Macaristan Büyükelçisi Haber61’e açıkladı! “Trabzon’da ilkbaharda başlıyoruz”

Macaristan Türkiye Büyükelçisi Viktor Matis ve Macaristan Trabzon fahri konsolosu Haber61’e açıklamalarda bulundu.

Macaristan Trabzon Fahri Konsolosu Umur Durbakayım’ın atanması ve Macaristan Trabzon Fahri Konsolosluğu’nun açılışı gerçekleştirildi.

Düzenlenen törene Macaristan Türkiye Büyükelçisi Viktor Matis, Macaristan Trabzon Fahri Konsolosu Umut Durbakayım, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Adanur, Trabzon Vali Vekili Bünyamin Yıldız ve davetliler katıldı.

İki ülke marşlarının okunması ve konuşmaların yapıldığı törende Büyükelçi Viktor Matis, Fahri Konsolos Durbakayım’a atanma mührünü verdi. Daha sonra ise Macaristan Trabzon Fahri konsolosluğu açılışı gerçekleştirildi.

Tören öncesinde Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis ve Fahri konsolos Umut Durbakayım haber61’e açıklamalarda bulundu.

Macaristan Büyükelçisi Haber61’e açıkladı! “Trabzon’da ilkbaharda başlıyoruz”

TÜRKİYE VE MACARİSTAN’IN KARDEŞLİK İLİŞKİSİ VAR

Macaristan Trabzon Fahri Konsolosu Umut Durbakayım, Türkiye ve Macaristan’ın dostluktan öte kardeşlik ilişkisi olduğunu ve bu ilişkinin temel taşlarından birisinin ise Sultan Süleyman Han olduğunu belirterek, “Türkiye ve Macaristan tarih ve kültürel anlamda birçok ortak değere sahip, dostluk ilişkileri çok kuvvetli olan iki ülkedir. Hatta bu ilişki dostluktan öte kardeşlik seviyesinde olup her geçen gün güçlenerek artmaktadır. Doğu Karadeniz’de Trabzon, Rize Giresun, Bayburt, Gümüşhane ve Artvin’den sorumlu olan Fahri konsolosluğumuzun merkezi Trabzon ilimizin özellikle Macaristan’la geçmiş tarihimize dayalı köklü bağları vardır. Muhteşem tarihimizin güçlü sultanlarından Sultan Süleyman Han Trabzon doğumlu olup Macaristan’ın Zigetvar topraklarında 1566 yılında hayatını kaybetmiştir. Dolayısıyla cihan padişahımız Sultan Süleyman Han iki ülke arasındaki birlik beraberliğin Temel taşlarından birini oluşturmaktadır. 1998 yılında Trabzon ve Zigetvar kardeş şehir ilan edilmiş olup her yıl iki şehir arasında birçok aktivite, organizasyon ve kültürel faaliyetler düzenlenmektedir. Bugün açılışını yaptığımız Fahri Konsolosluğumuz Trabzon’dan Macaristan’a açılan yeni bir kapı. Bu kapının ardında büyük bir Macaristan coğrafyası ve onun da ardında 27 Avrupa Birliği ülkesi daha var. Her birinin sunduğu imkan ve fırsatları İnşallah Önümüzdeki günlerde Sanayi ve Ticaret Odamızla, rektörlerimizle, iş insanlarımız, öğrencilerimiz ve tabi ki Başka Ekselansları Büyükelçi Sayın Viktor Matis’in de katkılarıyla daha da geliştirip güçlendireceğimize canı gönülden inanıyorum” dedi.

TRABZON İÇİN 12 MADDELİK PROGRAM

Büyükelçi Matis’in bir önceki ziyaretinde Trabzon için 12 maddelik program hazırladıklarını vurgulayan Durbakayım, “Biz fahri konsolosluk olarak göreve aslında Ağustos başı gibi başladık. Sonuçta Fahri konsolosluğumuz Büyükelçiliğimize bağlı. Genim buradaki en büyük şansım çok dinamik ve aktif bir büyükelçim olması. Çok hızlı aksiyon alıyoruz. Kendisi bir kaç konudan bahsetti. Geçen ziyaretinde 12 maddelik bir program hazırladık. Bu Kovid döneminde bunu belirli bir dönemde yapmayı planlıyoruz ama Kovid olmasaydı herhâlde birkaç ay içinde büyükelçimizin hızıyla bunu tamamlardık. Önümüzdeki günlerde inşallah bu maddeleri madde madde öncelikle Trabzon halkıyla, Valimizle ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla, Ticaret odamızla hep birlikte belirli bir platformda çözüp, yeni maddeler ekleyerek Trabzon ve Macaristan’ı bir şekilde köprü olarak birleştirmeye elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız.” şeklinde konuştu.

Macaristan Büyükelçisi Haber61’e açıkladı! “Trabzon’da ilkbaharda başlıyoruz”

TÜRKİYE İLE MACARİSTAN’IN ÇOK OLUMLU İLİŞKİLERİ VAR

Macaristan Türkiye Büyükelçisi Viktor Matis, Türkiye ile Macaristan arasında çok olumlu ilişkilerin olduğunu belirterek, “Macaristan ve Türkiye arasındaki tarihi köklü ilişkilerin yanısıra bugünlerde de çok iyi ve olumlu ilişkilerimiz var. Masada hiç problemli onu yok. Hem siyaset, hem eğitim, hem kültür hem de ekonomi için. Macaristan ve Türkiye Başkanlarının 2013’de koyduğu bir amaç var. O da 2 Milyar Dolar olan ticaret hacmimizi 5 Milyar Dolara çıkarmak. Ticaret hacmi yaklaşık 3 Milyar dolara yükselttik. Yüzde 50’lik bir yükselme söz konusu. Yeni amacımız da 6 Milyar Dolar. Bunun içinde çeşitli ve çok kapsamlı bir iş birliğine ihtiyaç var. Bu sadece başkentler arasındaki iş birliği olmuyor. Macaristan 2014’ten itibaren Türkiye’de çok ciddi bir ekonomi altyapısı kurmuş, biz Macaristan’ı temsil eden birçok kişinin görevi ekonomik iş birliğinin canlandırılması ayrıca Macaristan İhracat Teşvik Ajansının Türkiye ofisi var. Bu ofiste İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir şehirlerinde 20 kişiden fazla çalışmaktadır. 20 kişi Türkler. Türkiye’yi çok iyi bilen kişiler ve bunların birinci işi İhracat ve ithalat konusundaki gerekli destekleri vermektir. Demek ki Macaristan devleti Türkiye olan ilişkilerini çok ciddiye almaktadır. Geçtiğimiz dönemde Türkiye liderleri çok net anlattı ki Türkiye en gelişmiş 10 ülke arasına girmek istiyor. Şimdi Kovid nedeniyle bundan sonraki dönemin nasıl olacağını bizde bilmiyoruz ama inanıyoruz ki burada her hangi bir soru işareti kalmadı ve sadece Türkiye dünyadaki en gelişmiş 10 ülke arasına ne zaman girecek? Orada bir soru işareti var. Biz bu nedenle de Türkiye ile yakın bir ekonomik ilişki kurmak istiyoruz. Sadece Türkiye ile değil 3. Ülkelerle, Afrika’daki ülkelerle de ekonomik ve ticari iş birliğine açık olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.

Macaristan Büyükelçisi Haber61’e açıkladı! “Trabzon’da ilkbaharda başlıyoruz”

KOVİD DÖNEMİNDE EN BÜYÜK DESTEĞİ AVRUPA’DAN DEĞİL TÜRK DEVLETLERİNDEN ALDIK

Pandemi döneminde en büyük desteği Avrupa’dan değil Türk devletlerinden aldıklarını sözlerine ekleyen Matis, “Kovid pandemisinin başlamasından sonra her ülke gerekli sağlık ekipmanlarını bulmaya çalıştı. Bizde Avrupa’daki ittifaklarımıza baktık ama pek bir yardım alamadık. Çin ile yakın iş birliklerimiz oldu. Çin’in yanında en çok destek ve iş birliğini Türk devletlerinden aldık. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türk konseyi üyesi ülkelerden. Hem bizim Türkiye’den satın almalarımız vardı hem de diğer ülkelerden alımlar gerçekleşti. Kovid’in ilk başlangıcında bu işin nasıl olacağını bilmeden çok iyi bir iş birliğimiz vardı. Bugünlerde de Macaristan Medikal Kümesi ile Ankara’daki Ostim Medikal Kümesi arasında çok kapsamlı bir iş birliği anlaşması imzalandı. Ayrıca 2 hafta önce Macaristan’ın Sağlık sektörünün ende gelen yöneticileri Ankara’ya geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yaptığımız bir yuvarlak masa toplantısında Türkiye’nin en önde gelen şirketleriyle proje fikir alışverişinde bulundular. Bu konudaki iş birliğimiz de devam ediyor. Birçok konu var ve bunların başarısı hakkında şüphem yok” şeklinde konuştu.

Macaristan Büyükelçisi Haber61’e açıkladı! “Trabzon’da ilkbaharda başlıyoruz”

KOVİD DIŞINDA ORTA VE UZUN VADELİ DÜŞÜNMEMİZ LAZIM

Matis, İlk Macar Sağlık yatırımının Ankara’da yapılacağını vurgulayarak, “Herkes Kovid’i konuşuyor. Ama Kovid dışında da birçok sağlık konusu var. Biz daha çok onlara ağırlık vermedik istedik. Herkes Kovid’i konuştuğundan dolayı büyük güçler o işi halledecek gibi. Bizim iş birliğimizde biraz daha orta ve uzun vadeli düşünmemiz lazım. Mesela Macaristan’dan birkaç şirket Onkoloji ve benzeri alanlarda çok önemli çözümler sunmaktalar. Bu alanda ciddi işbirliği yapmamız lazım. Ayrıca 11 Kasım’da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı üst düzey yöneticilerine ilk Macar sağlık yatırımının Ankara’ya geleceğini söyledik. Ankara’da önümüzdeki yıldan itibaren özel bir konuda Macar üretimi başlayacak” dedi.

TRABZON’DA İLKBAHARDA BAŞLIYORUZ

Trabzon’da çeşitli işbirlikleri yapacaklarını belirten Viktor Matis, “Trabzon’da bulunmak beni çok mutlu ediyor. Kısa süre içinde 2. Kez, hayatımda da 5. Kez Trabzon’a gelme fırsatım oldu. Bu beni çok mutlu etti. Birçok konuda Trabzon’da iş birliklerimiz olacak. Bugünden itibaren şehir merkezinde Macaristan’la ve Macaristan’da bulunan Türk-Osmanlı mimari eserleriyle bir sergi açılacak. Bu sergiyi kesinlikle ziyaret etmelerini rica ediyorum. Ayrıca Belediye başkanıyla anlaşmamıza göre ilkbaharda açık hava sinemasına başlıyoruz. Diğer kültür projelerine de devam edeceğiz. Ayrıca Karadeniz Teknik Üniversitesiyle de çok yakın bir iş birliğimiz hazırlanmak üzere. Ayrıca Macaristan devleti tarafından sunulan bir burs içinde Trabzon’dan öğrencileri kabul etmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler