisi






 





 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber