Yazarımız Turgay Beşyıldız- Roma-İtalya’dan bildiriyor-2

Karşılaşmanın oynanacağı gün Roma ‘da yine güzel güneşli bir hava ve 14 derece sıcaklık vardı. Güne böyle başladık. Boş saat de Roma’nın muhteşem tarihi yerlerini gezme fırsatı bulduk. Roma sınırları içerisinde yer alan ve ayrı bir ülke olan, Papa’nın yaş

Yazarımız Turgay Beşyıldız- Roma-İtalya’dan bildiriyor-2

Karşılaşmanın oynanacağı gün Roma ‘da yine güzel güneşli bir hava ve 14 derece sıcaklık vardı. Güne böyle başladık. Boş saat de Roma’nın muhteşem tarihi yerlerini gezme fırsatı bulduk. 

Roma sınırları içerisinde yer alan ve ayrı bir ülke olan, Papa’nın yaşadığı yer Vatikan’ın 40 hektar alan üzerinde dünyanın en küçük ülkesi olduğunu bir kez daha öğrendik. Bu alan içerisinde Papa mezarları, aziz mezarları, Hz. İsa’ya ait  kutsal emanetler ve muhteşem tasvirler, freskler ve heykeller göze ilk çarpan şeylerdi.

Sadece 852 nüfusu olan Vatikan’ı, Mehmet Ali Ağca’nın yıllar önceki suikast girişiminden sonra, hem İtalyan polisler, hem de İsviçreli askerler koruyor. Orada da para birimi olarak Euro geçerli ama sembolik madeni paralar basmışlar. Bir yüzüne de Papa’nın resmini koymuşlar. Akın akın turist gruplarının geldiği ve gezmekle bitiremediği yerin ardından, her yeri M.Ö ve M.S  ‘ya ait olan, tarih kokan ve depremlere, doğal olaylara ve savaşlara rağmen bir çok yeri ayakta kalan ve bir yandan da arkeolojik kazıların hala devam ettiği Roma’daki tarihi yerleri adam akıllı gezmek için, en az on gün gerekiyor. Bizimki biraz hızlı türünden oldu.

Üniversite öğrencilerin de yoğun olduğu kent merkezinde, 3 milyon kişi yaşıyor ama felaket pahalı bir yer. Roma temiz havası,mimari yapısı ve görselliğiyle yaşamak içim ideal bir yer ama kısa gün için. Eğer devamlı ikamet edecekseniz iyi para kazanacak bir işiniz olmalı, yoksa buradaki bir çok insan gibi çok zor şartlar altında yaşarsınız.

Örneğin bir tabak spagetti makarna ile bir şişe su 15 Euro ya patlar ama günü sandviç yada dürüm türü şeylerle geçiştirebilirsinizde, onlar ise size daha ucuza gelir .

Aslında Roma ‘yı  yazmakla bitmez. Her adım başı, her cadde arkasında,her ara sokakta  muhteşem tarihi kalıntılara eserlere ve heykellere tanık olabilirsiniz. Hele de muhteşem tasvirli çeşmelerinin çektiği turist sayısı inanılmaz.

Trabzon Belediyesinin yetkili  isimlerine sesleniyorum mümkünse ve görmedilerse  Roma’yı 2-3 gün gezip bir görsünler. Onlarda tarihi bir şehir, biz Trabzon da, aradaki farkı buyurun görün ve siz karar verin.

Caddelerimizde yada kavşaklarımızda bize ait, bizim yöremize ait, bir tane sanat eseri heykelimiz bile yok. Çıplak bir kent görünümü var, ne zaman süsleyeceğiz bilmiyoruz.

Evet stratejik güç anlamında, zamanın ABD‘si olan Roma İmparatorluğunun başkenti Roma’da tarihi koklamak ve görmek için nereye baksanız mutlak karşınıza çıkar. Hele de caddelere döşenmiş yıllanmış Arnavut kaldırımları, bizdekileri bazı ara sokaklarda sökmüş,yerine bugünün karo taşlarını yerleştirmiş bizim belediye, vahlanmamak işten bile değil yazık,yazık..

Evet tekrar maça dönünce, Roma sokakları Trabzon’dan, İstanbul’dan, Ankara ‘dan ve Avrupa’ nın değişik yerlerinden  gelen gurbetçi taraftarlarla daha da kalabalıklaştı bugün.

Bugün kentte siyası ve sosyal gösteriler ve propagandalarda vardı.

Bordo mavili  formalarıyla gezenler özellikle meydanlarda, panayır alanlarında toplu halde tezahürat yapmayı da ihmal etmediler. Trabzonspor’un  S.S Lazio maçı sonrası, Trabzonspor’ da bazı gelişmeler olabilir. Dileriz yanlış bir gelişme olmaz,yanlış kararlar alınmaz.

Trabzonspor takımı Türkiye saatiyle  22.05 de başlayacak karşılaşmaya, Roma kulübünün  sarı kırmızılı taraftarları da gelecek. Biliyorsunuz aynı kentteler ve onlarda Lazio ile adeta Trabzonspor-Fenerbahçe gibiler.

Teknik Direktörünün morali dünden beri bozuk olan bordo mavili takım, karşılaşmaya muhtemelen şu on birle çıkacak.

Kalede Onur , defans bloğunda Bosingwa, Mustafa, Bamba ve Aykut Demir- orta beşli de Colman, Adrian, Malouda, Abdulkadir ve Olcan, hücumda ise Henrique. Maçın orta hakemi Fransız  Clement Turpin.

Karşılaşma sonrası bu maçla ilgili kritiğimi yine bu sayfa içerisinde, bir ara başlıkla bulacaksınız. Maç sonrası Trabzonspor kafilesi yine özel bir uçakla geç saatlerde Roma’dan Trabzon’a dönecek ve sabahın erken saatlerinde  06.00 gibi Trabzon ‘da olması beklenecek. 

Beşiktaş kalecisi, Trabzonspor’un eski takım kaptanı Tolga Zengin’in uzun bir süredir rahatsız olan ve bugün vefat eden , 52 yaşındaki annesi Melek Zengin'in yarın İskenderpaşa camii’de ki ikindi namazı sonrası, kılınacak olan cenazesine katılacaklar.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN!

Bitti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor