Trabzon Amatöründe ortalık karıştı! TFF’nin kararına Trabzon uymadı

Trabzon Amatör Ligi’nde BAL’a yükselecek takımların belirlenmesinde TFF kurallarına uyulmadığı iddia edildi.

Trabzon Amatöründe ortalık karıştı! TFF’nin kararına Trabzon uymadı

Haber61 - Spor Servisi

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi sonrası ülke genelinde tüm ligler durdurulmuştu. Süper Lig harici profesyonel liglerde sadece Play-Off maçları oynanırken, amatör ligler tescil edildi.

TFF, Amatör Liglerde Bölgesel Amatör Lig’e yükselecek takımların belirlenmesi hususunda kararları açıklamıştı. Bu kararlar neticesinde oynanan Play-Off maçlarının yarısından fazlası tamamlanmışsa, Play-Off’taki puan durumuna bakılacak, tamamlanmamışsa tamamlanan liglerinde ki puan durumuna bakılacaktı.

Yayınlanan kararlar neticesinde BAL’a çıkmayı bekleyen 1. Amatör Ligi A grubu şampiyonu Bahçecikspor şok yaşadı. Alınan kararlar sonucu 10 takımın bulunduğu Play-Off maçlarında sadece 3 maç tamamlanmasına rağmen Sebat Gençlik BAL’a terfi ettirildi. 1. Amatör Ligi B grubu şampiyonu Erdoğduspor, Play-Off grubunda da lider olunca bir sıkıntı yaşamadı.

Normal durumlarda Statü nasıl işliyor?

BAL’a yükselecek takımların belirlenmesinde Play-Off sistemi uygulanıyor. 1. Amatör Lig’i A Grubunda ilk 5 sırayı alan takımlar ve B Grubunda ilk 5 sırayı alan takımlar 10 takımlı Play-Off grubunda mücadele ediyor ve ilk iki sırayı alan takımlar Bal’a yükseliyor.

Şimdi ne oldu?

Koronavirüs pandemi sonrası tescil edilen karşılaşmalar sonrası TFF yayınladığı kararlarda Play-Off maçlarının yarısından azı oynandığında gruplardaki puan durumuna bakılacağı ve grup şampiyonlarının BAL’a çıkacağını belirtti.

A grubunda ki puan tablosunda Bahçecikspor şampiyon olarak gözükürken

Trabzon Amatöründe ortalık karıştı! TFF’nin kararına Trabzon uymadı

B Grubunu Erdoğduspor lider olarak tamamladı.

Trabzon Amatöründe ortalık karıştı! TFF’nin kararına Trabzon uymadı

Play-Off maçlarında ise sadece 3 maç oynandı ve Erdoğduspor ve Sebat Gençlikspor ilk iki sırayı aldı.

Trabzon Amatöründe ortalık karıştı! TFF’nin kararına Trabzon uymadı

TFF’nin aldığı kararlar uygulansaydı Play-OFF dikkate alınmayacaktı ve BAL’a grup maçları liderleri Erdoğduspor ve Bahçecikspor çıkacaktı.

Ancak Trabzon'da Play-Off geçerli saydı. Böylelikle Bahçecik yerine Sebat Gençlikspor’u BAL’a yükseltti. Erdoğdu Play-Off’ta da 3 maç sonunda lider olunca sorun yaşamadı.

BAHÇECİKSPOR'DAN İSYAN!

Trabzon Amatöründe ortalık karıştı! TFF’nin kararına Trabzon uymadı

Alınan kararlar sonrası Bahçecikspor isyan etti. Bahçecikspor yönetiminden yapılan açıklamalarda “Federasyon yayınlamış olduğu İllerin statülerine göre Bal ligine yükselme esaslarını hiçe sayanlar.Aşağıdaki maddeleri nasıl yorumladınız. 8 ilde uygulanan kuralı nasıl Trabzon’da uygulamadınız” derken “TRABZON da TFF nin kuralları belli iken her şehirde kurallar uygulanırken TRABZON da ne yapılmaya çalışılıyor. Bu işin takipçisi olacağız” ifadeleri kullanıldı. Yetkililer ise konu ile alakalı sessizliklerini koruyor.

DİĞER İLLERDE DE ŞAŞKINLIKLA KARŞILANDI

Gaziantep ve Rize basını da yaşananları manşetine taşıyıp, TFF’nin kararlarına Trabzon’un uymadığını belirttiler.

Trabzon Amatöründe ortalık karıştı! TFF’nin kararına Trabzon uymadı

TFF TARAFINDAN YAYINLANAN KARAR ŞU ŞEKİLDE

“EN ÜST YEREL AMATÖR LİGLERDE KOVİD-19 NEDENİYLE MAÇLARI DURDURULAN İLLERİN STATÜLERİNE GÖRE BAL’A YÜKSELME ESASLARI"

1-) Kovid-19 Yasakları Başlamadan Önce Ligi Sonuçlanan ve Lig Birincilerinin Direkt BAL’a Çıktığı İller: (5 İL)

ARTVİN, ÇANKIRI, KIRŞEHİR, TOKAT, ŞANLIURFA.

2-) Lig Devam Ederken Yasakların Başlaması Nedeniyle Ligi Yarım Kalan ve Play-Off’ları Olmayan İller İle Play-Off’ları Olan Ama Yasaklar Başladığında Ligi Bitmemiş Olan İller: (40 İL)

AFYON, AMASYA, ANKARA, ANTALYA, BİLECİK, BURSA, ÇANAKKALE, ÇORUM, DENİZLİ, DİYARBAKIR, EDİRNE, ELAZIĞ, ERZURUM, ESKİŞEHİR, GAZİANTEP, GÜMÜŞHANE, HAKKARİ, ISPARTA, KASTAMONU, KAYSERİ, KIRKLARELİ, KONYA, KÜTAHYA, MANİSA, MARDİN, MUĞLA, SAKARYA, SAMSUN, SİİRT, SİNOP, TEKİRDAĞ, TUNCELİ, ZONGULDAK, BAYBURT, KIRIKKALE, ŞIRNAK, BARTIN, YALOVA, KİLİS, OSMANİYE.

BU KATEGORİDEKİ İLLERLE İLGİLİ ESASLAR

a-Ligin yarım kaldığı andaki puan cetveline göre puan üstünlüğü olan takım BAL’a çıkar. BAL’a çıkacak takım sayısı birden fazla ise puan üstünlüğü sıralamasına göre takımlar BAL’a çıkar.

b- Ligin yarım kaldığı anda birincilik konumunda aynı puana sahip iki takım varsa bu iki takımın kendi aralarında oynadıkları maçlardaki puan üstünlüğüne bakılmaksızın eşit puanlı iki takım arasında BAL’a çıkma kurası çekilir.

3-) Ligi Sonuçlanan, Statülerine Göre Tek Devreli Lig Usulü, Çift Devreli Lig Usulü veya Eleme Usulü Oynanacak Play-Off Maçları Henüz Başlamadan Müsabakaları Durdurulan İller: (15 İL)

ADANA, ADIYAMAN, AĞRI, BALIKESİR, BİTLİS, ERZİNCAN, GİRESUN, İZMİR, MALATYA, NEVŞEHİR, NİĞDE, ORDU, KARAMAN, BATMAN, KARABÜK.

BU KATEGORİDEKİ İLLERLE İLGİLİ ESASLAR

a-Lig tamamlandı ve sonrasında ister tek devreli, ister çift devreli, ister eleme usulü olsun play-off maçları oynanmadığı için tamamlanmış liglerdeki puan durumuna göre karar verilecek. Tamamlanmış ligdeki puan cetveline göre puan üstünlüğü olan takım BAL’a çıkar. BAL’a çıkacak takım sayısı birden fazla ise puan üstünlüğü sıralamasına göre takımlar BAL’a çıkar.

b- Tamamlanmış liglerde grup sayısı iki veya daha fazla ise gruplarda puan üstünlüğü olan lider takımlar arasında kura çekilir. Kura çekiminde çıkan takım BAL’a yükselir. Şayet gruplardan birinde puanları eşit iki ayrı takım varsa, öncelikle bu gruptaki eşit puanlı takımlar arasında kura çekimi yapılır. Kurada çıkan takım ile diğer grubun birincisi arasında tekrar bir kura çekilerek BAL’a çıkacak takım belirlenir.

c- Eleme usulü müsabakalarda karar verilirken çeyrek veya yarı final maçları oynanmadıysa, tamamlanmış ligdeki puan cetveline göre karar verilir. Sadece final maçı oynanmadıysa final maçı oynayacak iki takım arasında kura çekilir. Kurada çıkan takım BAL’a çıkar.

4-) Play-Off Müsabakaları Tek Devreli veya Çift Devreli Lig Usulüne Göre Oynanırken Maçları Durdurulan İller: (21 İL)

AYDIN, BİNGÖL, BOLU, BURDUR, HATAY, MERSİN, İSTANBUL, KAHRAMANMARAŞ, KOCAELİ, KARS, MUŞ, RİZE, SİVAS, TRABZON, UŞAK, VAN, YOZGAT, AKSARAY, ARDAHAN, IĞDIR, DÜZCE.

BU KATEGORİDEKİ İLLERLE İLGİLİ ESASLAR

Bu kategorideki illerin ligleri tamamlanmış ve play-off’a çıkan takımlar belirlenip Play-off’lar tek devreli veya çift devreli lig ve puan usulüne göre oynandığı gibi eleme usulü oynanan play-off’lar da vardı.

a) Play-off’lar tek devreli veya çift devreli oynanıyor ve müsabakaların yarısı veya yarıdan fazlası oynandıysa, play-off’ların yarım kaldığı andaki puan durumuna göre BAL’a çıkacak takımlar hakkında karar verilir.

b) Play-off’lar tek devreli veya çift devreli oynanıyor ve müsabakaların yarıdan azı oynandıysa, tamamlanmış olan lige dönülür ve ligdeki puan durumuna göre 3. maddedeki ilkeler doğrultusunda BAL’a çıkacak takım hakkında karar verilir.

NOT: 2 ve daha fazla grup birincileri arasında kura çekilecek iller arasından, 2019-2020 sezonu faal kulüp sayısı 30 ve üstünde olan illerde BAL’a çıkacak takım sayısı (+1) arttırılmıştır.

EN ÜST YEREL LİGLERDE KÜME DÜŞME

En üst amatör ligi Süper Amatör olan illerde 1.Amatöre, en üst amatör ligi 1. Amatör olan illerde 2. Amatöre düşmelerde ligden çekilen, Disiplin Kurulu kararıyla ligden ihraç edilen takımlar küme düşmüş sayılacaktır. Bunların dışında küme düşme uygulaması yapılmayacaktır.

KURA ÇEKİMİ YAPILACAK İLLERDE UYGULAMA

Kura çekimi ilgili kulüplerle görüşülerek en geç bir hafta içinde yapılacaktır.

Kura çekimine ilgili kulüplerin yetkili yöneticileri, ASKF Başkanı ve Futbol İl Temsilcisi mutlaka katılacaktır.

Kulüplerden birinin yazılı talebi halinde kura çekimi NOTER huzurunda yapılacaktır. Bu konu ASKF tarafından çözülecektir.

Kura çekimi sonucu bir tutanak ile yazılı hale getirilip, ilgili kişilerce imzalanarak TFF Amatör İşler Müdürlüğüne gönderilecektir. ”denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler